Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

FANTÁZIA: Žilina doma zdolala Bilbao, víťaza španielskeho Superpohára

Na snímke hráči MŠK Žilina pózujú pre skupinovú fotografiu pred prvým zápasom play off Európskej ligy UEFA vo futbale MŠK Žilina - Athletic Bilbao v Žiline vo štvrtok 20. augusta 2015. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Po rohu v nadstavenom čase rozhodol o slávnom triumfe William.

Žilina 20. augusta (TASR) - Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina triumfovali vo štvrtok v prvom zápase play off Európskej ligy UEFA 2015/2016 nad španielskym Athleticom Bilbao 3:2. Odveta je na programe o týždeň na štadióne San Mames v Baskicku.

Na snímke preplnené parkovisko pred štadiónom pred prvým zápasom play off Európskej ligy UEFA vo futbale MŠK Žilina - Athletic Bilbao v Žiline vo štvrtok 20. augusta 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Favorizovaný čerstvý víťaz španielskeho Superpohára v prvom polčase po veľkých chybách domácich strelil dva góly vďaka Sabinovi Merinovi a Kike Solaovi. V druhom polčase ale znížil Jakub Paur v 66. minúte, v 77. minúte vyrovnal striedajúci William a hrdina zápasu 3. predkola v Poltave opäť v nadstavenom čase rozhodol o triumfe Žiliny. Nádej na vytúžený postup do skupiny EL tak "šošoni" ešte budú reálne živiť v druhom súboji.

Na snímke fanúšikovia Atletica Bilbao prichádzajú na prvý zápas play off Európskej ligy UEFA vo futbale MŠK Žilina - Athletic Bilbao v Žiline vo štvrtok 20. augusta 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Tréner domácich Adrián Guľa zvolil do základu aj rekonvalescenta v obrane Ernesta Mabouku. Kouč hostí Ernesto Valverde poslal do ohňa výrazne obmenenú základnú zostavu, oproti tej z odvety proti FC Barcelona v nej figurovalo len trio hráčov. Na hrote absentoval autor štyroch gólov do siete FC Barcelona Aritz Aduriz, dôveru dostal práve Sola.

Na snímke vľavo obranca Milan Škriniar (Žilina) a útočník Kike Sola (Bilbao) v prvom zápase play off Európskej ligy UEFA vo futbale MŠK Žilina - Athletic Bilbao v Žiline vo štvrtok 20. augusta 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


"Šošoni" začali na radosť takmer úplne zaplneného domáceho štadióna mimoriadne aktívne. Prvý desať minút zaskočili favorita tlakom, už v 3. minúte hlavičkoval po rohu tesne vedľa ľavej tyčky Paur. Ten istý hráč v 9. minúte strieľal na zadnej tyčke vedľa po prudkom centri Čmelíka. Potom sa tempo trochu upokojilo a z ničoho nič udrel Athletic. V 16. minúte skvele načasoval Gomez prihrávku za Letiča a Merino nekompromisne a presne zakončil. Domácich to zaskočilo, no aj tak sa snažili. Bilbao si hralo svoje, šance sa síce nerodili, viac sa hralo na polovici Žiliny. V 33. minúte ale udreli hostia druhýkrát a opäť z "ničoho", keď sa po hrubej chybe Pečovského dostal zadarmo k lopte a brejku na Volešáka Sola a bolo 0:2. Do konca polčasu si opäť Baskovia, ktorí pokorili suverénne nedávno aj slávnu FC Barcelonu, kontrolovali loptu a Žilinu do ničoho podstatnejšieho nepustili.

