Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Pred 11 rokmi sme získali historický titul majstrov sveta v hokeji

Slovenskí hokejisti získali na MS v hokeji v Göteborgu 11. mája 2002 zlaté medaily. Na snímke brankári Ján Lašák (vľavo) a Rastislav Staňa zubami skúšajú "pravosť" švédskeho zlata. Foto: TASR/Daniel Veselský

Vo finále 66. šampionátu vo Švédsku zdolali v mimoriadnej dráme zverenci trénera Jána Filca Rusko tesne 4:3 gólom Petra Bondru v predposlednej minúte.

Bratislava 11.mája 2013 (TASR/TERAZ.sk) - Slovensko získalo presne pred jedenástimi rokmi, 11.mája 2002, prvýkrát v histórii titul majstrov sveta v hokeji.





Vo finále 66. šampionátu vo Švédsku zdolali v mimoriadnej dráme zverenci trénera Jána Filca Rusko tesne 4:3 gólom Petra Bondru v predposlednej minúte.


Keď malá krajina zdolá veľké Rusko

Cestu za historickým zlatom odštartovali Slováci senzačne - už v 22. sekunde po Stümpelovej spätnej prihrávke vystrelil pohotovo obranca Višňovský a puk sa od žrde odrazil za chrbát Sokolova. Keďže puk sa vrátil do hry, fínsky arbiter gól uznal až po konzultácii s videorozhodcom. Po faule Ljašenka hrali Slováci prvú presilovku a aj ju využili. Pálffy ešte mieril len do betónov Sokolova, ale v 13. minúte Šatan spoza jeho svätyne ideálne prihral Bondrovi a ten z prvej vymietol pravý roh ruskej bránky - 2:0. Na druhej strane pri Lintnerovom vylúčení sa Lašák dobre presunul pri Karpovovej tutovke, po skončení svojej presilovky však Rusi udreli - puk sa po Zatonského nevydarenej strele dostal so šťastím k Sušinskému a ten do odkrytej časti bránky znížil na rozdiel gólu.Tretia tretina sa nezačala pre Slovákov dobre - Afinogenov sa ešte nepresadil, ale v 43. minúte Kovalenkovu strelu Lašák vyrazil ku Karpovovi, ten zadovkou bleskovo vrátil puk pred bránku, kde ho osamotený Antipov usmernil medzi Lašákove betóny. Ruské vyrovnanie prišlo po nápore pri signalizovanom vylúčení Slováka, keď Sušinskij zblízka dal svoj druhý gól v zápase. Mužom zápasu sa však stal kanonier Peter Bondra, ktorý presne 100 sekúnd pred koncom tretej časti po brejku s Pálffym tvrdo vystrelil z ľavej strany a puk sa od žŕdky dostal do siete. V závere ani 47-sekundová hra bez brankára Rusom nepomohla k vyrovnaniu a v hale vypukol zlatý slovenský ošiaľ.


FOTOGALÉRIA: Zlato z Göteborgu



Z MS máme štyri medaily

Slovenská hokejová reprezentácia pôsobí v elitnej A-kategórii majstrovstiev sveta od roku 1996. Za sedemnásť rokov má na konte štyri medaily. Prvú si slovenskí hokejisti zavesili na krk v roku 2000. V ruskom Petrohrade získali pod vedením Jána Filca striebro. O dva roky neskôr v Göteborgu sa slovenskí hokejisti stali po prvý raz v histórii majstrami sveta. V roku 2003 boli majstrovstvá sveta opäť na severe Európy. V Helsinkách si Slováci doplnili zbierku o bronzové medaily. Potom prišlo dlhých deväť rokov medailového pôstu a čakania. Slovenskí hokejoví reprezentanti vybojovali ďalšiu medailu až v roku 2012 a opäť na severe Európy. Z majstrovstiev sveta, ktoré spoločne usporiadali Fínsko a Švédsko, si Slováci pod vedením českého trénera Vladimíra Vůjteka, odniesli strieborné medaily.




Postúpime tento rok medzi elitnú osmičku?

Na tohtoročných majstrovstvách sveta vo Švédsku a Fínsku si slovenskí hokejisti postup medyi elitnú osmičku dosť skomplikovali. Môžu za to dve prekvapujúce prehry. Studená lotyšská sprcha slovenských hokejistov neprebrala. Po prehre 3:5 s hráčmi z pobaltskej krajiny prišlo na MS ďalšie trápenie s Rakúskom. Outsiderovi Vůjtekovi zverenci podľahli 1:2 po samostatných nájazdoch. Slováci tak majú na konte sedem bodov a pred záverečnými dvoma zápasmi v helsinskej skupine s Rusmi a Američanmi im patrila v tabuľke štvrtá priečka.

Účasť SR na majstrovstvách sveta A kategórie

1996 Rakúsko (Viedeň) 10. miesto
1997 Fínsko (Helsinki, Tampere, Turku) 9.miesto
1998 Švajčiarsko (Zürich, Bazilej) 7. miesto
1999 Nórsko (Oslo, Hamar, Lillehammer) 7. miesto
2000 Rusko (Petrohrad) 2.miesto
2001 Nemecko (Hannover, Kolín n.R, Norimberg) 7. miesto
2002 Švédsko (Göteborg, Jönköping, Karlstad) 1.miesto
2003 Fínsko (Helsinki, Tampere, Turku) 3. miesto
2004 Česko (Praha, Ostrava) 4. miesto
2005 Rakúsko (Viedeň, Innsbruck) 5. miesto
2006 Lotyšsko (Riga) 8. miesto
2007 Rusko (Moskva, Mytišči) 6. miesto
2008 Kanada (Quebec, Halifax) 13. miesto
2009 Švajčiarsko (Bern, Zürich) 10. miesto
2010 Nemecko (Kolín nad Rýnom, Mannheim) 12. miesto
2011 Slovensko (Bratislava, Košice) 10. miesto
2012 Fínsko (Helsinki), Švédsko (Štokholm) 2. miesto
2013 Švédsko (Štokholm), Fínsko (Helsinki) ?

Zdroj: Wikipédia