Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

MS18: Primárnym cieľom je záchrana, Slováci chcú v Soči ukázať viac

Ilustračné foto Foto: TASR

Nominácia na MS sa nerodila ľahko, zostavovanie tímu komplikovali najmä zranenia v útočných radoch

Soči 17. apríla (TASR) - Štvrtkovým súbojom s vysoko favorizovanou Kanadou začne slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov svoje účinkovanie na majstrovstvách sveta hráčov tejto vekovej kategórie v ruskom Soči. Ďalšími súpermi zverencov trénera Antona Bartánusa v základnej B-skupine budú postupne Švajčiarsko, Švédsko a Nemecko.

Mladí Slováci si postup do elitnej kategórie vybojovali vďaka prvenstvu na vlaňajšom turnaji A-skupiny I. divízie MS v Piešťanoch a v Soči tak budú v pozícii nováčika. Primárnym cieľom je udržanie sa medzi svetovou elitou, no ako zdôraznili hráči i tréneri, do každého zápasu pôjdu s víťaznými ambíciami. "Z hľadiska našich zámerov považujeme za dobré, že nezačíname šampionát stretnutím proti súperom, v ktorých musíme zabodovať. Ako nováčikovia nemáme veľké oči, ale chceme ukázať viac než holý boj o existenciu," povedal pre TASR manažér SR "18" Roman Ulehla.

"Chceme zabodovať v každom dueli, ale už podľa mien súperov je jasné, že kľúčovými pre nás budú stretnutia so Švajčiarskom a Nemeckom," uviedol pre szlh.sk hlavný tréner Anton Bartánus. "Všetko čo urobíme nad plán, bude veľkým úspechom. Cestujeme do Soči s rešpektom, ale nie s roztrasenými kolenami. Pravda, až samotné boje ukážu, ako sa chlapci vyrovnajú s maximálnou náročnosťou i zodpovednosťou."

Nominácia na MS sa nerodila ľahko, zostavovanie tímu komplikovali najmä zranenia v útočných radoch. V predposlednom prípravnom zápase s Českom sa zranil center Juraj Šiška, ktorý skončil po faule súpera s ťažkým pomliaždením krčnej chrbtice v nemocnici. Martin Reway z Gatineau Olympiques (QMJHL) pozvánku odmietol pre únavu z náročných bojov v kanadskej juniorke a tesne pred odletom do Soči vypadol aj univerzál Matej Paulovič, ktorý si na nedeľňajšom tréningu pri smolnej kolízii so spoluhráčom natrhol bočný väz v kolene. Na súpiske ho nahradil Martin Predajniansky z HC '05 Banská Bystrica.
Zloženie základných skupín na MS "18" v Soči:

A-skupina: USA, Fínsko, Rusko, Česko, Lotyšsko
B-skupina: Švédsko, Kanada, Nemecko, Švajčiarsko, SLOVENSKO


Program MS "18" v Soči (všetky časy sú v SELČ):

Štvrtok 18. apríla
13.00 Nemecko - Švédsko
13.30 Lotyšsko - Fínsko
17.00 SLOVENSKO - Kanada
18.00 Rusko - USA

Piatok 19. apríla
15.00 ČR - Lotyšsko
17.00 Švajčiarsko - SLOVENSKO

Sobota 20. apríla
13.00 Kanada - Nemecko
13.30 USA - ČR
17.00 Švédsko - Švajčiarsko
18.00 Fínsko - Rusko

Nedeľa 21. apríla
15.00 Lotyšsko - USA
17.00 SLOVENSKO - Švédsko

Pondelok 22. apríla
13.00 Kanada - Švajčiarsko
13.30 Fínsko - ČR
17.00 Nemecko - SLOVENSKO
18.00 Rusko - Lotyšsko

Utorok 23. apríla
13.00 Švédsko - Kanada
13.30 USA - Fínsko
17.00 Švajčiarsko - Nemecko
18.00 ČR - Rusko

Streda 24. apríla
voľný deň

Štvrtok 25. apríla
10.00 o udržanie 5A-5B
14.00/18.00 štvrťfinále

Piatok 26. apríla
10.00 o udržanie 5B-5A
14.00/18.00 semifinále

Sobota 27. apríla
voľný deň

Nedeľa 28. apríla
10.00 o udržanie 5A-5B
14.00 o 3. miesto
18.00 finále
Do dejiska budúcoročných zimných olympijských hier napokon odcestoval 23-členný káder s troma brankármi a štyrmi kompletnými pätorkami. Napriek početným absenciám by mala byť najväčšia sila tímu v ofenzíve, päť z dvanástich útočníkov hrá v zahraničných ligách. Tréneri sa budú najviac spoliehať na schopnosti talentovaného Petra Cehlárika, sedemnásťročný Žilinčan hrá v najvyššej švédskej súťaži za Luleu. V Elitserien sa dokonca postaral o rekord, keď sa stal najmladším strelcom gólu v ligovej histórii. Brankárskou jednotkou by mal byť Denis Godla z HK Spišská Nová Ves. "Ako znovu potvrdili našim reprezentantom záverečné súboje s Českom, v našej hre musíme vychádzať zo zodpovednej a koncentrovanej defenzívy. V útokoch máme viacerých šikovných hráčov, musia však zvýšiť dôraz v koncovke," prízvukoval kouč Bartánus.

