Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Na otvorení OH si uctili pamiatku obetí mníchovského masakru

Športovci počas otváracieho ceremoniálu XXXII. letných olympijských hier na Olympijskom štadióne 23. júla 2021 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Mníchovský masaker z 5. septembra 1972 je jednou z najtemnejších kapitol histórie olympijských hier.

Tokio 24. júla (TASR) - Obete teroristického útoku na letných olympijských hrách v nemeckom Mníchove z roku 1972 si v piatok po prvý raz za uplynulých takmer 50 rokov pripomenuli japonskí organizátori na otváracom ceremoniáli olympiády v Tokiu.

Pamiatku 11 členov izraelského tímu (atlétov a trénerov) zabitých palestínskymi ozbrojencami si na ceremoniáli pripomenuli príhovorom, symbolickou minútou ticha a zhasnutím svetiel na štadióne, informuje stanica BBC.

Izraelský premiér Naftali Bennett tento krok ocenil. "Vítam tento významný a historický moment. Nech je požehnaná ich pamiatka," napísal na sociálnej sieti Twitter.

Rodiny obetí dlhé roky vyzývali organizátorov olympijských hier, aby si zavraždených uctili počas otváracieho programu, ale ich žiadosti boli opakovane odmietané.

"Konečne sme sa dočkali spravodlivosti. Máme za sebou 49-ročný zápas a nikdy sme sa nevzdali," uviedli pozostalí, ktorí sa zúčastnili na piatkovej ceremónii v Tokiu.

Mníchovský masaker z 5. septembra 1972 je jednou z najtemnejších kapitol histórie olympijských hier, podotýka BBC.

Palestínski ozbrojenci z teroristickej skupiny Čierny september vzali v olympijskej dedine za rukojemníkov 11 členov izraelskécho športového tímu.

Dvoch z nich zastrelili okamžite, zatiaľ čo zvyšní zahynuli počas prestrelky so západonemeckou políciou na neďalekom letisku, keď sa militanti pokúsili dostať ich z Nemecka.

Medzinárodný olympijský výbor bol kritizovaný za to, že v roku 2012 na otváracom ceremoniáli letných olympijských hier v Londýne neumožnil pri príležitosti 40. výročia mníchovského masakru držať minútu ticha za zavraždených členov izraelského tímu.