Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Murray si chce opäť zahrať s Federerom: Už je to dlho

Švajčiarsky tenista Roger Federer vyhral siedmykrát Wimbledon, vpravo vedľa neho zdolaný finalista Andy Murray, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Štyridsaťročný Federer je mimo hry od minuloročného Wimbledonu.

Stuttgart 8. júna (TASR) – Britský tenista Andy Murray vyjadril túžbu zahrať si znovu s Rogerom Federerom. Od posledného stretnutia dvoch bývalých svetových jednotiek ubehlo už sedem rokov a Murray dúfa, že dostane ďalšiu šancu zmerať si sily s 20-násobným grandslamovým šampiónom.

Murray absolvoval v januári 2019 operáciu bedrového kĺbu, o ktorej predpokladal, že bude znamenať koniec jeho kariéry. Napriek tomu sa vrátil na kurty a neskôr v tom istom roku dokonca vyhral titul v Antverpách. Odvtedy nevyhral žiadny iný turnaj ATP a v rankingu svetového rebríčka sa v súčasnosti nachádza na 68. mieste. Jeho postup brzdili zranenia panvy a slabín, teraz však tvrdí, že sa cíti „úplne ináč“.

Svoju formu predvádza na turnaji v Stuttgarte. V úvodnom stretnutí zvíťazil nad Austrálčanom Christopherom O'Connellom v pomere 6:4, 6:3 a v 2. kole sa vo štvrtok stretne s Kazachom Alexandrom Bublikom. „Vždy je ťažké priznať si, keď je koniec. Hovorí sa u tom už niekoľko rokov. Prichádza ďalšia generácia tenistov, no grandslamy vyhrávajú stále tí istí a ja by som rád videl Rogera opäť súťažiť. Nepoznám jeho situáciu, ale verím, že sa vráti. Naozaj dúfam, že si spolu zahráme na ďalšom turnaji. Už je to dlho,“ povedal po zápase pre oficiálnu webovú stránku ATP. Murray a Federer sa na turnajoch ATP stretli 25-krát, naposledy spolu hrali v Cincinnati v roku 2015.

Štyridsaťročný Federer je mimo hry od minuloročného Wimbledonu. V 1. kole turnaja v zápase s Francúzom Adrianom Mannarinom utrpel zranenie pravého kolena, ktoré mu operovali už tretíkrát v kariére. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa vráti do súťaží, hoci sa prihlásil na septembrový Laver Cup a októbrový Swiss Indoors v Bazileji.

Od predchádzajúceho súťažného stretnutia Murrayho s ďalšou bývalou svetovou jednotkou Rafaelom Nadalom ubehol takmer rovnako dlhý čas. Naposledy si zahrali semifinále madridskej antuky v roku 2016. Murray, vtedy úradujúci víťaz turnaja, Španiela zdolal 7:5, 6:4. Nadal cez víkend triumfoval štrnástykrát na Roland Garros a získal rekordný 22. grandslamový titul a upevnil si prvé miesto v historických tabuľkách. Po finálovom víťazstve však priznal, že pred zápasmi potreboval niekoľko injekcií, aby utíšil bolesť v ľavej nohe. Povedal, že ak nenájde iné riešenie chronického problému, nebude môcť hrať na Wimbledone a nie je si istý svojou budúcnosťou v tenise.

Brit, ktorý počas kariéry podstúpil dve operácie bedrového kĺbu, hovorí, že jeho motivácia pokračovať je iná ako Nadalova. „Moja motivácia pochádza z radosti zo športu, z lásky k nemu. Myslím si, že Rafael hrá s cieľom prekonávať rekordy a vyhrávať veľké podujatia. Keď ste starší športovec, musíte to absolútne milovať a byť ochotný hrať aj cez bolesť. Je to však ľahšie, keď súťažíte o grandslamové tituly,“ cituje 35-ročného tenistu portál eurosport.com. Nadal však práve v Paríži zopakoval svoj dôvod súťažnej dlhovekosti a ten je totožný s Murrayho pohnútkami...

Murray predviedol svoje najlepšie výkony v uplynulých šiestich mesiacoch, keď sa v januári dostal do finále Sydney Classic a potom v Madride zdolal Dominica Thiema a Denisa Shapovalova na jedinom antukovom podujatí, na ktorom hral. „Posledných štyri alebo päť rokov bolo pre mňa veľmi odlišných. Hral som challengery a moje hodnotenie kleslo. Mám pocit, že moja a Nadalova situácia sú odlišné. V konečnom dôsledku hrám, pretože tenis milujem. Verím, že stále môžem súťažiť na najvyššej úrovni. Tento rok som na tráve trénoval tri týždne a nemal som žiadne fyzické problémy, ktoré by ma brzdili v príprave na Wimbledon,“ uzavrel trojnásobný grandslamový víťaz.