Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na VZ SOŠV schválili rozpočet, čestnými členmi Labuda a Novák

Na snímke vpravo prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel pri príhovore počas 62. valného zhromaždenia SOŠV 26. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V poradí 62. valné zhromaždenie SOŠV sa vzhľadom na zlepšenú pandemickú situáciu na rozdiel od predošlého VZ, rokujúceho iba online, uskutočnilo vo štvrtok v prezenčnej forme.

Bratislava 26. mája (TASR) - Čestnými členmi Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) sa stali Jozef Labuda a Ján Novák. Na valnom zhromaždení SOŠV takisto schválili rozpočet na rok 2022, celkové príjmy SOŠV v tomto roku sú kalkulované vo výške viac než päť miliónov eur.

V poradí 62. valné zhromaždenie SOŠV sa vzhľadom na zlepšenú pandemickú situáciu na rozdiel od predošlého VZ, rokujúceho iba online, uskutočnilo vo štvrtok v prezenčnej forme. Na začiatku si delegáti minútou ticha pripomenuli pamiatku významných osobností, ktoré v uplynulom období opustili slovenské olympijské a športové hnutie – olympijského medailistu v krasokorčuľovaní Karola Divína, tenisového funkcionára Ladislava Mečířa, slávneho futbalistu Titusa Buberníka, čestného člena SOŠV, bývalého popredného atléta i trénera, niekdajšieho dlhoročného veliteľa Armádneho športového klubu Dukla Banská Bystrica a predsedu Združenia olympijských klubov SR Ivana Čierneho, olympionika v rýchlostnej kanoistike a bývalého člena výkonného výboru SOŠV Ľubora Štarka a športového novinára i publicistu Mariána Šimu.

Úvodná časť rokovania mala slávnostný charakter v podobe odovzdávania výročných ocenení SOŠV za rok 2022 a vyznamenaní SOŠV. Ceny si prevzali prezident Slovenského cyklistického zväzu Peter Privara za Organizačný výbor cyklistických pretekov Okolo Slovenska, Zuzana Rehák Štefečeková, štvorkajak na 500 m (Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek), Emma Zapletalová, Zuzana Paňková, Richard Štochl, Peter Žňava, Helena Štiavnická, Danuše Lakatašová, Jaroslav Maček, Stanislav Štefánik, Martin Kellenberger, Alexandra Madrová a Olympijský klub Kysuce. Z množstva vyznamenaní SOŠV sa pred plénom odovzdávali len Zlaté odznaky SOŠV (ocenení nimi boli Ladislav Asványi, Ivan Cibák, Dušan Hamar, Ivan Jakubovič, Viliam Mjartan a Michal Staňo) a Plakety SOŠV (Juraj Droba, Peter Fiabáne a Marek Števček).

"Veľmi si vážim tých ľudí, ktorí urobili tak veľa pre slovenský šport. Je našou veľmi milou povinnosťou každoročne udeľovať výročné ocenenia pre tieto osobnosti. Ich osobná účasť na valnom zhromaždení, ich skúsenosti, ktoré s nami stále zdieľajú a ich záujem o to, čo sa stále deje v slovenskom športe, sú najlepším dôkazom a vizitkou toho, že asi tú prácu robíme celkom dobre. Majú záujem a chcú s nami stále spolupracovať a vážia si kontakt, ktorý medzi nami je," povedal pre TASR prezident SOŠV Anton Siekel.

Za čestných členov SOŠV boli prijaté dve osobnosti - Jozef Labuda a Ján Novák. Labuda, zaslúžilý majster športu, je bývalý dlhoročný reprezentant Československa vo volejbale. Bol člen strieborného družstva na OH 1964 v Tokiu aj člen zlatého tímu na MS 1966 v ČSSR. Na Svetovom pohári 1965 v Poľsku ho vybrali do tímu hviezd turnaja. V čs. reprezentácii odohral spolu 125 zápasov, vrchol športovej kariéry prežil počas pôsobenia v Slávii UK Bratislava. Aj skončení športovej kariéry zostal aktívny v športovom a olympijskom hnutí, ako zakladajúci člen Olympijskej spoločnosti Slovenska bol v rokoch 1990 – 1995 tajomník tejto spoločnosti, ktorá pripravila základy na ustanovenie SOV v decembri 1992. V rokoch 1992 – 2001 pracoval ako generálny sekretár Slovenského zväzu vodného póla. Jeho mimoriadne zásluhy boli v minulosti ocenené udelením Strieborných kruhov SOV (2002), Zlatých kruhov SOV (2007) a Zlatého odznaku SOV (2012).

