Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Na halových MS bude deväť Slovákov, Repčík: Veľká aj kvalitná výprava

Na snímke zľava koordinátor slovenskej atletickej reprezentácie Jozef Repčík, atléti Ján Volko, Viktória Forsterová, Šimon Bujna a koordinátor a tréner štafety na 400 metrov Adrián Pavelka počas tlačovej konferencie pred halovými MS v atletike v Glasgowe. V Bratislave 26. februára 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Slovensko na halových MS v ére samostatnosti nikdy nezískalo cenný kov.

Glasgow 29. februára (TASR) - Slovenská výprava bude mať na 19. halových majstrovstvách sveta v Glasgowe deväť atlétov. Viac nikdy v histórii nemala, rovnaký počet sa predstavil aj pred dvoma rokmi v Belehrade. Podujatie je v najväčšom škótskom meste na programe od 1. do 3. marca.

Všetci slovenskí reprezentanti sa predstavia na dráhe. Ján Volko bude štartovať na 60 m, rozbehy, semifinále aj finále v tejto disciplíne sú na programe už v piatok 1. marca. Na druhý deň nastúpia v najkratšom šprinte ženy, Slovensko bude zastupovať dvojica Viktória Forsterová a Monika Weigertová. Forsterovú čaká na MS opäť dvojkombinácia aj s 60 m prek., ktoré sú na programe v nedeľu a na tejto trati sa predstaví aj Stanislava Škvarková. V posledný deň šampionátu bude v akcii aj štafeta, v nominácii je pätica Matej Baluch, Šimon Bujna, Patrik Dömötör, Mário Hanic a Miroslav Marček. "Výprava je dostatočne veľká a aj kvalitná. Každý atlét, ktorý sa v tejto dobe prebojuje cez veľmi náročné limity a ranking na vrcholné podujatie má vysokú úroveň. Sme veľmi radi, že sa všetci títo športovci nominovali na majstrovstvá sveta," povedal tréner Jozef Repčík, ktorý plní funkciu koordinátora atletickej reprezentácie SR.

Pre Európanov bude šampionát v Glasgowe iba prvým z trojice veľkých podujatí. V úvode júna sa budú konať ME v Ríme a všetko vyvrcholí v lete pod piatimi kruhmi v Paríži. V olympijskom roku zvyknú atléti k halovým MS pristupovať rôzne a hoci sa bude bojovať aj o dôležité body pre kvalifikáciu do Paríža, niektorí podujatie vynechajú. Zo slovenskej špičky sa to týka iba osemstovkárky Gabriely Gajanovej. "Výkonnosť z minulého roka jej dala predpoklady, aby mohla štartovať. Po výsledkoch, ktoré Gabiku neuspokojili, sa však rozhodli spolu s trénerom sústrediť na letnú sezónu," informoval Repčík.

Hoci v Glasgowe sa nepredstavia viaceré hviezdy svetovej atletiky, kvalita tohto podujatia olympijského športu číslo jeden bude opäť vysoká. Slovensko na halových MS v ére samostatnosti nikdy nezískalo cenný kov a prehnané očakávania nemôže mať ani tentokrát. "Určite by sme boli spokojní s jedným umiestnením do 8. miesta a dvoma semifinále. V štafete bude štartovať deväť tímov, tu sa tie ambície byť v prvej osmičke javia možno blízko. No ja pevne verím, že chlapci si stanovia cieľ zdolať tri štafety a postúpia do finále. Nie je to nemožné. Všetka ich snaha však smeruje k júnovým ME. Chalani vedia, že musia predviesť dva kvalitné výkony, aby sa dostali do Ríma. Majú tak dvojitú motiváciu," predstavil ambície slovenskej výpravy Repčík.

Program Slovákov na atletických halových MS v Glasgowe (časy sú v SELČ):

piatok 1. marca: 60 m mužov (J. VOLKO) - rozbehy (14.10), semifinále (20.45), finále (22.45)

sobota 2. marca: 60 m žien (V. FORSTEROVÁ, M. WEIGERTOVÁ) - rozbehy (12.20, semifinále (20.45), finále (22.45)

nedeľa 3. marca: 60 m prek. žien (V. FORSTEROVÁ, S. ŠKVARKOVÁ) - rozbehy (11.25), semifinále (20.40), finále (22.00), 4x400 m mužov - rozbehy (12.10), finále (21.15)