Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

MS2022: V Katare premiéra rozhodkýň, tri ako hlavné

Na archívnej snímke z 18. januára 2022 Salima Mukansangová z Rwandy počas Afrického pohára národov Zimbabwe - Guinea v kamerunskom Yaoundé. Foto: TASR/AP

Na MS 2022 bude mať premiéru aj nová technológia poloautomatického ofsajdu na báze umelej inteligencie (AI).

Bratislava 16. novembra (TASR) - Na 22. futbalových MS budú prvýkrát v histórii svetových šampionátov pôsobiť aj rozhodkyne. V 36-člennej nominácii hlavných arbitrov sú tri ženy, ďalšie tri budú pôsobiť ako asistentky. Priekopníčkami sa stanú Francúzka Stéphanie Frappartová, Japonka Jošimi Jamašitová a Salima Mukansangová z Rwandy, ale aj asistentky rozhodcu Brazílčanka Neuza Backová, Mexičanka Karen Díaz Medinová a Američanka Kathryn Nesbittová.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zverejnila zoznam 36 hlavných rozhodcov, ktorých doplní 69 asistentov rozhodcu a 24 videoasistentov rozhodcu (VAR). Na šampionáte sa už nepredstavia hlavní rozhodcovia finálových zápasov z uplynulých dvoch vrcholných podujatí - Argentínčan Nestor Pitana, ktorý rozhodoval finále MS 2018 a Holanďan Björn Kuipers z finále ME 2021, ktorý už ukončil kariéru. Do nominácie FIFA na MS sa nedostal žiadny arbiter zo Slovenska.

Na MS 2022 bude mať premiéru aj nová technológia poloautomatického ofsajdu na báze umelej inteligencie (AI). Systém, ktorý sa v súčasnosti testuje v skupinových fázach Ligy majstrov UEFA, je navrhnutý tak, aby zlepšil presnosť rozhodnutí o ofsajde. Kamery nainštalované pod strechou štadióna sledujú všetkých 22 hráčov, ktorí zaznamenávajú dátové body a počítajú ich presnú polohu na ihrisku. Rozhodcovia budú využívať aj technológiu bránkovej čiary, ktorá bola zavedená počas MS 2014 v Brazílii. Systém využíva 14 vysokorýchlostných kamier na vytvorenie 3D animácie obrazu, ktorá dokáže rozhodcu okamžite upozorniť, ak lopta prešla za čiaru.

Hlavní rozhodcovia/rozhodkyne MS 2022:

Abdulrahman al-Jassim (Kat.), Chris Beath (Aus.), Alireza Faghani (Irán), Ma Ning (Čína), Mohammed Abdulla Mohamed (SAE), Jošimi Jamašitová (Jap.), Bakary Papa Gassama (Gambia), Mustapha Ghorbal (Alž.), Victor Gomes (JAR), Salima Mukansangová (Rwanda), Janny Sikazwe (Zamb.), Maguette Ndiaye (Sen.), Ivan Barton (Salv.), Ismail Elfath (USA), Mario Escobar (Guat.), Said Martinez (Hond.), César Ramos (Mex.), Raphael Claus (Braz.), Andres Matias Matonte Cabrera (Urug.), Kevin Ortega (Peru), Fernando Rapallini (Arg.), Wilton Sampaio (Braz.), Facundo Tello (Arg.), Jesus Valenzuela (Venez.), Matthew Conger (N. Zél.), István Kovács (Rum.), Stephanie Frappartová, Clement Turpin (obaja Franc.), Danny Makkelie (Hol.), Szymon Marciniak (Poľ.), Antonio Mateu Lahoz (Šp.), Michael Oliver, Anthony Taylor (obaja Angl.), Daniele Orsato (Tal.), Daniel Siebert (Nem.), Slavko Vinčič (Slov.)