Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Národný beh Devín – Bratislava po pandemickej pauze opäť ožije

Na snímke bežci čakajú na štart 72. ročníka Národného behu Devín – Bratislava pod hradom Devín v Bratislave 14. apríla 2019. Foto: TASR/Pavol Zachar

Naposledy spod devínskeho brala do centra Bratislavy (11,625 km) bežala masa výkonnostných i hobby športovcov 14. apríla 2019, z víťazstva sa vtedy tešili Keňania Matthew Kosgei a Caroline Korirová.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Národný beh Devín – Bratislava sa po viac ako trojročnej pandemickej pauze vracia do športového kalendára. Najstaršie slovenské atletické i športové podujatie sa pobeží v nedeľu 9. októbra o 10.00 h. Za prvé tri dni od spustenia registrácie sa na 74. ročník prihlásilo vyše 400 bežcov.

Naposledy spod devínskeho brala do centra Bratislavy (11,625 km) bežala masa výkonnostných i hobby športovcov 14. apríla 2019, z víťazstva sa vtedy tešili Keňania Matthew Kosgei a Caroline Korirová. O rok neskôr však koronavírus spôsobil, že národný beh sa v tradičnom aprílovom, ale ani v náhradnom októbrovom a ani v decembrovom termíne (aspoň pre 100 účastníkov) neuskutočnil.

Vlani klasický beh Devín – Bratislava v dôsledku covidovej pandémie opäť absentoval, uskutočnil sa len symbolicky - 28. novembra ho oficiálne odbehla štvorica bežcov zastupujúcich organizátorov zo STaRZ, SAZ, SOŠV a Be Cool. Dlho to však vyzeralo tak, že populárny "Devín“ v roku svojich 100. narodenín v jesennom termíne nadviaže na svoju slávnu históriu. Čakalo sa, že bude rekordný a na štart sa postaví ešte viac ako 6020 bežcov rekordnom roku 2018. Lenže pandémia opäť úradovala, termín podujatia sa neustále posúval a napokon sa okrem spomenutého symbolického behu štvorice Lucia Pelikánová, Alexandra Longová, Július Lanátor, Jozef Krúpa behalo len virtuálne – každý individuálne na rôznych miestach na Slovensku i v zahraničí. Túto verziu absolvovalo 956 bežcov. Z mužov bol najlepší Matej Schieber z banskobystrickej Dukly časom 39:36 min, zo žien dosiahla najlepší výkon Katarína Lovrantová (AK ZVP Lučatín/Salomon Slovakia), ktorá určených 11,5 km zabehla za 44:52 min.

Celé vyzbierané štartovné zo 73. ročníka TIPOS Národného behu Devín – Bratislava od 2496 bežcov vo výške 29.310 eur putovalo zdravotníkom v nemocniciach pomáhajúcim pacientom zápasiacim s ochorením COVID-19. Uviedli to organizátori v tlačovej správe k behu, ktorý sa prvýkrát uskutočnil 24. apríla 1921.

Organizátori 74. ročníka už spustili registráciu na hlavný beh z Devína do Bratislavy (je súčasť Bežeckého pohára SAZ 2022) a takisto aj na tzv. malý Devín pre mládež a rekreačných bežcov so štartom pod mostom Lanfranconi na približne 2,6 km dlhej trati. Novinka je štart vo vlnách po 1000 bežcov podľa výkonnosti, preto je potrebné, aby si bežci pri registrácii uviedli svoj najlepší čas na 10 km.