Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Náhradník Nelson nečakaný hrdina Arsenalu, De Gea v závere spasil Unit

Brankár Manchestru United David de Gea. Foto: TASR/AP

Kontrakt De Geu vyprší na konci tejto sezóny, no United ho môžu predĺžiť o ďalších 12 mesiacov.

Londýn 31. októbra (TASR) - Futbalisti londýnskeho Arsenalu zostali aj po víkende na čele anglickej Premier League o dva body pred Manchestrom City. V domácom súboji s Nottinghamom Forest potvrdili pozíciu favorita hladkým víťazstvom 5:0 a našli nového dvojgólového hrdinu Reissa Nelsona. Ten sa dostal na ihrisko po zranení Bukaya Saku v 27. minúte a na začiatku druhého polčasu skóroval dvakrát v rozpätí troch minút.

Saka hlásil zdravotné problémy s členkom hneď v prvej minúte, napriek tomu ešte dokázal prihrať o štyri minúty neskôr na vedúci gól Gabriela Martinelliho. Na ihrisku však nevydržal ani polhodinu a na ihrisku ho nahradil 22-ročný Nelson. Bol to pre neho prvý ligový štart od prvého kola minulej sezóny a gól v najvyššej súťaži dal po 837 dňoch, pripomenula agentúra DPA. Nelson je odchovanec akadémie Arsenalu, sezónu 2018/2019 strávil na hosťovaní v Hoffenheime a 2021/2022 vo Feyenoorde. "Čakal som trpezlivo na svoju šancu a využil som ju. Nemohlo to pre mňa dopadnúť lepšie," tešil sa Nelson.

"Myslím si, že nielen ja, ale aj všetci jeho spoluhráči a celý realizačný tím sú šťastní z toho, čo predviedol. Vidno ako sa vyvíja a ako na ihrisku dospieva. Každý deň ukazuje, ako veľmi chce a dnes sa mu darilo mimoriadne dobre, pretože nám pomohol vyhrať zápas. Skutočne si to zaslúžil," pochválil kouč domácich Mikel Arteta výkon Nelsona, ktorý gólmi na 2:0 a 3:0 definitívne zlomil odpor súpera a pripísal si navyše aj asistenciu pri štvrtom góle v podaní Thomasa Parteyho v 57. minúte.

Zranenie Saku by nemalo ohroziť jeho štart v drese anglickej reprezentácie na MS v Katare, podľa Artetu pôjde pravdepodobne o ľahší problém. "Myslím si, že to nebude vážne. Hneď od začiatku kríval, ale nevedel som presne, o čo ide. Skúšal hrať ďalej, no nešlo to. Uvidíme v najbližších dňoch, ako sa to bude vyvíjať," vysvetlil kormidelník Arsenalu. Jeho náprotivok Steve Cooper chce, aby sa jeho tím z príučky poučil: "So súperom sme jednoducho nestíhali. Bolo bolestivé to sledovať a pre hráčov bolo bolestivé hrať takýto zápas. Musíme sa z toho dostať a zdvihnúť sa."

Hráči Arsenalu pred výkopom vyjadrili podporu svojmu španielskemu spoluhráčovi Pablovi Marimu, ktorý je na hosťovaní v talianskej Monze a minulý týždeň bol jednou z obetí útoku nožom v supermarkete neďaleko Milána. V nedeľu ho po operácii poškodených svalov v chrbtovej oblasti prepustili z nemocnice.

Na piate miesto poskočili hráči Manchestru United, ktorí na Old Trafforde zdolali West Ham 1:0. Svoj stý gól za klub strelil útočník Marcus Rashford, ktorý sa presadil hlavou v 38. minúte po centri Christiana Eriksena. "Červení diabli" mohli pridať aj ďalšie góly, no svoje veľké šance nepremenil ani Cristiano Ronaldo a mohli pykať. V závere im tri body zachránili brankár David de Gea a stopér Harry Maguire, ktorý nastúpil v lige prvýkrát od 4. septembra. Na domácej lavičke presedel duel slovenský brankár Martin Dúbravka.

"Nemôžete byť tak dlho jednotkou v Manchestri United, ak nie ste fantastický brankár. De Gea dnes predviedol dva-tri brilantné zákroky a zachránil súperovi víťazstvo. Je však pre mňa sklamanie, že sme ani raz neskórovali, pretože sme domácich dostali pod dostatočný tlak," uviedol po stretnutí David Moyes, tréner West Hamu. Z jeho tímu stroskotali vo veľkých príležitostiach na španielskom brankárovi postupne Michail Antonio, Kurt Zouma i Declan Rice.

Kontrakt De Geu vyprší na konci tejto sezóny, no United ho môžu predĺžiť o ďalších 12 mesiacov. "Myslím si, že je to jasné a viackrát som zdôraznil, že som s Davidom spokojný. Je to skvelý brankár, má iba 31 rokov a je zdravý. Ešte sa stále môže zlepšovať, Už v United dokázal svoje kvality a môže tak robiť aj v budúcnosti," reagoval kormidelník domácich Erik ten Hag.