Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

MS2024: Kanaďania zdolali v šlágri Fínsko, rozhodol Hagel

Fínsky hráč Valtteri Puustinen (druhý sprava) strieľa druhý gól cez kanadského brankára Jordana Binningtona (druhý zľava) v zápase A-skupiny Kanada - Fínsko na MS v ľadovom hokeji 2024 v Prahe 18. mája 2024. Foto: TASR/AP

Kanaďania sa posunuli v tabuľke na druhé miesto, keď sa so 14 bodmi vyrovnali lídrovi skupiny Švajčiarsku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 18. mája (TASR) - Kanadskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom šlágri A-skupiny MS v Prahe nad Fínskom 5:3. O triumfe obhajcov titulu rozhodol gól Brandona Hagela z 52. minúty, výhru spečatil v závere do prázdnej bránky Dawson Mercer. Severanom nestačili vo vyrovnanom dueli ani dva presné zásahy Jesseho Puljujärviho.

Kanaďania sa posunuli v tabuľke na druhé miesto, keď sa so 14 bodmi vyrovnali lídrovi skupiny Švajčiarsku. Práve s ním odohrajú ďalší zápas v nedeľu o 20.20 h. Fíni, ktorí zostali so siedmimi bodmi na štvrtom mieste a stále nemajú istú účasť vo štvrťfinále, nastúpia v pondelok v rovnakom čase v dôležitom dueli proti piatemu Dánsku.

A-skupina:

Kanada - Fínsko 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)

Góly: 15. Cozens (Mangiapane, Power), 17. Tanev (Tavares), 38. Power (Cozens, Parayko), 52. Hagel (Tavares, Dubois), 60. Mercer (Power) - 2. Puljujärvi (Rissanen, Innala), 4. Puustinen (Hyry, Saarijärvi), 37. Puljujärvi (Vittasmäki, Mäenalanen). Rozhodcovia: MacFarlane (USA), Schrader (Nem.) - Yletyinen (Švéd.), Zunde (Lot.), vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše Byram (Kan.) 5 min+DKZ za seknutie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.303 divákov.

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, Tanev - Bedard, Paul, McCann - Dubois, Tavares, Hagel - Mangiapane, Cozens, Bunting - Greig

Fínsko: Säteri - Mattila, Määttä, Lehtonen, Vittäsmaki, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola - Jormakka, Björninen, Mäenalanen - Pakarinen, Granlund, Innala - Puljujärvi, Kapanen, Oksanen - Puustinen, Hyry, Jääskä


Sobotný šláger priniesol atraktívny hokej, v ktorom nebola núdza o zaujímavé momenty. Lepšie začali Fíni, ktorí viedli už v 4. minúte 2:0. Najprv sa presadil z dorážky Puljujärvi a následne využil presilovku po ukážkovej kombinácii Puustinen. Kanaďania postupne vyrovnali hru a vzápätí aj skóre, keď sa presadili Cozens a Tanev. Jeho gól musel odobriť videorozhodca, záznam ukázal, že puk prešiel za bránkovú čiaru. Druhú tretinu začali svižnejšie severania, v 26. minúte Innala netrafil odkrytú bránku. Obhajca titulu odpovedal šancami Mercera a Paula. V čase najväčšieho kanadského tlaku však rozbehli "Suomi" akciu, ktorá pokračovala delovkou Vittäsmakiho, puk sa po odraze od zadného mantinelu dostal k Puljujärvimu a ten ho poslal do odkrytej siete - 2:3. Potom sa negatívne zviditeľnil Byram, ktorý zasiahol strelca tretieho fínskeho gólu úmyselne hokejkou medzi nohy a dostal 5 min + DKZ. Hra 4 na 4 viac vyhovovala Kanade, keď vyrovnal Power, následnú dlhšiu presilovku Fíni nevyužili. V tretej časti sa čakalo na vážnejšiu chybu, ktorá rozhodne. Granlund a Mercer ešte svoje šance nevyužili, ale v 52. min už Hagel skóroval, keď ho nezištne našiel Tavares - 4:3. Severania v závere zatlačili súpera pred jeho bránku, ale vyrovnávajúceho zásahu sa nedočkali, keď Binnington vychytal Hyryho. Naopak, Mercer do prázdnej fínskej bránky spečatil na konečných 5:3.

hlasy aktérov (zdroj: JOJ):

John Tavares, kapitán Kanady (v zápase 0+2): "Chcel som svojím výkonom čo najviac pomôcť tímu. Pred štvrtým gólom som sa ocitol v dobrej pozícii, v prvom momente som chcel strieľať, ale všimol som si, že brankár si viac vykorčuľoval, tak som prihral voľnému Brandonovi (Hagelovi), ktorý skóroval do prázdnej bránky. Mali sme slabší štart do zápasu, no dokázali sme sa vrátiť do hry a potom nás podržal brankár (Binnington). Jeho výkon bol pre naše víťazstvo veľmi dôležitý."

Jesse Puljujärvi, autor dvoch gólov Fínska: "Viedli sme veľmi rýchlo 2:0, bol to najlepší štart, aký si môžete priať. Vytvárali sme si strelecké príležitosti, boli sme uvoľnení. Súper však ukázal, že ak sa dostane do šancí, vie byť efektívny. Nášmu útoku sa zatiaľ darí, hráme fyzicky, vieme získavať puky v útočnom pásme a z toho rezultujú aj naše góly."

tabuľka A-skupiny:

1. Švajčiarsko 5 4 1 0 0 24:8 14*

2. Kanada 5 4 1 0 0 25:13 14*

3. Česko 5 3 1 1 0 19:9 12*

4. Fínsko 5 2 0 1 2 17:10 7

-------------------------------------

5. Dánsko 6 2 0 0 4 14:26 6

6. Rakúsko 5 1 0 1 3 15:24 4

7. Nórsko 5 1 0 0 4 9:19 3

-------------------------------------

8. V. Británia 4 0 0 0 4 5:19 0


* - istý postup do štvrťfinále

/zápasy, víťazstvá, víťazstvá v nadstavbe, prehry v nadstavbe, prehry, skóre, body/