Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

MS kvalifikácia: Nemci prehrali po 20 rokoch, Löw: Obrovské sklamanie

Futbalista Severného Macedónska Goran Pandev strieľa gól v zápase kvalifikačnej J-skupiny MS2022 Nemecko - Severné Macedónsko v Duisburgu v stredu 31. marca 2021. Foto: TASR/AP

Pre Löwa to bola kvalifikačná derniéra, keďže po európskom šampionáte na lavičke Nemecka po pätnástich rokoch skončí.

Duisburg 1. apríla (TASR) - Futbalisti Nemecka utrpeli prvú prehru v kvalifikácii MS po dvadsiatich rokoch. V stredu ich v Duisburgu šokovali Severní Macedónci, ktorí triumfovali 2:1 a ukončili 35-zápasovú sériu súpera bez prehry v bojoch o svetový šampionát.

"Sklamanie je obrovské," hodnotil bezprostredne po zápase tréner domácich Joachim Löw. Nemci predtým prehrali v kvalifikácii MS v roku 2001 v Mníchove s Anglickom 1:5 a predchádzajúcich 18 zápasov v nej nestratili ani bod. Góly veterána Gorana Pandeva a Eljifa Elmasa však v stredu znamenali senzačné víťazstvo na úkor vysokého favorita. Pre Löwa to bola kvalifikačná derniéra, keďže po európskom šampionáte na lavičke Nemecka po pätnástich rokoch skončí.

Majstri sveta z roku 2014 v prvých dvoch dueloch vyhrali nad Islandom a v Rumunsku, tretie víťazstvo však nepridali. "Cieľ bol získať v marci deväť bodov. To, že sme úlohu nesplnili, je iba naša chyba. Súper urputne bránil a my sme sa nedokázali presadiť. Navyše sme im dovolili vyťažiť až príliš veľa z brejkov," netajil nemecký kormidelník rozčarovanie z vystúpenia svojich zverencov.

Nemci herne nepresvedčili už v prvom polčase a gólom "do šatne" ich za to potrestal 37-ročný Pandev. Viac ako hodinu trvalo, kým sa gólovo presadili aj domáci - po faule na Leroya Saneho v šestnástke vyrovnal z penalty Ilkay Gündogan, no v 85. minúte po vydarenom brejku rozhodol stredopoliar Neapolu Elmas gólom na 2:1 o najväčšom prekvapení doterajšieho priebehu kvalifikácie. Macedónci v tabuľke J-skupiny preskočili o skóre Nemcov a so šiestimi bodmi im patrí druhá priečka, nečakaný líder je Arménskom s plným počtom bodov z troch stretnutí.

"Neviem ako to vysvetliť. Je jasné, že toto by sa nám nemalo stať," reagoval v rozhovore pre RTL kapitán Nemcov Gündogan: "Nemyslím si, že sme ich podcenili. Mal som pocit, že boli dvakrát pred našou bránkou a dali nám z toho dva góly. Dvakrát sme pred našou bránkou nechali hráča úplne voľného a to si nemôžeme dovoliť." Krídelník Serge Gnabry sa napriek nečakanej prehre neobáva, že to na Nemcoch zanechá stopy: "Vieme, že by sme mali byť vpredu efektívnejší a premieňať šance. Ale do ME je ešte dosť času na zlepšenie a nebojím sa, že by sme na šampionáte prepadli."

Severní Macedónci ešte nikdy nepostúpili na záverečý turnaj MS, v tomto roku však absolvujú debut na vrcholnom podujatí. V novembri si v baráži vybojovali účasť na EURO 2020, keď vo finále vyhrali nad Gruzínskom. "Neskutočné, títo chlapci sú naši hrdinovia. Opäť postavili celý národ na nohy a urobili ho hrdým. Zdolať štvornásobných majstrov sveta a trojnásobných majstrov Európy je pre nás niečo fantastické," tešil sa po stretnutí kouč Severného Macedónska Igor Angelovski.