Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Na MS v Melbourne 12 Slovákov, Havrlant tajne dúfa v jedno finále

Na snímke slovenskí reprezentanti v plávaní prvý rad zľava Tamara Potocká, Nikoleta Trníková, Martina Cibulková a Lillian Slušná. Zadný rad zľava Ján Blanár, Richard Nagy, Tomáš Klobučník, tréner Roman Havrlant, Jakub Poliačik, druhý tréner Karol Púzser a Adam Halász počas mediálneho brífingu Slovenskej plaveckej federácie (SPF) pred MS v krátkom bazéne v Melbourne, v Bratislave 1. decembra 2022. Foto: TASR - Pavel Naubauer

MS boli pôvodne naplánované na 17. až 22. decembra 2022 v ruskej Kazani. Medzinárodná plavecká federácia FINA ich však presunula do Austrálie v reakcii na inváziu Ruska na územie Ukrajiny.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Dvanásť slovenských plavcov sa 13.-18. decembra predstaví na MS v krátkom bazéne v Melbourne. Najväčšími želiezkami v ohni budú skúsení reprezentanti Andrea Podmaníková, Richard Nagy a Tomáš Klobučník. V priestoroch Sports and Aquatic Centre budú štartovať aj Nikoleta Trníková, Matej Duša, Adam Halas, Lillian Slušná, Tamara Potocká, Jakub Poliačik, Teresa Ivanová, Zora Ripková a Martina Cibulková.

Časť výpravy sa vydala do dejiska šampionátu už vo štvrtok 1. decembra, aby si zvykla na časový posun. "Na MS v krátkom bazéne sa zúčastní najväčšia slovenská výprava za uplynulé roky. Chceme, aby sa táto investícia vyplatila, preto reprezentanti pred šampionátom absolvovujú aklimatizačný kemp. Najväčšie nádeje vkladáme do našich dlhoročných opôr Podmaníkovej, Nagya a Klobučníka. Tajne verím v jedno finále. Úspech bude každý výsledok okolo 16. miesta," uviedol pre TASR Roman Havrlant, šéftréner a manažér slovenskej reprezentácie.

Nagy je v Melbourne prihlásený na 200, 400 m pol.pr a 400 m v.sp. O konkrétnych ambíciách nechcel hovoriť. "Mám nejaké ciele, uvidíme, či moje časy budú v niektorej disciplíne stačiť na finále alebo na umiestnenie v prvej desiatke. V lete som bol pretrénovaný, preto som teraz v príprave ubral na intenzite. Na tréningoch som bol rýchly, sám som zvedavý, ako to vypáli v pretekoch. V Austrálii som ešte nesúťažil, bude to niečo nové."

Trníkovej prípravu na záverečný vrchol sezóny pribrzdila choroba. "Našťastie som ju zachytila v rannom štádiu. Dúfam, že tréningový výpadok neovplyvní moje výkony ma MS. Na dlhej polohovke som si trúfala zaplávať slovenský rekord. Do Austrálie sa teším, bude to pre mňa zážitok." zdôraznila talentovaná členka Slovenského olympijského a športového tímu.

Pre Slušnú to bude prvý seniorský svetový šampionát v 25 m bazéne. V lete získala bronz na 50 m motýlik na MSJ v peruánskej Lime, v Melbourne chce nabrať cenné skúsenosti. "Na 50 m v.sp. a 50 m motýlik by som rada zaplávala časy na úrovni osobných maxím. Dúfam, že pomôžem k čo najlepším výsledkom aj našim štafetám. Začiatok prípravy som absolvovala doma vo Svite. Potom nám zavreli bazén, tak som sa presunula do Popradu."

MS boli pôvodne naplánované na 17. až 22. decembra 2022 v Paláci vodných športov v ruskej Kazani. Medzinárodná plavecká federácia FINA ich však presunula do Austrálie v reakcii na inváziu Ruska na územie Ukrajiny. Premiéru na šampionáte budú mať dve disciplíny - 800 m v.sp. mužov a 1500 m v.sp, žien.