Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slováci si tentoraz na MS zahrajú v Olympijskom športovom centre

Na snímke slovenská hokejová reprezentácia počas tréningu pred úvodným piatkovým zápasom proti Bielorusku v hale Olympijského športového centra, v ktorej sa budú hrať 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige vo štvrtok 20. mája 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aréna Riga je primárne určená na hokej, ale tiež basketbal a koncerty.

Bratislava 18. mája (TASR) - Dejiskami 84. MS v hokeji sú Aréna Riga a Olympijské športové centrum. Pre Arénu Riga pôjde o druhý veľký šampionát, prvý hostila pred 15 rokmi.

Olympijské centrum známe aj ako "Electrum" otvorili v roku 2005 ako súčasť celonárodnej siete olympijských centier určených na zlepšenie tréningových a súťažných podmienok lotyšských športovcov predovšetkým v halových športoch. Plochu s rozlohou 24.000 metrov štvorcových môže využívať vyše 4000 návštevníkov, pričom súčasťou komplexu je športová hala, futbalová hala s umelým trávnikom, zázemie pre basketbal, volejbal, plážový volejbal, atletiku a ďalšie športy. Nachádza sa v ňom aj sídlo futbalovej reprezentácie Lotyšska.

V aréne sa okrem mnohých koncertov či výstav konal aj samit NATO v roku 2006. Hostila aj MS vo florbale v roku 2016, na ktorých bola v pozícii druhej haly popri Aréne Riga tak, ako tomu bude aj počas hokejového šampionátu. V Olympijskom športovom centre sa počas MS odohrá 28 zápasov a bude dejiskom základnej A-skupiny, v ktorej sa predstavia aj hokejisti Slovenska.

Aréna Riga je primárne určená na hokej, ale tiež basketbal a koncerty. Vystupovali v nej desiatky svetových umelcov, napríklad Depeche Mode, Ed Sheeran či Robbie Williams. Postavili ju pri príležitosti hokejových MS 2006. Odvtedy je domovským stánkom hokejových reprezentácií Lotyšska a domáce zápasy v nej hráva aj klub Dinamo Riga, ktorý pôsobí v Kontinentálnej hokejovej lige. MS 2021 budú už ôsmy turnaj pod hlavičkou IIHF, ktorý sa uskutoční v Aréne Riga.

Doma sú v nej aj mužské a ženské basketbalové tímy Lotyšska. Rovnako ako Olympijské športové centrum, aj Aréna Riga bola v roku 2006 dejiskom samitu NATO. V rokoch 2009 a 2015 sa v nej konali zápasy ME basketbalistiek. Počas hokejového šampionátu bude dejiskom B-skupiny. Odohrá sa v nej celkovo 34 zápasov vrátane štvrťfinále, semifinále a súbojov o medaily. Počas MS 2006 v nej slovenskí hokejisti odohrali zápasy základnej skupiny.

Tímom bude počas MS slúžiť aj tréningová hala Daugava. Tá sa nachádza neďaleko Arény Riga a k jej dokončeniu malo dôjsť až tesne pred začiatkom šampionátu.

Základné údaje o štadiónoch MS 2021 v Lotyšsku:



Olympijské športové centrum, Riga:

Kapacita: 10.300 (hokej), 6000 (MS 2021)
Oficiálne otvorenie: 2005

Aréna Riga, Riga:

Kapacita: 10.500 (hokej), 11.200 (basketbal), 14.500 (koncerty)
Náklady na výstavbu: 28,5 milióna eur
Začiatok výstavby: 17. júna 2004
Oficiálne otvorenie: 15. februára 2006