Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na Svetových hrách 14 Slovákov, Chochlíková chce získať dve medaily

Na snímke slovenská reprezentantka v kickboxe a v thaiboxe Monika Chochlíková počas brífingu s novinármi pred odchodom na Svetové hry Birmingham 2022 v USA, 1. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Už v piatok odcestovala do dejiska hier reprezentantka v kickboxe a thajskom boxe (muay thai) Monika Chochlíková, ktorá si trúfa v oboch športoch zaútočiť na cenný kov.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovensko vysiela na Svetové hry 2022 v neolympijských športoch do Birminghamu v americkom štáte Alabama (7.-17. júla) 14 športovcov, ktorí sa predstavia v 11 športových odvetviach. Už v piatok odcestovala do dejiska hier reprezentantka v kickboxe a thajskom boxe (muay thai) Monika Chochlíková, ktorá si trúfa v oboch športoch zaútočiť na cenný kov.

"Mám skromný cieľ - získať medailu v oboch športoch. Bude to však extrémne náročné. Bola by som veľmi rada, keby sa mi podarilo vybojovať zlato aspoň v jednom športe," uviedla pre TASR Chochlíková. Trochu viac ju baví thajský box, v ktorom vidí mierne vyššie šance: "Dávam doňho viac srdiečka a preto mi viac ide. Takže verím, že v ňom to tam padne."

Súboje v kickboxe i thajskom boxe prebehnú vyraďovacím spôsobom, v oboch športoch sa zúčastní osem najlepších žien. "Predstaví sa tam kompletná svetová špička. Čo sa týka kickboxu, na Svetové hry sa kvalifikovalo osem najlepších účastníčok z októbrových majstrovstiev sveta. V thajskom boxe bude súťažiť aktuálna majsterka sveta i niekoľko majsteriek Európy. Ja som sa na májových MS nezúčastnila, nechcela som riskovať zranenie. Pre nás športovcov z neolympijských športov budú Svetové hry najväčším vrcholom, keďže sa nemôžeme kvalifikovať na olympijské hry," dodala na piatkovom brífingu v Bratislave. Do dejiska hier odcestovala v predstihu, aby sa stihla dôkladne aklimatizovať. Pred samotnými ostrými súťažami absolvuje ešte tréningový kemp v New Yorku: "Tam doladíme formu a 6. júla s presúvame do Birminghamu, kde by som sa mala zúčastniť aj na otváracom ceremoniáli."



Slováci budú na Svetových hrách súťažiť v thajskom boxe, kickboxe, karate, plutvovom plávaní, parašutizme, lukostreľbe, vodnom lyžovaní, silovom trojboji, duatlone, tanečnom športe a v rýchlostnej kanoistike. "Vo výprave máme prevažne športovcov, ktorí už získali medaily na vrcholných svetových či európskych podujatiach, takže je viacero kandidátov na úspešné umiestenie. Určite musím spomenúť Moniku Chochlíkovú, ktorá je medailistka z MS i ME a bude mať dve šance – v kickboxe i thajskom boxe. Verím, však, že uchádzačov o medaily bude v našej výprave viac," povedal vedúci výpravy a športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Roman Buček.

Organizátori Svetových hier prvýkrát v histórii podujatia pripravili jednotné ubytovacie centrum pre športovcov na spôsob olympijskej dediny. "Bude v dvoch lokalitách - na internátoch University of Alabama a Southern College. Športovci budú ubytovaní podľa toho, kde majú bližšie svoje športoviská. Rozptyl športovísk je v okruhu 30-40 kilometrov, sú rozmiestnené v meste i na jeho periférii. Zabezpečená je aj kyvadlová doprava medzi ubytovaniami a jednotlivými športoviskami, aj v tomto smere to teda má charakter olympijských hier," prezradil Buček pre TASR.

Celkovo do Alabamy pricestuje viac ako 3600 športovcov, ktorí sa predstavia v 223 disciplínach 58 odvetví 34 športov. Pôvodne sa 11. Svetové hry v 650-tisícovom Birminghame mali konať v roku 2021. Pandémia ochorenia COVID-19 však v medzinárodnom športovom kalendári spôsobila obrovské zmeny a presun podujatia na rok 2022. Ten umožnil organizátorom využiť na otvárací aj záverečný ceremoniál nový multišportový štadión s názvom Protective Life, ktorý sa budoval nezávisle od podujatia.