Na snímke fanúšikovia Atletica Bilbao prichádzajú na prvý zápas play off Európskej ligy UEFA vo futbale MŠK Žilina - Athletic Bilbao v Žiline vo štvrtok 20. augusta 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Už v 48. minúte mohol znížiť Čmelík, na pravej strane preloboval brankára Herrerina, ale obrana odkopla loptu z bránkovej čiary. Následne sa obraz hry vrátil do "starých koľaji". Bilbao mohlo pridať tretí gól 57. minúte, keď si Volešák skomplikoval život zlou rozohrávkou, ale Gurpegi z toho neprofitoval. A tak udrelo na druhej strane, po centri Bénesa do 16-ky sa ešte zrazili striedajúci William s Káčerom, odrazená lopta sa ale dostala k Paurovi, ktorý tvrdou strelou prekonal bezmocného brankára Bilbaa. Domáci sa nadýchli, zatlačili, bolo ich zrazu plné ihrisko. A ošiaľ na žilinskom štadióne, kam si našlo cestu vyše 10.000 divákov, spôsobil v 77. minúte domáci William. Ten sa po prihrávke za obranu zaváňajúcou ofsajdom rútil sám na Herrerina, urobil mu krásnu kľučku a do prázdnej brány zakončil na 2:2. Hostia boli pod tlakom, kulisa Žilinu hnala vpred, ale v 81. minúte mohol vo veľkej šanci opäť dostať hostí do vedenia Williams, pálil ale nad, pričom sa navyše i zranil a musel striedať. V závere oba tímy skúšali strhnúť výhru na svoju stranu, a podarilo sa to šokujúco Žiline. Po rohu v nadstavenom čase rozhodol o slávnom triumfe William.

Na snímke futbalisti Athletica Bilbao pózujú pre skupinovú fotografiu pred prvým zápasom play off Európskej ligy UEFA vo futbale MŠK Žilina - Athletic Bilbao v Žiline vo štvrtok 20. augusta 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo

hlasy po zápase:
Ernesto Valverde, tréner Athletica Bilbao: "V prvom polčase sme boli lepší a dali sme dva góly. Darilo sa nám aj v druhom, potom ale prišiel gól Žiliny a to ich nakoplo. Dali ešte jeden a potom v nadstavenom čase prišiel brejk, roh a rozhodnutie pre domácich, ktorí hrali stále vo vysokom tempe. Nie je to síce zaslúžené, ale budeme s tým musieť niečo spraviť u nás doma. Žilina išla do rizika a vyšlo jej to."

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Fantastický zážitok. Zvíťazila ostrá mentalita mojich chlapcov. Mali sme dobrý vstup do zápasu, dostali sme súpera pod mierny tlak. No udrel z prvej strely na bránu. V tej zápase bol Athletic lepší a dostal sa do dvojgólového vedenia. V druhom polčase sme ukázali hernú kvalitu, súdržnosť a tímovosť. Otočili sme to a pre chlapcov je to veľká odmena. Sme v polčase a ja verím, že všetko je možné."

Milan Škriniar, obranca Žiliny: "Urobili sme pár chýb v prvom polčase a pykali za to. V druhom sme predviedli veľký obrat proti kvalitnému súperovi. Opäť rozhodol William gólom v nadstavenom čase, i keď ten prvý bol postupový, a teraz sme len v polčase."

Jakub Paur, stredopoliar Žiliny: "Prvý polčas sme začali veľmi dobre, mali sme menší tlak aj šance, to nám zobralo ale asi veľa síl. Našu snahu o skórovanie ale pribrzdili dva góly v našej sieti. Dôležité bolo, že sme sa poučili s inkasovaných gólov a v druhom dejstve sme dokázali streliť tri my a otočiť zápas."

Viktor Pečovský, kapitán Žiliny: "Po prvom polčase to vyzeralo všelijako, ale na to, aké sme mladé mužstvo, sme ukázali charakter a bojovnosť. Podarilo sa nám niečo neskutočné a zápas sme otočili. Ďakujeme za skvelú atmosféru a veríme, že si ľudia nájdu cestu na štadión aj na zápasy v lige."


1. zápas play off EL 2015/2016:
MŠK Žilina - Athletic Bilbao 3:2 (0:2)


Góly: 66. Paur, 77. a 90+3. William - 16. Merino, 33. Sola, ŽK: Čmelík, William (obaja Žilina) rozhodoval: Haţegan (Rum.), 10.175 divákov.

zostavy a striedania:
MŠK Žilina:
Volešák - Mabouka (56. William), Vavro, Škriniar, Letič - Pečovský - Čmelík (72. Mihalík), Káčer, Bénes (88. Škvarka), Paur - Jelič

Athletic Bilbao: Herrerin - Boveda, Gurpegi, Laporte, Lekue - Rico (70. Etxebarria), Elustondo - Merino (74. Williams, 82. de Marcos), Aketxe, Gomez - Sola