Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Na úvod triumfoval Švéd Ponsiluoma, Sklenárik obsadil 45. miesto

Švédsky biatlonista Martin Ponsiluoma (uprostred) oslavuje na pódiu víťazstvo vytrvalostných pretekov mužov na 20 km v rámci 1. kola Svetového pohára v biatlone 29. novembra 2022 vo fínskom Kontiolahti. Druhý finišoval Švajčiar Niklas Hartweg (vľavo) a tretí skončil Nemec David Zobel (vpravo). Foto: TASR - AP

Dvadsaťsedemročný Ponsiluoma sa doteraz tešil v SP len vlani v Pokljuke v šprinte, aj ďalších päť pódiových umiestnení získal v najkratšej disciplíne a v pretekoch s hromadným štartom.

Kontiolahti 29. novembra (TASR) - Švédsky biatlonista Martin Ponsiluoma vyhral úvodné podujatie novej sezóny Svetového pohára. Vytrvalostné preteky mužov na 20 km vo fínskom Kontiolahti zvládol za 49:36,5 minúty a pripísal si druhý individuálny triumf v kariére. Druhý finišoval Švajčiar Niklas Hartweg s mankom 37,2 s a tretí skončil Nemec David Zobel (+59,3 min). Slovák Tomáš Sklenárik obsadil 45. miesto.

Dvadsaťsedemročný Ponsiluoma sa doteraz tešil v SP len vlani v Pokljuke v šprinte, aj ďalších päť pódiových umiestnení získal v najkratšej disciplíne a v pretekoch s hromadným štartom. V nich zaznamenal aj striebro zo ZOH v Pekingu a na konte má aj zlato v šprinte z MS 2021.

V úvodných pretekoch novej sezóny sa už po prvej čistej streľbe zaradil na čelo s časom 9:32,9 minúty a i keď na druhej ležke chyboval a prepadol sa priebežne na 11. priečku s mankom 49,5 s na lídra Tarjeia Böa, tretiu a poslednú streľbu zvládol bezchybne a vrátil sa späť na prvú pozíciu. Tú si udržal aj na poslednom okruhu a v cieli mal náskok 37,2 s pred čistým Hartwegom, ktorý dosiahol najväčší úspech v kariére. Tretí skončil druhý bezchybný pretekár z vyše stočlenného štartového poľa David Zobel z Nemecka o 1,6 sekundy pred krajanom Romanom Reesom.

Slováci Tomáš Sklenárik s Michalom Šimom zvládli prvú streľbu bez zaváhania a zaradili sa na 40., respektíve 46. miesto. Šima nakoniec chyboval až na poslednej položke, keď minul jeden terč, no s pomalším behom sa zaradil až na 59. miesto s mankom 6:14,0 minúty na víťaza. Sklenárik minul jeden terč na druhej i poslednej položke a so stratou 5:19,6 min skončil na 45. pozícii.