Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Najväčší zápas roka už vo februári: Deontay Wilder - Tyson Fury II

Deontay Wilder a Tyson Fury. Foto: TASR/AP

Úvodný zápas sa 1. decembra 2018 skončil kontroverznou remízou. Fury väčšinu času dominoval, ale dvakrát sa ocitol na podlahe.

Las Vegas 21. februára (TASR) - Americký profesionálny boxer Deontay Wilder a Brit Tyson Fury sa opäť stretnú v ringu po 448 dňoch. V nedeľu ráno SEČ bude Wilder v MGM Grand Garden Arene v Las Vegas obhajovať titul organizácie WBC v superťažkej hmotnostnej kategórii a víťaz získa aj voľný opasok magazínu The Ring.

Úvodný zápas sa 1. decembra 2018 skončil kontroverznou remízou. Fury väčšinu času dominoval, ale dvakrát sa ocitol na podlahe. V záverečnom dvanástom kole si už všetci vrátane Wildera mysleli, že je hotovo, "Gypsy King" však zázračne vstal a dokonca sa ešte pustil do ofenzívy. Na stranu každého boxera sa priklonil jeden arbiter (115:111 Wilder - 114:112 Fury), tretí rozhodca obodoval duel nerozhodne (113:113). Chýbajúce rozuzlenie pridáva napätie pred nadchádzajúcou odvetou. "Toto je pravdepodobne najočakávanejší titulový súboj v superažkej váhe za uplynulých dvadsať rokov. Je to fantastická konfrontácia, silné údery Wildera proti šikovnému boxu Furyho. Ako Muhammad Ali verzus George Foreman pred mnohými rokmi. Obaja sú vo vrcholnej forme, pokiaľ ste boxerský fanúšik, nič lepšie nenájdete," povedal Furyho promotér Frank Warren.

Tridsaťjedenročný Brit sa dostal na výslnie v roku 2015, keď pripravil o tituly dlhoročného šampióna Vladimira Klička. Potom ho však zasiahli psychické ťažkosti a problémy s alkoholom či drogami. V ringu absentoval takmer tri roky, po prvý raz bojoval proti Wilderovi len šesť mesiacov od návratu. Teraz by mal byť v lepšej fyzickej kondícii, dôležité bude mentálne rozpoloženie. "Je to pretrvávajúca obava a bude, kým neumriem. Nie je to niečo, čo sa dá vyliečiť. Keď si udržím v živote rutinu a zdravý štýl, myslím si, že to bude v poriadku. Necítim žiaden tlak, lebo sa nepovažujem za slávneho. Nie som hviezda, iba tučný a plešatý boxer," povedal Fury pre server The Guardian. S návratom mu pomohol mladý tréner Ben Davison, no pred odvetou ho vymenil za Javana Stewarda, ktorý ho má doviesť k víťazstvu pred časovým limitom. Očakáva sa, že Brit bude približne o šesť kilogramov ťažší než prvýkrát: "Pôjdem do otvorenej bitky, nemám strach z úderov, už som ich inkasoval mnoho. Hovorím, že sa budem oháňať, on tvrdí to isté. Uvidíme, kto len trepe, a kto si stojí za svojím slovom. Vybehnem ako zúriaci býk."

Tvrdé knokauty sú doména "Bronzového bombardéra". Okrem Furyho s ním plnú minutáž vydržal len Bermane Stiverne v úvodnom stretnutí, ale v odvete triumfoval Wilder už v prvom kole. Prípravu nemenil, spolieha sa najmä na svoju pravačku, vďaka ktorej v 42 víťazných vystúpeniach dosiahol 41 KO. Jeho arzenál nie je taký variabilný, zato prierazný. Predviedol to aj v predchádzajúcom zápase, v novembrovej odvete s Kubáncom Luisom Ortizom zaostával po šiestich kolách, v siedmom rozhodol jedinou ranou. "Nespolieham sa na bodujúcich arbitrov ani na ringového rozhodcu. Dôverujem mojim schopnostiam a ukážem to. Nikdy to nechcete nechať na arbitrov, vy a váš tím môžete vnímať vývoj odlišne. Ak už dôjde na rozhodnutie, zostáva vám dúfať v to najlepšie," uviedol 34-ročný Američan.

Medzi úvodným duelom s Furym a odvetou s Ortizom si vlani v máji poradil s krajanom Dominicom Breazealem v prvom kole. Takisto Brit odvtedy absolvoval dva súboje. Pri debute v Las Vegas zdolal v júni nemeckého outsidera Toma Schwarza v druhom kole. V septembri zvíťazil nad Švédom Ottom Wallinom jednomyseľným výrokom rozhodcov, ale utrpel veľkú tržnú ranu nad pravým okom, ktorá si vyžiadala 47 stehov. Na doliečenie mal päť mesiacov. "Myslím si, že to preňho bude veľká starosť. Všetci vieme, že duel s Wallinom mali zastaviť, nespravili to, aby sa mohla uskutočniť naša odveta. Bolo to najlepšie pre box. Keď sa však opäť otvorí takáto rana, ktorá krváca na polovicu tváre a obmedzuje videnie, čo sa asi stane? Navyše, keď stojíte proti takému silnému a nebezpečnému pästiarovi, ako som ja," dodal Wilder.

Fury sa chystal v Las Vegas už desať týždňov a rozdával jedno interview za druhým. Slávnostné príchody do komplexu MGM Grand boli v utorok, o deň neskôr na poslednej tlačovej konferencii sa obaja snažili extravagantným oblečením či správaním ešte viac spropagovať priamy prenos, ktorý v USA ocenili na 79,99 dolárov, na Slovensku ho odvysiela TV Dajto. V piatok bude oficiálne váženie a potom Deontay Wilder - Tyson Fury II o pocty v superťažkej váhe. Začiatok roka nie je preplnený veľkými súbojmi, no ten najväčší pripadol už na február.

superťažká váha v Las Vegas:


o tituly WBC, The Ring

Deontay Wilder - Tyson Fury II /nedeľa 23. februára cca 5.00 SEČ, MGM Grand Garden Arena/

ringový rozhodca: Kenny Bayless (USA)

bodujú: Glenn Feldman, Dave Moretti, Steve Weisfeld (všetci USA)


Deontay Wilder (USA)
narodenie: 22. októbra 1985 (34 rokov), Tuscaloosa

výška: 201 cm

rozpätie rúk: 211 cm

postoj: klasický

prezývka: Bronzový bombardér

bilancia: 42–0–1 (41 KO)

úspechy: bronz na OH 2008, súčasný šampión WBC v superťažkej váhe


Tyson Fury (V. Brit.)
narodenie: 12. augusta 1988 (31 rokov), Manchester

výška: 206 cm

rozpätie rúk: 216 cm

postoj: klasický

prezývka: Gypsy King

bilancia: 29–0–1 (20 KO)

úspechy: bývalý šampión WBA (Super), IBF, WBO, IBO, The Ring v superťažkej váhe, súčasný lineárny šampión