Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Na slovenskej súpiske pred Švajčiarskom aj Marek Hovorka

Marek Hovorka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hokejový útočník Marek Hovorka si však v nedeľňajšom zápase so Švajčiarmi ešte nezahrá. Do bránky sa postaví opäť Ján Laco.

Helsinki 13. mája (TASR) - Výprava slovenskej hokejovej reprezentácie uzavrela pred nedeľňajším zápasom so Švajčiarskom súpisku na majstrovstvách sveta. Keďže Marián Gáborík pokračuje v NHL v bojoch o Stanleyho pohár, do kádra pribudol ako posledný útočník Marek Hovorka, ktorý sa pripravoval s tímom už od začiatku šampionátu.

Tréner Vladimír Vůjtek si nechal voľné miesta v zostave pre prípadné posily zo zámoria. V hre bola pôvodne trojica - obranca Andrej Meszároš, brankár Jaroslav Halák a Gáborík. Prvých dvoch vyradili z účasti vo Fínsku zranenia, útočníka NY Rangers účasť vo finále play off Východnej konferencie NHL proti New Jersey Devils. "Boli sme závislí od toho, ako sa vyvinie situácia v NHL. Teraz je to už jasné, takže sme dopísali Mareka Hovorku a tým sme uzavreli súpisku na tento turnaj," uviedol Vůjtek. K dispozícii má maximálny počet 22 korčuliarov a troch brankárov.

Hovorka si však v nedeľňajšom zápase so Švajčiarmi ešte nezahrá. Do bránky sa postaví opäť Ján Laco. "Zostavu meniť nebudeme. Laco je jednotka, chytá veľmi dobre a nie je dôvod ho meniť."

Zápas so Švajčiarmi mal byť pre Slovákov kľúčovým na turnaji. Všetko sa však zmenilo po nečakanej sobotňajšej prehre "Helvétov" s Francúzskom 2:4, ktorí si tak výrazne skomplikovali šance na postup. Naopak, Slováci mali všetko vo vlastných rukách a ani prípadná prehra so Švajčiarmi pre nich neznamenala za určitých okolností katastrofu, lebo mali k dispozícii nový "postupový" zápas s Francúzmi. Pravda, do pomerne zložitej matematiky musel v nedeľu prehovoriť popoludňajší súboj Fínska s USA, v prípade prehry Američanov v riadnom čase by malo Slovensko jedinú prekážku čisto už iba vo Francúzoch.

Vůjtek však pred úvodným buly nechcel kalkulovať a v nedeľňajšom súboji očakával výhru. "Určite nám pomohli, no neznamená to až tak veľa. Keď dnes prehráme, Švajčiari sa na nás bodovo dotiahnu a majú lepší vzájomný zápas. My sa pozeráme na seba a body potrebujeme. Musíme sa na nich dobre pripraviť," pokračoval.

Nálada v tíme sa po triumfe nad Bieloruskom 5:1 podstatne zlepšila a bolo to cítiť aj na nedeľňajšom predpoludňajšom rozkorčuľovaní. Na ľad vybehli všetci hráči a po polhodine schádzali s úsmevom. "Každým víťazstvom sa zlepšuje nálada a hlavne sebadôvera hráčov. Dúfam, že to vydrží až do konca ďalšieho týždňa," zaželal si Vůjtek.

Hovorka si rád počkal: "Veď vyberali medzi mnou a Gáboríkom..."

Hoci bol s tímom už v príprave i počas celého šampionátu, na súpisku sa dostal až v nedeľu, keď padla možnosť na príchod Mariána Gáboríka. Mareka Hovorku to však príliš nemrzí. Prečo by aj malo, veď, ako tvrdí, rozhodovalo sa medzi ním a jedným z najlepších kanonierov prestížnej NHL.

Hovorka sa poctivo pripravoval s tímom a trpezlivo čakal na svoju šancu. V posledných dňoch ale aj netrpezlivo sledoval dianie v zámorí. "Klamal by som, keby som povedal, že to nesledujem. No na druhej strane, keď si poviem, že sa rozhoduje medzi mnou a Gáboríkom... Je to veľmi potešujúce. Som rád, že to dopadlo takto," uviedol. Svojmu sokovi o miesto v kádri na MS však zaželal veľa úspechov "aspoň" v NHL. "Prajem mu Stanleyho pohár, nech ho vyhrá a nech si to užije aj on," dodal so širokým úsmevom.

O svojej nominácii sa dozvedel v nedeľu dopoludnia. "Padol mi kameň zo srdca. Som rád, že som na súpiske, teraz už len čakať a dúfať, že sa dostanem aj do zápasu," uviedol Hovorka. V stretnutí so Švajčiarmi to však ešte nebude: "Tréner Vůjtek mi povedal, že proti nim sa zostava meniť nebude. No nevylučuje, že v ďalších zápasoch už budem hrať."

Hovorka je aj tak rád. Doteraz nemal isté ani miesto v kádri a sledovať ostatných chalanov, s ktorými strávil už niekoľko týždňov v príprave i v Helsinkách, len z tribúny určite nebolo ľahké. "Neprajem to nikomu. Je to naozaj ťažké. Človek nemôže zasiahnuť do bojov a pomôcť tímu, môže ho iba sledovať a fandiť. Je to dosť náročné na psychiku," posťažoval sa. Teraz však prišla nová nádej. "Teším sa, dúfam, že dostanem šancu a dokážem, že som platným členom zostavy," dodal.

Predpokladané zostavy:

Slovensko:

Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Bartovič, Bližňák, Hossa

Švajčiarsko:

Stephan - Du Bois, Bezina, Streit, Blindenbacher, Josi, Sbisa, Furrer, Seger - Brunner, Romy, Hollenstein - Bieber, Ambühl, Wick - Niederreiter, Trachsler, Plüss - Monnet, Rüthemann, von Gunten