Novák svoje viac než polstoročné pôsobenie v športe spojil so športovou gymnastikou. Od veku 18 rokov sa v Trnave venoval trénerskej práci s dievčatami, neskôr viedol čs. reprezentáciu junioriek aj Tréningové stredisko mládeže v Trnave. Od roku 1990 bol predsedom slovenského a zároveň podpredsedom federálneho gymnastického zväzu. Od roku 1993 až do apríla 2022 pôsobil ako predseda Slovenskej gymnastickej federácie (SGF), ktorá neskôr zastrešila všetky gymnastické odvetvia. Dlhé roky bol predseda Klubu gymnastických športov Slávia Trnava, aj predseda Asociácie športových klubov Slávia Trnava. Bol hlavný organizátor viacerých významných medzinárodných gymnastických podujatí, vrátane tradičného Gym festivalu v Trnave, ako aj kongresov Medzinárodnej gymnastickej federácie a Európskej gymnastickej únie. V roku 2000 ho zvolili za člena riadiaceho orgánu svetovej gymnastiky – rady Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG), v nej pôsobil až do novembra 2021. V roku 2011 dostal Strieborný odznak SOV, v roku 2014 Zlatý odznak SOV.

"Sú to z ich strany úžasné príbehy," uviedol Siekel na adresu nových čestných členov SOŠV. "Čo všetko spravili pre slovenský šport, akí sú rešpektovaní. Stále keď vystúpia v diskusiách, ostatní počúvame, lebo oni vychádzajú z toho, čo už všetko zažili a čo by všetko ešte mohli odovzdať slovenskému športu pre to, aby sa niečo zlepšilo. Často sa môže zdať, že ich názory sú už možno prekonané, lebo už máme moderné spôsoby riadenia, ale stále pozorne počúvame a berieme si od nich presne to, čo nám môže v našej práci pomôcť," dodal šéf SOŠV pre TASR.

V pracovnej časti rokovania si plénum vypočulo sumár hodnotenia slovenskej účasti na februárových XXIV. zimných olympijských hrách v Pekingu, ktorý predniesol športový riaditeľ SOŠV a vedúci našej pekinskej výpravy Roman Buček. Na ZOH 2022 sa zúčastnilo 50 slovenských športovcov (z toho presnú polovicu tvorili členovia družstva hokejistov), ktorých sprevádzalo 61 ďalších členov výpravy. Ich počet bol najnižší od ZOH 2002 v Salt Lake City, kde ich súťažilo 49. Vrcholmi účinkovania slovenskej výpravy bolo zlato zjazdárky Petry Vlhovej v slalome a bronz hokejového mužstva, ktorý sa postaral o vôbec prvú olympijskú medailu slovenského tímu v kolektívnom športe. Vďaka týmto umiesteniam skončila SR v medailovom rebríčku krajín na 21. mieste. Na športovú prípravu na ZOH v Pekingu SOŠV prispel individuálnym športovcom celkovou sumou 420.000 dolárov. Jedenásť športovcov dlhodobo poberalo štipendium Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru (MOV), z toho siedmi sa zúčastnili na ZOH.

Na snímke zľava prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, ocenení zlatým odznakom SOŠV Viliam Mjartan, Dušan Hamar, Ivan Jakubovič a Michal Staňo, vpravo čestný prezident SOŠV František Chmelár na 62. valnom zhromaždení SOŠV 26. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Od decembra 2020 až do novembra 2021 vzhľadom na rozkol v slovenskom lyžiarskom hnutí a existenciu dvoch proti sebe stojacich zväzov SOŠV mimoriadne vykonával rolu národnej lyžiarskej asociácie. Úspechom Slovenska počas ZOH na pôde športovej diplomacie bolo zvolenie Danky Bartekovej za individuálnu členku MOV, návrh na jej členstvo preložil SOŠV.

Významnú časť rokovania tvorili zvyčajné body "jarných" valných zhromaždení – výročná správa o činnosti SOŠV za predchádzajúci rok, takisto aj výročné správy spoločností, ktorých zriaďovateľom SOŠV – Slovenská olympijská marketingová, a.s., Nadácia SOŠV a Sport Event, s.r.o., ako aj dozorných rád všetkých týchto subjektov. Významnou udalosťou minulého roka bolo presťahovanie SOŠV do nových priestorov v Dome športu v Bratislave, ako aj zriadenie stálej expozície Slovenského olympijského a športového múzea – Výstavnej siene prof. Vladimíra Černušáka na prízemí Domu športu.

VZ SOŠV takisto schválilo rozpočet SOŠV na rok 2022. Jeho verzia, aktualizovaná k 5. máju, počíta so ziskom vo výške 9850 eur. Podľa webu olympic.sk sú celkové príjmy SOŠV v tomto roku kalkulované vo výške 5.032.380 eur. Z toho vyše 3,314 milióna eur majú tvoriť príspevky zo štátneho rozpočtu, vyše 1,212 milióna medzinárodné príspevky (z Medzinárodného olympijského výboru a z Európskych olympijských výborov) a vyše 500-tisíc eur výnosy zo Slovenskej olympijskej marketingovej, a.s., a iné príjmy.

Výdavková časť rozpočtu je kalkulovaná v celkovej výške 5.022.530 eur. Najväčšiu časť tejto sumy tvoria náklady na prevádzku SOŠV a ostatné úlohy (vyše 2,375 milióna eur), činnosť športového oddelenia (1,602 milióna eur) a činnosť medzinárodného oddelenia (vyše 455-tisíc, pričom viac než polovicu tejto sumy tvorí príspevok Európskych olympijských výborov organizačnému výboru júlového XVI. letného európskeho olympijského festivalu mládeže v Banskej Bystrici.