Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Na Zlatej tretre v Ostrave i Volko, Zapletalová, či Hrašnová

Na snímke slovenský atlét Ján Volko vo finále behu na 100 m na atletickom mítingu P-T-S v areáli X-bionic sphere v Šamoríne 11. septembra 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Z hviezd svetovej atletiky sa v Ostrave predstavia americký šprintér Justin Gatlin, holandská šprintérka Dafne Schippersová, či svetová rekordérka na 1500 m Genzebe Dibabová z Etiópie.

Ostrava 18. mája (TASR) - Stredajší okrúhly 60. ročník mítingu Zlatá tretra v Ostrave opäť ponúkne atletiku najvyššej úrovne, prítomná bude aj slovenská špička. Šprintér Ján Volko si vyskúša dvojštart na 100 i 200 metrov. Súťažiť budú aj slovenskí prekážkari Martin Kučera, Emma Zapletalová a Daniela Ledecká, osemstovkárka Gabriela Gajanová, kladivárka Martina Hrašnová a slovenská štafeta žien na 4x100 metrov.

Zapletalová práve v minulej sezóne na Zlatej tretre na seba premiérovo výraznejšie upozornila, keď na menej preferovanej trati 300 m prek. zabehla piaty najlepší čas histórie 38,97 s. Tentokrát si už na tradičnej štvorstovke prekážok pokúsi vylepšiť svoje vyhliadky na štart na olympiáde v Tokiu. "Rýchlostne som na tom celkom dobre, lenže na prekážkarskej štvorstovke bude kľúčové zvládnuť rytmus. Približne viem, ako na tom som a veľmi sa teším na preteky v Ostrave," citovala zverenku trénera Petra Žňavu oficiálna webová stránka Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Ako na jednom z mála najprestížnejších atletických mítingov dostanú v Ostrave opäť priestor kladivárky. Chýbať nebude ani slovenská jednotka v tejto diciplíne Martina Hrašnová. "Na prvý významný štart sa teším. Spokojná budem s výkonom nad 70 metrov. V ideálnom prípade by som mohla prekonať aj métu 72,50 m, čo je hodnota olympijského limitu," uviedla pre saz.sk Hrašnová, ktorá sa počas prípravy stihla zúčastniť aj na majstrovstvách Európy vo vzpieraní v Moskve, kde obsadila 6. miesto v olympijskom dvojboji a 4. miesto v trhu.

Z hviezd svetovej atletiky sa v Ostrave predstavia americký šprintér Justin Gatlin, holandská šprintérka Dafne Schippersová, či svetová rekordérka na 1500 m Genzebe Dibabová z Etiópie. Svetový rekordér na 5000 m a 10.000 m Joshua Cheptegei z Ugandy pobeží tritisícku. Ďalší rekordman Armand Duplantis zo Švédska absolvuje ďalší prestížny súboj v skoku o žrdi s Američanom Samom Kendricksom a halový svetový rekordér v trojskoku Hugues Zango z Burkiny Faso bude súperiť s dvojnásobným olympijským víťazom Christianom Taylorom.