Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Na Švajčiarsky pohár pôjde aj Graňák, Koch, Hecl a Šťastný

Na snímke reprezentačný tréner Craig Ramsay počas tréningu na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie Foto: TASR - Martin Baumann

Jedinými dvomi nováčikmi v kádri sú tak útočník Samuel Buček z Nitry a Patrik Koch. Ten už sa v minulosti predstavil v drese Olympijského tímu SR, ale za áčko ešte neštartoval.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan a tréner Craig Ramsay museli urobiť pred nadchádzajúcim Švajčiarskym pohárom oproti pôvodnej nominácii štyri zmeny. Zranenia vyradili z účasti na prípravnom turnaji obrancov Adama Drgoňa, Vojtecha Zeleňáka (obaja HKM Zvolen) a útočníkov Mareka Hrivíka (Viťaz Podoľsk) a Mateja Pauloviča (Mountfield HK). Namiesto nich sa na pondelkovom zraze v Bratislave hlásili trénerom zadáci Dominik Graňák (Mountfield HK), Patrik Koch (HC Košice) a dvojica útočníkov Marek Hecl (Dukla Trenčín) a Andrej Šťastný (HC '05 Banská Bystrica).

Ramsay tak opäť nemal možnosť vidieť v akcii Hrivíka, ten nemohol štartovať na Nemeckom pohári a zo zdravotných dôvodov vynechá aj turnaj v Luzerne. "Je škoda, že Hrivík a Paulovič sa druhýkrát tesne pred reprezentačnou akciou zranili. Chceli sme ich vidieť, ale budeme si musieť na tú príležitosť počkať," uviedol Šatan.

Pre zranenie museli debut v národnom mužstve oželieť Zvolenčania Zeleňák s Drgoňom. Jedinými dvomi nováčikmi v kádri sú tak útočník Samuel Buček z Nitry a Patrik Koch. Ten už sa v minulosti predstavil v drese Olympijského tímu SR, ale za "áčko" ešte neštartoval. "Vôbec som to nečakal. Po telefonáte od pána Šatana som však potešil. Veľmi sa teším a urobím maximum. Je to pre mňa veľká príležitosť," povedal Koch. Najskúsenejším hráčom v kádri je Dominik Graňák so 190 reprezentačnými štartmi. "Vypadli nám dvaja obrancovia, jeden mladší a jeden starší. Chceli to podobným spôsobom nahradiť, aby bolo mužstvo vekovo vyvážené, v osobe Domina bude v tíme líder," vysvetlil Šatan. Potrebné skúsenosti majú aj Libor Hudáček s 90 a Ivan Baranka s 89 duelmi v národnom drese. "Brat mi písal, že by som mal mať aj céčko na drese. Čo narobím, som už asi naozaj starý," poznamenal s úsmevom Hudáček.

Na turnaji sa predstavia dvaja brankári Andrej Košarišťan z Nových Zámkov a Denis Godla z fínskej KalPy Kuopio. Košarišťan sa predstavil už na Nemeckom pohári, pri premiére v národnom drese si v dueli s domácim tímom udržal čisté konto. S tímom bude v pondelok v Bratislave trénovať ako sparing aj 17-ročný Dávid Borák. Godla a obranca Martin Štajnoch sa pripoja k mužstvu až v utorok.

V 22-člennom kádri je trinásť hráčov z Tipsport Ligy, medzi nimi aj najproduktívnejší hráč súťaže Michal Chovan. Pri absencii Hrivíka nie je vo výbere žiaden hráč z KHL. V nominácii chýbajú hokejisti Slovana Bratislava, vedenie reprezentácie sa so slovenským zástupcom v KHL dohodlo, že na decembrovú akciu nebude volať žiadneho hráča "belasých". Do Švajčiarska sa však teší útočník Dukly Trenčín Marek Hecl, ktorý je v zápasoch Tipsport Ligy pri streleckej chuti, na konte má 12 presných zásahov: "Pán Šatan mi zavolal, že sa uvoľnilo miesto, potešil som sa. Mne sa teraz darí, začalo mi to padať, čiže som spokojný. Veľa chalanov v súčasnom kádri reprezentácie nepoznám, takže sa teším aj na to, že sa pozoznamujeme."

Hlavnému trénerovi Ramsaymu bude okrem Róberta Petrovického a kouča brankárov Jána Lašáka na striedačke vo Švajčiarsku vypomáhať ako asistent Ivan Droppa.

Slováci sa predstavia na Švajčiarskom pohári (13. - 14. decembra) po ročnej prestávke. Najprv sa v semifinále stretnú s olympijským výberom Ruska a potom s jedným z dvojice Švajčiarsko - Rakúsko. Pre zverencov trénera Craiga Ramsayho to bude druhá turnajová previerka v sezóne po novembrovom Nemeckom pohári, kde obsadili tretie miesto.

Aktualizovaný káder pred Švajčiarskym pohárom v Luzerne


Brankári: Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky), Denis Godla (KalPa Kuopio, Fín.)

Obrancovia: Ivan Baranka (HC Vítkovice Ridera, ČR), Marek Ďaloga (Mora IK, Švéd.), Martin Chovan (HC 07 Detva), Tomáš Malec (Kometa Brno, ČR), Mislav Rosandič (Mountfield HK, ČR), Martin Štajnoch (EC Red Bull Salzburg, Rak./EBEL), Dominik Graňák (Mountfield HK), Patrik Koch (HC Košice)

Útočníci: Samuel Buček, Róbert Lantoši, Branislav Rapáč (všetci HK Nitra), Lukáš Handlovský, Michal Chovan, Milan Kytnár (všetci HKM Zvolen), Libor Hudáček (Bílí Tygři Liberec, ČR), Radovan Puliš (HC 07 Detva), Dávid Šoltés (HC Košice), Radoslav Tybor (HC Vítkovice Ridera, ČR), Marek Hecl (Dukla Trenčín), Andrej Šťastný (HC '05 Banská Bystrica)


Program Švajčiarskeho pohára


štvrtok 13. decembra

16.15 Rusko "OH" tím - Slovensko

20.15 Švajčiarsko - Rakúsko

piatok 14. decembra

16.15 Rakúsko - Rusko "OH" tím/Slovensko

20.15 Švajčiarsko - Slovensko/Rusko "OH" tím