Slovenskú osemnástku čakú náročný vstup do turnaja, reprezentanti z krajiny javorového listu patria každoročne medzi hlavných favoritov MS a inak tomu nebude ani v Soči. "Proti takému tímu, akým je Kanada, sa ťažko niečo vymýšľa. Našou výhodou by mohlo byť širšie klzisko, na ktorý súper nie je celkom zvyknutý. Takisto ešte nemusí byť celkom zohratý. Najdôležitejšia bude disciplína, aby sa naši chlapci nenechali vylučovať, lebo Kanaďania sú veľmi silní v presilovkách a vedia ich využiť," podotkol Ulehla.

Mladí Slováci prileteli do čiernomorského letoviska v utorok krátko pred poludním, v dejisku ZOH 2014 ich privítalo jarné počasie s teplotou okolo 20 stupňov Celzia. Ubytovaní sú, rovnako ako všetky ostatné výpravy, v hoteli Vesna, odkiaľ cesta do miestnej Šajba Arény trvá približne trištvrte hodiny. V utorok popoludní si hráči spod Tatier prvýkrát zatrénovali, i keď len v tréningovej hale. V stredu popoludní už mali mať tréning v hlavnej aréne. V úvodnom dueli proti Kanade by mala nastúpiť táto zostava: Godla – Černák, Rosandič, Dubeň, Bačik, Gula, Sloboda, Holenda, Boboš - Cehlárik, Šille, Šoltés – Beták, Horvát, Rehák – Varga, Predajniansky, Lantoši – Ambróz, Petráš, Žilka. "Chalani sa už nevedia dočkať úvodného zápasu, veľmi sa naň tešia. V kabíne cítiť veľké odhodlanie," prezradil manažér Ulehla.

Titul na šampionáte obhajujú mladí Američania, ktorí vlani vo finále zdolali Švédsko. Reprezentanti USA kraľujú tejto vekovej kategórii, keď vyhrali posledné štyri šampionáty. Hrací model sa oproti minulému roku jemne pozmenil. Desať tímov je rozdelených do dvoch päťčlenných skupín, kde sa stretne raz každým s každým. Najlepšie štyri tímy z každej skupiny postúpia do štvrťfinále, kde na seba narazia klasickým krížovým spôsobom 1A - 4B, 2A - 3B, 2B - 3A, 1B - 4A. Víťazi semifinále si zahrajú o zlato, zdolaní o bronz. Tímy, ktoré skončila v základných skupinách na piatych priečkach, budú hrať v sérii na dva víťazné zápasy o udržanie v elitnej kategórii. Horší zo série zostúpi do A-skupiny I. divízie.



Káder SR "18" na MS v Soči (18. – 28. apríla 2013):

Brankári - Denis Godla (HK Spišská Nová Ves), Maroš Mikoláš (MsHK Žilina), Dávid Okoličány (HK Dukla Michalovce)

Obrancovia - Patrik Bačik, Erik Černák, Tomáš Gula (všetci HC Slovan Bratislava), Adrián Sloboda (HK 36 Skalica), Mislav Rosandič (HC `05 Banská Bystrica), Martin Boboš (HC Košice), Lukáš Dubeň (HK 95 Považská Bystrica/HC 05 B. Bystrica), Matúš Holenda (HK DUKLA Trenčín/HK Trnava)

Útočníci - Samuel Petráš (HC Slovan Bratislava), Timotej Šille (HK 36 Skalica), Martin Ambroz (HC `05 Banská Bystrica), Dávid Šoltés (HC Košice), Kristián Horvát (P.H.K. Prešov/HC Košice), Jakub Žilka (HC 07 Detva/HKM Zvolen), Šimon Beták (HC Olomouc/ČR), Peter Cehlárik (Lulea HF/Švéd.), Róbert Lantoši (VIK Västeräs/Švéd.), Róbert Varga (HC Vaasan Sport/Fín.), Dominik Rehák (Victoriaville Tigers/Kan.), Martin Predajniansky (HC '05 Banská Bystrica)

Realizačný tím - Ernest Bokroš (vedúci výpravy), Roman Ulehla (manažér), Anton Bartánus (tréner), Roman Mega, Miroslav Mosnár (asistenti trénera), Ivan Feneš (kondičný a video tréner), MUDr. Milan Petro (lekár), Rastislav Ladecký, Ľuboš Ondrejka (maséri)