Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Najužitočnejší hráč NHL vzíde z trojice Karlsson, McDavid a Pastrňák

Center Edmontonu Oilers Connor McDavid. Foto: TASR/AP

Víťaza vyhlásia 26. júna počas odovzdávania cien NHL 2023 v Bridgestone Arene v Nashville. Informoval o tom oficiálny web zámorskej profiligy.

New York 11. mája (TASR) - Švédsky obranca Erik Karlsson zo San Jose Sharks, kanadský center Connor McDavid z Edmontonu Oilers a český krídelník David Pastrňák z Bostonu Bruins sú v záverečnej nominácii na trofej Teda Lindsayho pre najužitočnejšieho hráča základnej časti NHL podľa hlasovania členov hráčskej asociácie (NHLPA). V minulej sezóne získal toto ocenenie útočník Auston Matthews z Toronta.

Karlsson, ktorý je zároveň finalistom Norrisovej trofeje udeľovanej najlepšiemu obrancovi, nazbieral v tejto sezóne za Sharks 101 bodov (25+76). Stal sa šiestym bekom v histórii profiligy, ktorý dosiahol 100 bodov v sezóne a prvým od čias Briana Leetcha, ktorý v sezóne 1991/92 nazbieral 102 bodov za New York Rangers. Od 3. decembra do 6. januára zaznamenal rekordnú 14-zápasovú bodovú sériu (2+20) a vo veku 32 rokov dosiahol svoj prvý hetrik v NHL. Je ôsmym hráčom od sezóny 1967/68, ktorý mal medzi obrancami v celej lige najlepšie čísla v počte gólov, asistencií i bodov v jednej sezóne. V prípade, že získa Lindsayho trofej, stane sa prvým hráčom Sharks s týmto ocenením.

McDavid ovládol bodovanie ligy tretiu sezónu v rade, keď v 82 zápasoch za Oilers nazbieral 153 bodov (64+89), čo je 15. najvyšší počet bodov v jednej sezóne. Center bol tiež prvým hráčom v histórii profiligy s tromi bodovými sériami v trvaní aspoň 15 duelov v sezóne. Kapitán Oilers získal Lindsayho trofej trikrát (2016/17, 2017/18, 2020/21) a keby zvíťazil stal by sa tretím hráčom, ktorý ju získal aspoň štyrikrát. Predtým to dokázali Wayne Gretzky (5) a Mario Lemieux (4).

Pastrňák bol so 61 gólmi druhým najlepším strelcom profiligy a v bodovaní skončil na treťom mieste s rovnakým počtom bodov (113) ako Nikita Kučerov z Tampy Bay Lightning. Vytvoril si kariérne maximum v počte gólov, asistencií (52), bodov, víťazných presných zásahov (13) a striel na bránku (407). V tejto sezóne mal deväť duelov s minimálne tromi bodmi a dal aj tri hetriky. Pomohol Bostonu vytvoriť rekordy v počte víťazstiev, bodov (135) v sezóne a získať Prezidentskú trofej. Pastrňák, ktorý sa dostal do záverečnej nominácie prvýkrát, by bol prvým hráčom Bruins, ktorý by získal toto ocenenie od čias Bobbyho Orra v sezóne 1974/75.

Víťaza vyhlásia 26. júna počas odovzdávania cien NHL 2023 v Bridgestone Arene v Nashville. Informoval o tom oficiálny web zámorskej profiligy.