Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Muchová postúpila prvýkrát do semifinále parížskej dvojhry

Česká tenistka Karolína Muchová reaguje po víťaznej výmene vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti Ruske Anastasii Pavľučenkovovej na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži v utorok 6. júna 2023. Foto: TASR/AP

Jej ďalšou súperkou bude úspešnejšia z duelu medzi Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a Arinou Sobolenkovou z Bieloruska.

Paríž 6. júna (TASR) - Česká tenistka Karolína Muchová sa po prvý raz v kariére predstaví v semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V ňom narazí na druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska. Češka vo štvrťfinále zvíťazila na parížskej antuke v pozícii nenasadenej hráčky nad Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou 7:5 a 6:2, Sobolenková zdolala Ukrajinku Elinu Svitolinovú dvakrát 6:4.

Muchová začala zápas skvele. Pavľučenkovovú hneď v prvom geme brejkla a ďalší vzápätí potvrdila čistou hrou. Za stavu 3:1 si Muchová vypracovala päť brejkových príležitostí, žiadnu z nich však nedokázala využiť. A tak namiesto odskočenia na 4:1 pustila súperku späť do setu. Ruska to využila a v nasledujúcich minútach manko zmazala. Za stavu 5:5 však Muchová opäť zlomila súperkin servis a v ďalší gem úspešne zvládla. V druhom sete Češka opäť obrala svoju súperku o podanie hneď v úvode a tentoraz už drámu nedopustila. Svoj náskok postupne zvyšovala a napokon hladko triumfovala. "Ani neviem, čo mám povedať. Zažívam tu neuveriteľné dva týždne. Som veľmi rada, že neustále postupujem. Prvý set bol veľmi dôležitý, nezačínala som ho na podaní, ale potom som ju brejkla a zvládla som aj následnú hru proti vetru," povedala Muchová priamo na kurte.

V druhom súboji Sobolenková potvrdila úlohu favoritky. V prvom sete za stavu 4:4 využila svoj prvý brejkbal v zápase a následne ho bez problémov potvrdila. V druhom dejstve Ukrajinka, ktorá v Paríži hrala svoj prvý grandslamový turnaj od materskej prestávky, odskočila súperke do vedenia o dva gemy. Sobolenková však štyrmi hrami za sebou strhla skóre na svoju stranu. Po zápase Svitolinová odmietla podať súperke ruku rovnako ako predtým v dueloch proti ruským tenistkám Anne Blinkovovej a Darii Kasatkinovej.

Sobolenková v tomto roku zvíťazila už vo svojom 34. zápase a v Paríži by v prípade triumfu zosadila z postu svetovej jednotky Poľku Igu Swiatekovú. "Jelina je veľmi ťažká súperka, dobre sa pohybuje a v zásade to, ako hrá po narodení dieťaťa, je pôsobivé. Zaslúži si rešpekt. Pre mňa to bol ťažký zápas, mám veľkú radosť z víťazstva. Dúfam, že pôjdem na Roland Garros čo najďalej," uviedla šampiónka Australian Open na kurte bezprostredne po svojom triumfe.

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Arina Sobolenková (Biel.-2) - Elina Svitolinová (Ukr.) 6:4, 6:4
Karolína Muchová (ČR) - Anastasia Pavľučenkovová (Rus.) 7:5, 6:2