Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Na šampiónov čaká po finále Pohár Henriho Delaunaya

Vystavená trofej pre víťaza ME 2020 počas žrebu kvalifikácie EURO 2020 vo futbale v írskom Dubline 2. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Trofej je súčasťou záverečného ceremoniálu od roku 2008. Strieborný grál meria šesťdesiat centimetrov a váži osem kilogramov.

Bratislava 8. júna (TASR) - Kapitán víťazov futbalových majstrovstiev Európy 2020 opäť bude môcť pozdvihnúť nad hlavu Pohár Henriho Delaunaya. Trofej je súčasťou záverečného ceremoniálu od roku 2008.

Strieborný grál meria šesťdesiat centimetrov a váži osem kilogramov. Meno dostal po bývalom prezidentovi Francúzskej futbalovej federácie (FFF) a prvom generálnom sekretárovi Európskej futbalovej únie (UEFA). Práve Henri Delaunay prišiel s myšlienkou usporiadania šampionátu pre najlepšie národné výbery starého kontinentu. Prvé majstrovstvá Európy sa síce konali až päť rokov po jeho smrti v roku 1960, no organizátori na Delaunayovu myšlienku nezabudli. Pomenovali po ňom trofej pre víťazov, ktorá prešla v roku 2008 výraznými zmenami.

Pôvodný pohár pre majstra Európy mal len 42 centimetrov a vážil šesť kíl. V roku 1960 ho navrhla spoločnosť Arthus-Bertrand, hlavná zodpovednosť však bola na pleciach Delaunayovho syna Pierrea, ktorý pri tvorbe trofeje využil svoju kreativitu. V roku 2008 sa UEFA rozhodla, že pohár si zaslúži nový rozmer aj vzhľad. Odraziť mal veľkoleposť najväčšieho medzinárodného turnaja v Európe. V súčasnosti je trofej vyrobená z mincového striebra a mená jeho víťazov sú vyryté na zadnej strane. V minulosti boli umiestnené na spodnom podstavci.

Na nový strieborný pohár si od roku 2008 zatiaľ siahli dvakrát Španieli a raz Portugalci. Prvým kapitánom, ktorý sa ho dotkol, bol Iker Casillas po triumfe 1:0 nad Nemeckom vo finále ME 2008. O štyri roky neskôr v Poľsku a na Ukrajine dostal Casillas rovnakú výsadu, keď Španieli v súboji o zlato rozdrvili Talianov 4:0. Pred piatimi rokmi mal česť zdvihnúť víťaznú trofej nad hlavu Cristiano Ronaldo, keď Portugalci zvíťazili nad Francúzmi 1:0 po predĺžení na Stade de France.