Slovenskí športovci na Svetových hrách v Birminghame:

Dušan Gruľa (tanečný šport), Giada Cragnoliniová (tanečný šport), Roman Dubský (parašutizmus), Ivana Horná (silový trojboj), Lukáš Mandinec (thajský box), Martin Bartalský (vodné lyžovanie), Zuzana Hrašková (plutvové plávanie), Alexandra Filipová (kickbox), Monika Chochlíková (kickbox, thajský box), Ingrida Suchánková (karate), Nikola Čorbová (duatlon), Martin Nemček (rýchlostná kanoistika), Jozef Bošanský (lukostreľba), Denisa Baránková (lukostreľba)

Predpokladaný program slovenských športovcov na Svetových hrách 2022 (zdroj: olympic.sk, časy sú v SELČ, v Birminghame je o 7 hodín menej):

PIATOK 8. júla

TERČOVÁ LUKOSTREĽBA: Kladkový luk (16.30 kvalifikácia, Jozef Bošanský)

SOBOTA 9. júla

KARATE: Ženy do 61 kg (17.00 vyraďovacia časť, 23.30 opravy a finále, Ingrida Suchánková)
PARAŠUTIZMUS: Kvalifikácia (15.15, Roman Dubský)
PLUTVOVÉ PLÁVANIE: 100 m BiFin (23.21, Zuzana Hrašková)
SILOVÝ TROJBOJ: Ženy – ťažká váha (21.00, Ivana Horná)
TANEČNÝ ŠPORT: Štandardné tance (22.00, Dušan Gruľa/Giada Cragnoliniová)
TERČOVÁ LUKOSTREĽBA: Kladkový luk (16.00 semifinále a finále, Jozef Bošanský)

NEDEĽA 10. júla

PARAŠUTIZMUS: Kvalifikácia (15.15, Roman Dubský)

PONDELOK 11. júla

PARAŠUTIZMUS: Finále (15.15, Roman Dubský)
RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA: Maratón – krátka trať (16.00 kvalifikácia, 23.00 finále, Martin Nemček)
TERÉNNA LUKOSTREĽBA: Olympijský luk (16.00 kvalifikácia, Denisa Baránková)

UTOROK 12. júla

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA: Maratón – štandardná trať (16.00, Martin Nemček)
TERÉNNA LUKOSTREĽBA: Olympijský luk (16.00 kvalifikácia, Denisa Baránková)

STREDA 13. júla

KICKBOX: Ženy do 52 kg (18.30 štvrťfinálové boje, 2.00 semifinále, Monika Chochlíková), do 70 kg (18.30 štvrťfinálové boje, 2.00 semifinále, Alexandra Filipová)
TERÉNNA LUKOSTREĽBA: Olympijský luk (16.00 kvalifikácia, Denisa Baránková)

ŠTVRTOK 14. júla

KICKBOX: Ženy do 52 kg (22.00 opravy, 1.10 finále, Monika Chochlíková), do 70 kg (22.00 opravy, 1.10 finále, Alexandra Filipová)
TERÉNNA LUKOSTREĽBA: Olympijský luk (16.00 kvalifikácia, Denisa Baránková)
VODNÉ LYŽOVANIE: Slalom – kvalifikácia (16.00, Martin Bartalský)

PIATOK 15. júla

MUAY THAI: Ženy do 51 kg (22.00 štvrťfinále, Monika Chochlíková), muži do 63,5 kg (22.00 štvrťfinále, Lukáš Mandinec)
TERÉNNA LUKOSTREĽBA: Olympijský luk (20.00 semifinále a finále, Denisa Baránková)
VODNÉ LYŽOVANIE: Slalom – finále (16.00, Martin Bartalský)

SOBOTA 16. júla

DUATLON: Ženy (15.00, Nikola Čorbová)
MUAY THAI: Ženy do 51 kg (21.00 semifinále, Monika Chochlíková), muži do 63,5 kg (21.00 semifinále, Lukáš Mandinec)

NEDEĽA 17. júla

MUAY THAI: Ženy do 51 kg (17.30 finálový blok, Monika Chochlíková), muži do 63,5 kg (17.30 finálový blok, Lukáš Mandinec)