Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Najvyššie nasadeným Slovákom na MS v Houstone bude Wang Jang

Na snímke predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Anton Hamran počas tlačovej konferencie Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) 18. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Okrem olympionika z Ria de Janeiro sa na šampionáte predstavia aj Ľubomír Pištej, Barbora Balážová, Tatiana Kukuľková a Natália Grigelová.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Najvyššie nasadeným slovenským stolným tenistom bude na MS v Houstone (23.-29. novembra) Wang Jang, ktorému patrí v rankingu Medzinárodnej stolnotenisovej federácie (ITTF) 35. miesto. Okrem olympionika z Tokia a Ria de Janeiro sa na šampionáte predstavia aj Ľubomír Pištej, Barbora Balážová, Tatiana Kukuľková a Natália Grigelová.

Najväčšou nádejou slovenskej výpravy bude dvojica v miešanej štvorhre Pištej - Balážová. Tandem získal na ME 2020 vo Varšave striebro a v USA štartuje v pozícii turnajovej sedmičky. Okrem miešanej štvorhry budú obaja slovenskí reprezentanti štartovať aj v dvojhre a vo štvorhre. Pištej vytvorí dvojicu so Srbom Alexandarom Karakaševičom a Balážová nastúpi s Češkou Hanou Matelovou.



Dobrou správou pre výpravu SR je, že 37-ročného Pišteja už netrápi zranenie kolena. Zdravotné problémy mu komplikovali tohtoročné ME aj olympiádu, na ktorej s Balážovou skončili už v osemfinále. "Predstavím sa vo všetkých kategóriách, a aj keď by moje ambície v dvojhre mali byť najnižšie, nie sú," povedal Pištej a potvrdil tiež vysoké ambície v mužskej štvorhre. "S Karakaševičom sme nehrali pre pandémiu a jeho zranenie rok a pol, ale verím že to pôjde, najvyššie ambície sú však v zmiešanej štvorhre. Bolo by fajn, ak zopakujeme štvrťfinále z posledných majstrovstiev sveta."

Na svoj úspech z ME do 21 rokov však nebudú môcť nadviazať v ženskej štvorhre Kukuľková s Emou Labošovu. Slovenské reprezentantky z belgického Spa priniesli bronz, pričom mali na dosah aj boj o cennejší kov. V Houstone spolu nemôžu nastúpiť na základe skoršieho postavenia v rebríčku ITTF, no turnaj v Belgicku pre ne rozhodne nebol posledným spoločným vystúpením: "Nikdy som veľmi nehrávala štvorhru, ale s Táňou budeme naďalej makať. V budúcnosti chceme štartovať na čo najviac turnajoch, myslíme aj na kvalifikáciu družstiev na olympiádu," povedala Labošová. Dvojicu mrzelo, že sa nedostala do boja o zlato, no v súčasnosti už prevláda radosť z medaily: "Po zápase to bol smútok, ale s odstupom času sa teším z úspechu, ktorý sme dosiahli pre nás aj pre slovenský stolný tenis. Máme bronzovú medailu a dokázali sme, že patríme k európskej špičke."




Kukuľková s Labošovou vybojovali pre Slovensko tretí cenný kov v histórii ME do 21 rokov. Všetky tri sú zo štvorhier. Pred štyrmi rokmi sa Alexander Valuch postaral o zlato, keď v ruskom Soči triumfoval po boku Dána Andersa Linda. Pred dvoma rokmi boli v portugalskom Gondomare finalistami deblovej súťaže Tibor Špánik s Adamom Bratom.
Na snímke reprezentantky SR v stolnom tenise, zľava Tatiana Kukuľková a Ema Labošová pózujú s bronzovými medailami z majstrovstiev Európy 2021 v Belgicku 18. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Okrem šampionátu v USA čaká v decembri stolný tenis ďalší turnaj - prvé majstrovstvá sveta mládeže, kde nastúpia štyria slovenskí hráči. Traja v kategórii do 19 rokov, jednu reprezentantku bude mať SR aj medzi kadetkami. Najväčšie ambície sú v štvorhre do 19 rokov, kde patrí Adamovi Klajberovi a Filipovi Delinčákovi vo svetovom hodnotení tretie miesto. Veľkú šancu na úspech má v kategórii do 15 rokov aj Veronika Wiltschková, ktorá je svetová desiatka.

Predseda slovenského stolnotenisového zväzu Anton Hamran ocenil aj bezproblémovú organizáciu novembrového Svetového pohára mládeže v Senci a ženského trénerského semináru, ktorý nasledoval po turnaji.