Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Nadal si cení návrat viac ako titul: Nevedel som, či budem ešte hrať

Španielsky tenista Rafael Nadal pózuje s trofejou počas tradičného fotenia po zisku rekordného 21. granslamového titulu vo dvojhre mužov v Melborurne v pondelok 31. januára 2022. Foto: TASR/AP

Tohtoročné finále Australian Open bolo druhé najdlhšie v histórii. O 30 minút viac trval pred 10 rokmi len zápas, v ktorom sa stretli práve Djokovič a Nadal.

Melbourne 31. januára (TASR) - Po zisku rekordného 21. grandslamového titulu na tohtoročnom Australian Open si španielsky tenista Rafael Nadal najviac cení, že môže opäť hrať. Vlani ho trápilo zranenie ľavej nohy, navyše mal aj ťažký priebeh ochorenia COVID-19. Na turnaji zavŕšil v nedeľu veľký comeback, keď otočil finálový zápas s Daniilom Medvedevom a osamostatnil sa na čele historickej tabuľky pred Novakom Djokovičom a Rogerom Federerom.

"Samozrejme, v tejto fáze kariéry je úžasné získať ďalší grandslamový titul. Jasné, viem, že 21 je výnimočné číslo. Viem, čo to znemená, a mám šťastie, že som dosiahol ďalší úspech. Momentálne ma však príliš nezaujíma, či som najlepší v histórii, len si to užívam. Uplynulý polrok bol tvrdý boj, aby som sa vrátil na kurt. Počas náročných chvíľ som nevedel, či budem niekedy ešte hrať," povedal 35-ročný Nadal po finálovom triumfe.
Španielsky tenista Rafael Nadal sa teší so svojím otcom Sebastianom po víťazstve nad Rusom Daniilom Medvedevom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 31. januára 2022 v Melbourne.
Foto: TASR/AP

Španiel prehrával 0:2 na sety, v treťom dejstve čelil trom brejkbalom. Všetky však odvrátil a následne začal zápas otáčať vo svoj prospech. Po vyčerpávajúcej dráme, ktorá trvala 5 hodín a 24 minút, pridal po trinástich rokoch do zbierky druhý titul na Australian Open. TASR pripomína, že pre vlaňajšie komplikácie sa od júna do decembra zúčastnil len na jednom turnaji. Ďalší program si necháva otvorený, no tento rok by chcel odohrať o čosi viac: "Momentálne si len užívam tento moment. Uvidíme, ako sa zotaví moje telo, potom sa rozhodnem. Som fyzicky zničený. Nedokážem príliš rozmýšľať, nemôžem si spomenúť na veľa výmen. Podpora publika bola obrovská a vyvolala u mňa veľké emócie, na konci som však bol taký unavený, že som nevládal s fanúšikmi veľmi oslavovať. Ich podporu som cítil celý čas." Nadal uspel napriek menšiemu počtu získaných fiftínov (182:189) aj víťazných úderov (69:76). "Keď si to dáte všetko dohromady, bol to asi najväčší návrat v mojej tenisovej kariére. Je to nepochybne môj najnečakanejší titul. Myslím si, že pre všetkých," dodal "Rafa", ktorý získal predchádzajúcu trofej na podujatiach veľkej štvorky na Roland Garros 2020, keď zdolal vo finále Novaka Djokoviča.
Španielsky tenista Rafael Nadal (vľavo) drží trofej po víťazstve nad Rusom Daniilom Medvedevom (vpravo) vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 31. januára 2022 v Melbourne.
Foto: TASR/AP

Srb vyzdvihol Nadalovu "pôsobivú bojovnosť" a ku gratulantom sa pripojil aj Švajčiar Federer: "Pred niekoľkými mesiacmi sme vtipkovali, že budeme obaja o barlách. Úžasné, nikdy nepodceňujte veľkého šampióna." Tohtoročné finále Australian Open bolo druhé najdlhšie v histórii. O 30 minút viac trval pred 10 rokmi len zápas, v ktorom sa stretli práve Djokovič a Nadal.

Medvedev neuspel v druhom finále Australian Open za sebou. Vlani nestačil v troch setoch na Djokoviča a po nedeľnej prehre neskrýval rozhorčenie a frustráciu. Dôvodom však podľa Rusa nebola prehra, ale publikum: "Od dnes hrám pre seba, pre moju rodinu, pre ľudí, ktorí mi veria, a, samozrejme, pre všetkých Rusov, pretože od nich cítim veľkú podporu. Ak bude v Moskve turnaj na tvrdom povrchu pred Roland Garros alebo Wimbledonom, pôjdem naň, aj keby som mal vynechať grandslamové podujatia," povedal Medvedev počas dlhého prejavu na pozápasovej tlačovej konferencii. "Nikdy, keď prídem na kurt, nie je veľa ľudí, ktorí by si želali moje víťazstvo. Hromadilo sa to a teraz to presiahlo únosnú hranicu. Je to nedôstojné a už si nie som istý, či chcem hrať aj po tridsiatke. Záleží na tom, čo mi povedia blízki, ale dieťa, ktoré malo sny, vo mne už nie je. Pokračovať bude náročnejšie," dodal 25-ročný Medvedev.