Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Najlepší slovenskí golfisti sú Pavol Mach a Antónia Zacharovská

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najlepším Profesionálom roka je opäť Rory Sabbatini, Profesionálkou roka Aneta Abrahámová.

Bratislava 12. marca (TASR) - Slovenská golfová asociácia (SKGA) ocenila najlepších hráčov roku 2020, Hráčmi roka sa stali Pavol Mach a Antónia Zacharovská.

Pandémia koronavírusu zapríčinila, že súťažný golf sa začal až v júni, netradičná sezóna bola teda veľmi krátka a to nielen na domácej pôde – bežné boli zmeny termínov, rušenie turnajov, majstrovstiev Európy a potom ich opätovné schválenie. Slovenský golf napriek všetkým prekážkam dosiahol solídne výsledky. O umiestnení najlepších golfistov rozhodoval väčšinou rebríček. SKGA udelila ocenenia aj v kategóriách Počin roka a Uznanie za výnimočný prístup. Niekoľkí minuloroční ocenení z nižších vekových kategórií získali prvenstvo aj po postupe do vyššej vekovej kategórie – napr. Laura Póšová či Antónia Zacharovská. Svoje prvenstvá obhájili Zuzana Bieliková v kategórii Mid-Am, Igor Taraba ako Senior roka.

"Antónia Zacharovská je najväčší talent slovenského golfu a top hráčka Slovenska. Na ihrisku v Hrubej Borši zahrala rekord ihriska (-9). Členka tímu dievčat na ME, ktoré skončila na 8. mieste. Pavol Mach dokazuje svoj obrovský talent snáď každý deň. Ak nepoľaví vo svojom úsilí, Slovensko sa bude tešiť z vynikajúceho hráča," predstavil v tlačovej správe laureátov Rastislav Antala, manažér reprezentácie a viceprezident SKGA.

Najlepším Profesionálom roka je opäť Rory Sabbatini, Profesionálkou roka Aneta Abrahámová. "Abrahámová po vynikajúcej amatérskej kariére a ukončení štúdia v USA zostáva na Floride, kde sa pripravuje na ďalšiu sezónu, v ktorej plánuje hrať na pro turnajoch nižších kategórií, prepracovať sa na SYMETRA TOUR a veríme, že aj na turnaje LPGA. Sabbatini sa stal jasným víťazom tejto kategórie, obhájil svoje prvenstvo. Na Slovensku je viac profesionálov golfistov, ale Rory jediný hrá na turnajoch PGA Tour. Minulý rok síce nezaznamenal ani jedno umiestnenie v Top 10, jeho najlepšími výsledkami sú delené 14. miesto na Charles Schwab Challenge, delené 17. miesto na Workday Charity Open, delené 21. miesto na Sony Open in Hawaii a na RBC Heritage. Vo dvojici s Kevinom Twayom vyhral QBE Shootout (tento rok skončili na 2. mieste)," dodal Antala.

SKGA udelila aj dve mimoriadne ocenenia, a to Františkovi Štefaničkovi za Motivujúci výkon, ktorý významne prispieva k propagácii golfu. Mimoriadne ocenenie dostala aj Lucia Malíčková za Rozvoj ženského golfu na Slovensku.

Ocenenie Výkon roka 2020 sa SKGA rozhodla udeliť reprezentačnému tímu dievčat do 18 rokov, ktorý skončil na ME na 8. mieste, čo je historicky najlepšie umiestnenie Slovenska. Reprezentovali ho Petra Babicová, Alexandra Malíková, Alexandra Šulíková, Antónia Zacharovská.

Prehľad víťazov všetkých kategórii:


Kategória do 12 rokov: Adam Labanc / Ella Hrbatá

Kategória do 14 rokov: Adam Benčík / Laura Póšová

Kategória do 16 rokov: René Bergendi / Alexandra Šulíková

Kategória do 18 rokov: Lukáš Gabura / Antónia Zacharovská

Kategória do 21 rokov: Pavol Mach / Katarína Drocárová

KPMG CT: René Bergendi  / Oľga Prachářová

Kategória Mid-Am (od 30 rokov): Aeron White / Zuzana Bieliková

Kategória Senior roka: Igor Taraba / Katarína Opršálová

Výkon roka: Umiestnenie reprezentácie dievčat do 18 rokov v Borši na EGA

Profesionál roka: Rory Sabbatini / Aneta Abrahámová

Hráč roka: Pavol Mach / Antónia Zacharovská

Mimoriadne ocenenie: František Štefanička a Lucia Malíčková