Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

MS2022: Vizitky D-skupiny - Francúzi a Dáni opäť spolu

Francúzski futbalisti Theo Hernandez (vľavo) a Kylian Mbappe sa tešia z výhry 2:3 v druhom semifinále Ligy národov UEFA medzi Belgickom a Francúzskom na štadióne Juventusu v talianskom Turíne vo štvrtok 7. októbra 2021. Foto: TASR/AP

V D-skupine sa obom európskym toptímom pokúsia skomplikovať cestu za postupom reprezentácie Austrálie a Tuniska.

Bratislava 16. novembra (TASR) - V D-skupine futbalových MS sa stretávajú "starí známi". Francúzsko a Dánsko na seba v základnej fáze MS či ME narazia šiestykrát za uplynulých 30 rokov, narazili na seba aj v v skupine nedávnej Ligy národov. Dáni vyhrali oba zápasy a tieto dva tímy sú favoriti na postupové pozície šampionátu v Katare.

Dáni zažiarili na EURO 2020, kde sa prebojovali do semifinále. Francúzi dokonca pred štyrmi rokmi v Rusku získali svoj druhý titul majstrov sveta, keď vo finále zdolali Chorvátsko 4:2. Najsilnejšou zbraňou francúzskeho tímu je jeho ofenzíva na čele s Kylianom Mbappem a Karimom Benzemom, ktorú najskôr preverí Austrália (22. novembra). Nasleduje duel s Dánskom (26. novembra), účinkovanie v "déčku" zakončia Francúzi o štyri dni neskôr proti Tunisku.

V D-skupine sa obom európskym toptímom pokúsia skomplikovať cestu za postupom reprezentácie Austrálie a Tuniska. "Protinožci" si účasť na šampionáte vybojovali až v júnovej baráži. Tím zo severu Afriky je na MS piatykrát, zo základnej skupiny však ani raz nepostúpil. Maximom Austrálie je osemfinále z MS 2006.

FRANCÚZSKO

počet obyvateľov: 67,9 milióna
dresy: modro-bielo-červené
účasti na MS: 16x
najväčšie úspechy: 2x majstri sveta (1998, 2018), striebro z MS 2006
tréner: Didier Deschamps

AUSTRÁLIA

počet obyvateľov: 30 miliónov
dresy: žlto-zelené
účasti na MS: 6x
najväčšie úspechy: osemfinále (2006)
tréner: Graham Arnold

DÁNSKO

počet obyvateľov: 5,9 milióna
dresy: bielo-červené
účasti na MS: 6x
najväčšie úspechy: štvrťfinále (1998)
tréner: Kasper Hjulmand

TUNISKO

počet obyvateľov: 11,7 milióna
dresy: bielo-červené
účasti na MS: 6x
najväčšie úspechy: -
tréner: Jalel Kadri