Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Žilina zdolala Daciu Kišiňov 4:2, čaká ju Poltava

Na snímke vľavo útočník Žiliny Matej Jelič v odvete 2. predkola Európskej ligy vo futbale MŠK Žilina - Dacia Kišiňov v Žiline 23. júla 2015. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Už budúci štvrtok vyzvú Žilinčania doma ukrajinský klub FC Vorskla Poltav.

Žilina 23. júla (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina postúpili do 3. predkola Európskej ligy UEFA. Vo štvrtkovej odvete toho druhého zdolali Daciu Kišiňov doma 4:2 a keďže v úvodnom dueli triumfovali na pôde moldavského vicemajstra 2:1, účasť v tohtoročnej edícii európskeho pohára číslo dva si predĺžili minimálne o ďalšie dva týždne.

Už budúci štvrtok 30. júla vyzvú Žilinčania doma v prvom súboji 3. predkola ukrajinský klub FC Vorskla Poltava, odveta u súpera je na programe o sedem dní neskôr.

Dianiu na ihrisku chýbal od úvodných minút potrebný náboj. Žilina sa síce snažila o kombinačnú hru, cez organizovanú defenzívu Dacie sa jej však ťažšie presadzovalo. Postupom času sa domácim napokon podarilo usadiť sa na útočnej polovici a po štvrťhodine sa tešili z gólu. Obrana Dacie zabudla po rohu na nabiehajúceho Mihalíka, jeho strela sa odrazila k Vavrovi a ten ju zblízka doklepol do siete. Následne sa slovenský vicemajster nechal výrazne zatlačiť. V rozpätí troch minút mali Moldavci tri čisté gólové šance, no Mihaliovovu strelu do odkrytej brány Žilinčania v poslednej chvíli zblokovali a dvom excelentným hlavičkám Posmaca chýbal už len zásah šťasteny. Následne hosťujúcu snahu potopil Lozovij, ktorý najskôr fauloval Letiča a po agresívnom dohovore smerom k hlavnému arbitrovi si ihneď vyslúžil červenú kartu. Do polčasu bol tlak Žiliny na oslabeného súpera minimálny, z neho plynúce strelecké zakončenia Čmelíka a Letiča sa však neujali.

Na snímke stredopoliar Miroslav Káčer (Žilina) oslavuje druhý gól MŠK v odvete 2. predkola Európskej ligy vo futbale MŠK Žilina - Dacia Kišiňov v Žiline 23. júla 2015.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Po polčase to už "šošonom" išlo ľahšie. Daciu zlomil druhý gól, ktorý v 50. minúte pridal po Jeličovej akcii strelou z hranice šestnástky Káčer. Dovtedy nevýrazný chorvátsky kanonier Jelič ožil a šťastie skúšal z každej pozície. Na ľavom krídle sa k nemu pridal aj agilný Čmelík, čím ofenzívna sila Žiliny nabrala na intenzite. Hosťujúci kouč na to zareagoval tromi striedaniami počas minúty, ale oslabenej Dacii už nepomohli ani čerstvé sily. V 62. minúte pridal tretí gól Škriniar, a hoci už o dve minúty neskôr perfektne zvnútra "veľkého vápna" trafil na druhej strane Cociuc, inkasovaný gól dianie na trávniku nijako výrazne neovplyvnil. Naopak, Žiline sa naskytlo viac priestoru v otvorenej hosťujúcej obrane a pridala aj štvrtý gól. V 82. minúte sa ešte neujal Bénesov elegantný technický pokus, ktorý skončil na brvne, no o tri minúty neskôr sa do listiny strelcov zapísal striedajúci Paur. Hosťom sa v závere podarilo skorigovať aj druhýkrát, keď defenzívu Žiliny prekvapil Leuca.



Európska liga UEFA 2015/2016 - odveta 2. predkola:

MŠK Žilina - Dacia Kišiňov 4:2 (1:0)

Góly: 15. Vavro, 50. Káčer, 62. Škvarka, 85. Paur - 64. Cociuc, 87. Leuca. Rozhodovali: Schärer - Pozzi, Vogel (Švaj.), ŽK: Letič, Mihalík - Zastavnij, Rosca, ČK: 30. Lozovij (Dacia), 3856 divákov

zostavy a striedania:

MŠK Žilina: Volešák - Mabouka, Vavro, Škriniar, Letič - Pečovský - Čmelík (73. Paur), Káčer, Škvarka (66. Bénes), Mihalík (80. Špalek) - Jelič
Dacia Kišiňov: Gaidučevici - Zastavnij, Rosca, Posmac, Mamah - Pidnebennoj (55. Leuca), Mani (55. Pavlov), Cociuc - Lozovij, Frunza (55. Gavrylenko), Mihaliov
/prvý zápas 2:1, do 3. predkola postúpila Žilina/

Povedali po zápase:
Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Ďakujem divákom za pozitívnu energiu a hráčom za to, ako odpracovali tento zápas. Zdolali sme silného súpera. Teším sa z roboty chlapcov, ktorú dnes odviedli a potešili fanúšikov, ktorí nás prišli podporiť."

Denis Vavro, autor prvého gólu Žiliny: "Bol to náročný zápas rovnako ako ten prvý. Červená karta nám pomohla. Oni zmenili rozostavenie, prešli na troch obrancov, čo nám vyhovovalo. Boli sme šťastní za druhý aj tretí gól. To nás upokojilo a dohrali sme zápas vo svojej réžii."

Michal Švarka, autor tretieho gólu Žiliny: "Bol to odpracovaný zápas. Mali sme virózu, jedno s druhým, navyše pred zápasom sa objavili nejaké ťažkosti. Napriek tomu chalani to odpracovali a myslím, že to bolo zaslúžené víťazstvo."

Jakub Paur, autor štvrtého gólu: "Som rád, že sa mi podarilo skórovať. Za dvadsať minút som sa snažil priniesť do hry niečo nové. Gól prišiel po našom signáli, brankár zle vybehol a mne stačilo nastaviť hlavu. Som rád za tento moment."

Igor Dobrovolski, tréner Dacie Kišiňov: "Nemá zmysel nič vážne hovoriť. Dostali sme rýchly gól a po vylúčení naša hra prestala mať zmysel. Dovtedy sme hrali celkom dobre, mali sme aj nejaké šance. Ktovie, čo by sa dialo, ak by sme hrali v plnom počte. Žilina má veľmi mladé, organizované mužstvo. Jej hra sa mi páčila a dúfam, že pôjde čo najvyššie."