Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Murray vyzve Djokoviča, Federera zdolal v piatich setoch

Andy Murray Foto: TASR/AP Photo

Murray začal semifinálový duel lepšie, súpera brejkol už v tretej hre prvého setu a náskok si už nenechal vziať.

Melbourne 24. januára (TASR) - Škótsky tenista Andy Murray vyzve vo finále úvodného grandslamového podujatia sezóny Australian Open obhajcu titulu Novaka Djokoviča. V piatkovom druhom semifinále zdolal tretí nasadený Murray turnajovú dvojku Švajčiara Rogera Federera 6:4, 6:7 (5), 6:3, 6:7 (2) a 6:2 a v nedeľu bude bojovať o svoj druhý grandslamový titul za sebou.

Víťaz US Open i londýnskej olympiády Murray začal semifinálový duel lepšie, súpera brejkol už v tretej hre prvého setu a náskok si už nenechal vziať. Aj v druhom sete videli diváci v Melbourne vyrovnaný tenis a rozhodoval až tajbrejk, v ktorom mal navrch 31-ročný Švajčiar.

V treťom sete začal Murray viac riskovať, čo prinieslo úspech v šiestej hre, keď využil brejkbal pri Federerovej chybe z bekhendu. Manko už Federer zmazať nedokázal a set prehral 3:6. Vo štvrtom dejstve viedol švajčiarsky tenista už 4:1, ale potom v ďalšom priebehu dvakrát stratil podanie a Murray za stavu 6:5 zo svojho pohľadu podával na postup do finále. Situáciu nezvládol a v následnej skrátenej hre uhral iba dve loptičky.

Piaty set sa hral od začiatku v réžii 25-ročného zverenca trénera Ivana Lendla. Murray brejkol súpera už v druhej hre a získal náskok 3:0, na čo už Federer nedokázal zareagovať. Škót zavŕšil víťazný večer ďalším brejkom v ôsmej hre a po triumfe 6:2 v rozhodujúcom dejstve vedie vo vzájomnej bilancii s Federerom už 12:9. Prvýkrát v kariére ho však zdolal na grandslamovom podujatí. V Melbourne bol vo finále dvakrát - v roku 2011 prehral s Djokovičom a o rok skôr s Federerom.

Djokovič sa v nedeľňajšom finále môže stať prvým hráčom v Open ére s víťazným hetrikom na úvodnom podujatí veľkej štvorky. Tri tituly za sebou sa u protinožcov doposiaľ podarilo dosiahnuť iba dvom mužom - Jackovi Crawfordovi (1931-1933) a Royovi Emersonovi, ktorý dokonca triumfoval päťkrát v rade (1963-1967) a je rekordným šesťnásobným šampiónom Australian Open. Srb bude bojovať o celkovo štvrtú melbournsku cennú trofej, prvú získal v roku 2008.


Muži - dvojhra - semifinále:
Andy Murray (3-V.Brit.) - Roger Federer (2-Švajč.) 6:4, 6:7 (5), 6:3, 6:7 (2), 6:2