Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Mukansangová z Rwandy je prvá žena, ktorá rozhodovala zápas APN

Hlavná rozhodkyňa Salima Mukansangová (vpravo) z Rwandy upozorňuje Kudakwashe Mahachiho zo Zimbabwe počas zápasu základnej B-skupiny Zimbabwe - Guinea na futbalovom Africkom pohári národov v kamerunskom meste Yaoundé v utorok 18. januára 2022. Foto: TASR/AP

Na čiarach jej pôvodne mali pomáhať tiež rozhodkyne - Carine Atemzabongová z Kamerunu a Fatiha Jermoumiová z Maroka. Keď však mužstvá nastúpili na plochu, v pozíciách asistentov figurovali muži.

Yaoundé 18. januára (TASR) - Salima Mukansangová z Rwandy sa stala prvou ženou, ktorá ako hlavná rozhodkyňa viedla zápas na futbalovom Africkom pohári národov. V utorok rozhodovala súboj B-skupiny medzi Guineou a Zimbabwe v kamerunskom Yaoundé.

Na čiarach jej pôvodne mali pomáhať tiež rozhodkyne - Carine Atemzabongová z Kamerunu a Fatiha Jermoumiová z Maroka. Keď však mužstvá nastúpili na plochu, v pozíciách asistentov figurovali muži. Africká futbalová konfederácia (CAF) ešte nevysvetlila dôvody zmeny.

Mukansangová však už bude navždy vedená ako priekopníčka, keďže v doterajších 32 edíciách APN od roku 1957 zápasy ako hlavní arbitri viedli len muži. "Sme na Salimu hrdí, pretože tvrdo pracovala, aby sa dostala tam, kde je. Tento moment patrí nielen jej, ale všetkým ženám a dievčatám v Afrike s vášňou pre futbal," citovala agentúra AFP Eddyho Mailleta, šéfa rozhodcov CAF.