Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Na Národných hrách Špeciálnych olympiád Slovensko súťažia v 6 športoch

Na snímke beh na 50 metrov počas Národných letných hier Špeciálnych olympiád, ktoré sú najväčším domácim podujatím svojho druhu a súčasne najdôležitejším podujatím Špeciálnych olympiád na atletickom štadióne VŠK Dukla v Banskej Bystrici 13. júna 2022. Športovci s intelektuálnym znevýhodnením dnes (13. 6.) na rôznych banskobystrických športoviskách súťažia v šiestich disciplínach, a to v atletike, tenise, stolnom tenise, v bocci a plávaní. Novým športom aktuálneho ročníka sú kolieskové korčule. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na Národných hrách športovcom okrem trénerov vypomôžu tradične aj dobrovoľníci.

Banská Bystrica 13. júna (TASR) - Viac než 200 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením súťažilo v pondelok na Národných hrách Špeciálnych olympiád Slovensko v Banskej Bystrici. V rámci najväčšieho domáceho podujatia predvádzajú svoje výkony v šiestich športoch, novým odvetvím na hrách je jazda na kolieskových korčuliach.



Národné hry pomohli zorganizovať aj mesto Banská Bystrica, Univerzita Mateja Bela a VŠC Dukla Banská Bystrica, patria k najdôležitejším podujatiam organizácie Špeciálne olympiády Slovensko. "Tieto Národné hry Špeciálnych olympiád Slovensko sa organizujú každé štyri roky. Je to najväčšia súťaž a zároveň aj kvalifikačná súťaž na Svetové hry Špeciálnych olympiád, ktoré sa uskutočnia budúci rok v Berlíne. V Banskej Bystrici súťažia športovci s intelektuálnym znevýhodnením v atletike, tenise, stolnom tenise, v bocci, plávaní a na kolieskových korčuliach. Vekové rozmedzie máme už od 8 rokov, ale na Svetových hrách môžu súťažiť športovci od 15 rokov. Veľakrát si nás mýlia s paraolympionikmi, to sú športovci, ktorí majú telesné postihnutie alebo zrakové znevýhodnenie, my sme športovci s intelektuálnym znevýhodnením, napríklad s diagnózou autizmu, downovým syndrómom alebo ide o športovcov so zníženým IQ," prezradila riaditeľka Národných hier Špeciálnych olympiád Slovensko Eva Gažová.



Na atletiku sa prihlásilo najviac športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, takmer 100 a sily si zmerali na zrenovovanom atletickom ovále VŠC Dukla Banská Bystrica. Záštitu nad hrami prevzal bývalý chodec a zlatý olympijský medailista Matej Tóth. "Naposledy boli Svetové hry Špeciálnych olympiád v roku 2019 v Abú Zabí a Slovensko tam malo výpravu v počte zhruba 60 športovcov. Domov sme doniesli až 35 medailí. Veríme, že budúci rok pôjdeme ešte vo vyššom počte na toto svetové podujatie a kvalifikujeme sa až v desiatich športoch. Otvorili sme napríklad triatlon a už tento rok máme majstra Európy v triatlone. Máme výborných cyklistov, moderné gymnastky, plavcov i atlétov. V kolektívnych športoch sme dosiahli skvelé výsledky vo volejbale a futbale," doplnila Gažová.



Majstrom Európy v triatlone sa stal Slovák Peter Išpold, ktorý zapálil oheň na Národných hrách Špeciálnych olympiád Slovensko v Banskej Bystrici a pre TASR priznal, že nateraz nemá doma významnú konkurenciu: "Bol to veľmi silný pocit držať v ruke oheň tohto podujatia. Čo sa týka konkurencie, nechcem nič podceňovať, všetci si však vzájomne držíme palce a fandíme. Ja robím triatlon zhruba tri roky, mám natrénované a mojím cieľom je doniesť na Slovensko z budúcoročných Svetových hier Špeciálnych olympiád zlato. Budem sa o to snažiť a určite dám do pretekov zo seba všetko."



Na Národných hrách športovcom okrem trénerov vypomôžu tradične aj dobrovoľníci. "Banská Bystrica je mestom športu a olympijských víťazov. Každý rok sa snažíme prostredníctvom rôznych projektov zlepšovať športovú infraštruktúru a skvalitňovať ponuku pre rozvoj fyzickej aktivity obyvateľov. Som preto rád, že sa prvýkrát v našom meste konajú aj Národné hry Špeciálnych olympiád Slovenska. Ide o podujatie, v ktorom si merajú sily športovci s intelektuálnym znevýhodnením. Hoci vnímajú svet inak, túžbu vyhrávať majú rovnakú. Všetkým držím palce a želám im, aby boli úspešní nielen na športoviskách, ale aj v každodennom živote," uviedol na nedeľnom slávnostnom otvorení podujatia primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.