Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Na mítingu aj Harrison, majster Európy Przybylko či Palsyteová

Na snímke víťaz Gianmarco Tamberi z Talianska vo výškarskej súťaži mužov na 27. ročníku tradičného mítingu Banskobystrickej latky 2021 v hale na banskobystrických Štiavničkách 2. februára 2021 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vlani sa BBL uskutočnila s virtuálnym diváckym zázemím, v utorok 15. februára by sa divácka kulisa mohla v hale objaviť.

Banská Bystrica 11. januára (TASR) - Organizátori 28. Banskobystrickej latky oznámili ďalšie mená, ktoré sa zúčastnia na prestížnom podujatí. Na mítingu sa predstavia aj Američan JuVaughn Harrison, úradujúci majster Európy Mateusz Przybylko z Nemecka či Airine Palsyteová z Litvy. Organizátorov potešili zmeny v protipandemických pravidlách a veria, že sa na podujatí zúčastnia aj diváci.

Vlani sa BBL uskutočnila s virtuálnym diváckym zázemím, v utorok 15. februára by sa divácka kulisa mohla v hale objaviť. "Musíme počkať na bližšie informácie a potom by sme na budúci týždeň informovali, ako budeme postupovať s predajom vstupeniek," uviedol v tlačovej správe jeden z hlavných organizátorov Ľubomír Roško. Jednotkový výškarsky míting s hudbou na svete bude podujatím striebornej kategórie Svetovej halovej tour (World Athletics Indoor Tour Silver) s bodovaním pre svetové rebríčky na úrovni kategórie B.

V mužskej štartovke pribudli do zoznamu multi-talent Harrison s maximom 236 cm. Dvadsaťdvaročný Američan bol na OH výnimočný zjav, keď sa predstavil vo finále diaľky aj výšky (piaty a siedmy). Príde aj úradujúci majster Európy Przybylko (osobný rekord 235 cm) a tradičný účastník, mexický rekordér Edgar Rivera (vlani na PTS posunul národný rekord na 231 cm). Ako nová tvár sa predstaví švajčiarsky rekordér Loic Gasch (vlani 233 cm). Už predtým bol potvrdený štart víťaza z roku 2020 a druhého v roku 2021 Kubánca Luisa Zayasa. Jeho dva najlepšie výkony kariéry sú práve z haly Dukly na Štiavničkách (233 a 231 cm) a tiež ďalšieho olympijského finalistu z USA Shelbyho McEwena s osobným maximom 233 cm. Po ukončení kariéry Matúša Bubeníka ráta so štartom aktuálna slovenská jednotka Lukáš Beer.

Medzi ženami pribudli do zoznamu halová majsterka Európy 2017 Palsyteová (201 cm národný rekord), tradičná účastníčka Talianka Alessia Trostová (200 cm), naposledy šiesta na halových ME 2021, a Švédka Maja Nilssonová, ktorá mala premiéru na BBL vlani. V lete sa dostala do olympijského finále v Tokiu a zlepšila sa na 196 cm. Už predtým bola potvrdená premiérová účasť dvoch skokaniek z Austrálie, striebornej z OH v Tokiu Nicole McDermottovej (202 národný rekord) a piatej Eleanor Pattersonovej (199).

Organizátori majú na stole záujem prakticky všetkých najlepších skokanov na svete, rozhodujúce budú finančné možnosti. Rokovania prebiehajú aj s vlaňajšou víťazkou a bronzovou z Tokia Jaroslavou Mahučichovou z Ukrajiny. Na 27. ročníku BBL zlepšila rekord mítingu Blanky Vlašičovej z 205 na 206 cm. Tento výsledok zostal absolútne najlepší v roku 2021, lepší ako výkony na OH či podujatiach Diamantovej ligy. V oboch súťažiach pôjde aj o možnosť plniť limity na halové MS (234 a 197), letné MS (233 a 196) a ME (230 a 195).

Doteraz na BBL štartovali muži z 39 a ženy z 28 krajín. Celkovo sa na podujatí predstavilo 47 krajín, zo svetadielov chýbala iba Oceánia, informovala tlačová správa.