Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Na The Championship v Šamoríne zabojujú o titul Varga, Kubo i Čorbová

Na snímke slovenský reprezentant Richard Varga prichádza do cieľa 1. ročníka triatlonu v Šamoríne 3. júna 2017. Foto: TASR/Martin Baumann

Deň pred hlavným podujatím dostanú možnosť vyskúšať si triatlon aj amatéri či celé rodiny. Aj tí, ktorí si tento šport chcú vyskúšať prvýkrát, si môžu vybrať z množstva dištancií.

Šamorín 19. mája (TASR) - Olympijské tréningové centrum x-bionic® sphere v Šamoríne bude v nedeľu 22. mája opäť centrom svetového triatlonu. Elitní pretekári budú na The Championship bojovať o titul šampióna v stredne dlhom triatlone a prvenstvo v celosvetovom seriáli Challenge Family. V sprievodných pretekoch sa počas celého víkendu predstaví takmer 1000 triatlonistov zo 42 krajín, uviedli organizátori.

V nabitom štartovom poli elitných pretekárov nebudú chýbať ani Slováci – Richard Varga, čerstvý majster sveta v strednom duatlone Ondrej Kubo a Nikola Čorbová. Varga je stále držiteľ platného traťového rekordu v plaveckej časti, v roku 2017 zaplával 1,9 km za 21:31 min.

Pre zranenie nepricestuje na Slovensko obhajca prvenstva Florian Angert. Favoritmi The Championship budú medzi mužmi Gustav Iden z Nórska, Kyle Smith z Nového Zélandu, Frederic Funk z Nemecka či Thomas Steger z Rakúska. O obhajobu ženského titulu sa pokúsi Britka Lucy Buckinghamová. Jej vyzývateľkami budú krajanky Fenella Langridgeová, Emma Pallantová-Browneová, Španielka Sarah Perezová-Salová či Austrálčanka Ashleigh Gentleová.

Hlavné preteky profesionálov sa začínajú v nedeľu 22. mája o 9.00 h, ženy sa vydajú na trať o 10 minút neskôr. Do Šamorína sa kvalifikovali triatlonisti na základe výsledkov z 33 kvalifikačných pretekov Challenge Family v posledných dvanástich mesiacoch. V hre sú odmeny v celkovej výške 100-tisíc eur, víťaz získa 15-tisíc eur. Plavecká časť s dĺžkou 1,9 km sa uskutoční vo vodách Dunaja, po jeho brehoch absolvujú triatlonisti aj 90 km dlhý okruh. Polmaratón si odbehnú športovci v areáli x-bionic sphere v Šamoríne.

Deň pred hlavným podujatím dostanú možnosť vyskúšať si triatlon aj amatéri či celé rodiny. Aj tí, ktorí si tento šport chcú vyskúšať prvýkrát, si môžu vybrať z množstva dištancií. Od piatka 20. mája bude v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne otvorené triatlonové Expo. V sobotu sa triatlonová fiesta začína Tryathlonom už o 8.45 a pripravený je celodenný program pre celé rodiny.

"Na The Championship sa stretnú nielen najlepší triatlonisti na svete, ale aj najlepší športovci rôznych vekových kategórií. Budú pretekať, aby určili, kto je najrýchlejší, najlepší a najsilnejší triatlonista. S nami je však každý víťazom. Challenge Family je predovšetkým o športovcoch a dobrej nálade," uviedol v tlačovej správe generálny riaditeľ Challenge Family Jort Vlam.