Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Müller pred šlágrom so Španielmi: Čaká nás finále

Nemecký futbalista Ilkay Gündogan (vľavo) a jeho spoluhráč Thomas Müller sa tešia po strelení úvodného gólu počas zápasu základnej E-skupiny Nemecko - Japonsko na MS v katarskej Dauhe v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Japonci si v prípade víťazstva nad Kostarikou môžu zabezpečiť postup zo skupiny.

Dauha 25. novembra (TASR) - Japonskí futbalisti v úvodnom zápase E-skupiny na MS v Katare šokovali štvornásobného majstra sveta z Nemecka. Do zápasu v Al Rajáne proti Kostarike tak nastúpia v nedeľu 27. novembra o 11:00 SEČ s vedomím, že si v prípade víťazstva môžu zabezpečiť postup zo skupiny. Šláger dňa sa odohrá v ten istý deň o 20:00 v Al Chore, kde sa proti sebe stretnú Nemecko a Španielsko.

Japonsku môže stačiť v zápase proti Kostarike aj bod, za predpokladu, že Nemecko podľahne Španielsku. V zápase proti Nemecku predviedli japonskí futbalisti skvelý výkon najmä v druhom polčase. Dokázali udržať na dištanc futbalového giganta a šokovali ho skvele realizovanými rýchlymi kontrami. Vyvrcholením futbalovej šikovnosti Japonska bol víťazný gól striedajúceho Takuma Asana v 83. minúte zápasu. Mužstvo podržal skvelými zákrokmi brankár Šuiči Gonda, ktorý zlikvidoval osem z deviatich striel Nemecka a inkasoval iba z pokutového kopu po úspešnej realizácii Ilkaya Gundogana.

"Výsledok proti Nemecku je už minulosťou, takže robíme všetko pre to, aby sme sa pripravili na víťazstvo v ďalšom zápase. Myslím si, že to bol historický zápas, takže sme ho oslávili. Od dnešného dňa som však zmenil názor a pripravujeme sa na zápas s Kostarikou, takže si dám pozor na veľkohubé vyhlásenia," povedal podľa agentúry AP tréner Japonska Hadžime Moriyasu.

Kostaričania predviedli proti Španielsku najhorší výkon spomedzi všetkých doterajších vystúpení v Katare. V zápase sa nedokázali veľkému favoritovi vyrovnať v žiadnej hernej činnosti a po odovzdanom výkone prehrali 0:7. Ak budú chcieť uspieť proti nabudenému Japonsku, musia svoj výkon diametrálne zmeniť. V pozápasovom rozhovore frustrovaný tréner Kostariky Luis Suarez povedal, že jeho zverenci neboli schopní súvisle kombinovať.

Nabudené Španielsko si môže zabezpečiť miestenku v osemfinále už v nedeľu proti Nemecku. V prospech "La Furia Roja" bude hrať aj fakt, že Nemci nedokázali Španielov zdolať na vrcholovom podujatí už 34 rokov. Pred dvomi rokmi dokonca utrpelo hanebný debakel 0:6 v zápase Ligy národov. "Tento tím sa nechystá poľaviť. Nemecko nás môže zdolať, pretože je to silný tím, ale my pôjdeme na ihrisko a budeme hrať svoju hru," vyjadril sa pre televíziu Eurosport španielsky kouč Luis Enrique.

Ak chce Nemecko na turnaji pokračovať, musí bezpodmienečne zvíťaziť, ani to však nebude zárukou aspoň teoretických šancí na postup. Ako tvrdí prostredníctvom sociálnych sietí skúsený futbalový univerzál Thomas Müller, nemecké mužstvo čaká malé finále. "Musíme čeliť Španielsku, bude to pre nás ako finále a v nedeľu sa zlepšíme, pretože všetko je stále možné," povedal 33-ročný Müller, pre ktorého je šampionát v Katare štvrtým v kariére. Vieru nestráca ani tréner Nemecka Hans-Dieter Flick: "Dopustili sme sa veľa chýb smerom dozadu, to však neznamená, že si tieto veci nevyriešime interne. Mužstvo má potenciál. Tímu veríme, sme pozitívne naladení a chceme čeliť Španielsku s pozitívnymi myšlienkami. Je dôležité vyrovnať sa s prehrou, byť koncentrovaní a veriť tímu."



Nedeľa, 27. novembra, 11.00 (SEČ)

Štadión Ahmad bin Ali (mesto Al Raján)

E-skupina, 2. kolo:

Japonsko - Kostarika


rozhodujú: Abdulla - Al-Hammadi, Al Mahri (všetci SAE)



Predpokladané zostavy:

Japonsko: Gonda - Sakai, Itakura, Jošida, Nagatomo - Endo, Tanaka - Ito, Kamada Kubo - Maeda

Kostarika: Navas - C. Martinez, Fuller, Duarte, Calvo, Oviedo - Campbell, Borges, Tejeda, Bennette - Contreras



Nedeľa, 27. novembra, 20.00 (SEČ)

Aréna Al Bayt (mesto Al Chor)

E-skupina, 2. kolo:

Španielsko - Nemecko


rozhodujú: Barton – Moran (obaja Salvádor), Zeegelaar (Surinam)



Predpokladané zostavy:

Španielsko: Simon - Azpilicueta, Rodri, Laporte, Alba - Busquets - Gavi, Pedri - F. Torres, Asensio, Olmo

Nemecko: Neuer - Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum - Kimmich, Gündogan - Gnabry, Müller, Musiala - Havertz



tabuľka E-skupiny:

1. Španielsko 1 1 0 0 7:0 3

2. Japonsko 1 1 0 0 2:1 3

3. Nemecko 1 0 0 1 1:2 0

4. Kostarika 1 0 0 1 0:7 0