Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Na ME v karate v Tenerife Slováci siahajú na medaily

Na ME štartujú karatisti zo 45 krajín a Slovensko v historickej bilancii sa môže pochváliť zatiaľ 30 vzácnymi kovmi.

Tenerife 10. mája (TASR) - Na 47. ME v karate v španielskom Tenerife siahajú slovenskí reprezentanti opäť na medaily. O bronzové sa budú uchádzať v nadchádzajúcom víkende v súborných cvičeniach kata zásluhou Mateja Urika a Eriky Hrušeckej.

V športovom zápase kumite pribudli ďalšie šance na medailu, spolu Uríkom a Hrušeckou tak bude mať slovenské karate päť možností vystúpiť na piedestál. Jana Vojtikevičová i Dagmara Kubinská zabojujú o bronz v sobotu a Lucia Kováčiková s už istým striebrom dokonca v rovnaký deň o zlato.

V kata si Matej Urík medzi 26 štartujúcimi počínal výborne. Postupne pri porovnávaniach zdolal Belgičana Rodrigueza Merina 4:1, Chorváta Ermenca 5:0 a až v 3. kole prehral 0:5 s Talianom Valdesim. V opravách mu nestačil Nemec Gissler pomerom 4:1 a v nedeľu sa stretne o bronz s Angličanom Mottramom.

V kata žien podobným spôsobom v turnajovom pavúku s 28 karatistkami prechádzala Erika Hrušecká, keď zdolala A. Hooperovú z Walesu 5:0, rovnakým pomerom Ukrajinku Afendikovovú a 4:1 Bulharku Vitanovovú. V boji o postup do finále ju pomerom 0:5 zdolala Francúzka Scordová, čo jej priradilo v sobotu v súboji o bronz Grékyňu Livitsanouovú.

V športovom zápase kumite Dagmara Kubinská v -61 po úvodnom voľnom žrebe síce hneď prehrala s Francúzkou Donovou 0:1, no odvtedy už len víťazila, najskôr jej v repasáži súperka nenastúpila, a potom Rumunku Nituovú zdolala 2:0. V ceste za bronzom bude čeliť Chorvátke Bebekovej.

Jana Vojtikevičová v -55 kg nezačala dobre, podľahla Nemke Bitschovej 0:1, tá ju však potiahla do opráv, v ktorých vyhrala nad Draškovičovou z Čiernej Hory, Taliankou Cardinovou a v sobotu narazí v súboji o bronz na Luxemburčanku Warlingovú.

V hmotnosti do -50 kg vyniklo slovenské karate zatiaľ najviac. Lucia Kováčiková nastúpila do 2. kola, zdolala Bulharku Lupanovovú 3:0, v 3. kole Ukrajinku Kryvovú na zástavky a v boji o finále Švédku Akdagovú 1:0. AK zdolá v sobotu Turkyňu Ozcelikovú, vystúpi na zlatý stupeň.

Veľká nádej upierala na osvedčeného zberateľa medailí Klaudia Farmadína. V kategórii do 84 kg po prvom voľnom kole prehral so Švajčiarom Seilerom 0:2. Druhé kolo bolo maximom v hmotnosti nad 84 kg aj pre Tomáša Pupkaya, Luxemburčana Sabotiča zdolal na zástavky, no druhý súper Srb Uničevič bol lepší po tom, čo slovenského karatistu diskvalifikovali za trojnásobný únik zo zápasiska.

V -68 kg si Lenka Foldesiová zapísala v repasáži jedno víťazstvo s Belgičankou Pradelliovou, prehrala v 1. kole s Turkyňou Burucuovou 0:2, v repasáži na zástavky s Rakovičovou z Čiernej Hory.

Dominike Tatárovej v +68 bola v 3. kole and sily Srbka Filipovičová 0:5, predtým zdolala Umičevičovú z Bosny a Hercegoviny 4:1.

V -75 Matúš Cisár si poradil so skóre 2:0 s Elshanim z Luxemburska 2:0, so zraneným Rakúšanom Pokornym, prehral s Holanďanom Smaalom 0:1 a s Portugalcom Moreiorom 0:2.

Matúš Kučerák v -67 začal nádejne, s víťazstvami nad McFaddenom 4:0 a na zástavky s Machadom z Portugalska, vyradil ho Chorvát Logarušič 0:3.

Na ME štartujú karatisti zo 45 krajín, Slovensko sa v historickej bilancii môže pochváliť zatiaľ 30 vzácnymi kovmi, ktorú už s istotou rozšíria.