Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Národný beh Devín - Bratislava sa pobeží len virtuálne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Organizátori si však chcú tradíciu podujatia, založenú pred sto rokmi, pripomenúť.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Jubilejný TIPOS Národný beh Devín - Bratislava sa v nedeľu 28. novembra napokon v tradičnej forme neuskutoční. Organizátori rozhodli, že vzhľadom na výrazne zhoršenú epidemiologickú situáciu na Slovensku a prijatie nových reštrikčných opatrení sa preteky budú konať iba virtuálne.

"Organizátori TIPOS Národného behu Devín - Bratislava, ktorými sú Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava (STaRZ) ako hlavný organizátor, Slovenský atletický zväz (SAZ), Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a BE COOL, s. r. o. strávili posledné dni hodiny diskusiami o možných variantoch organizácie tohto podujatia. V úzkej spolupráci i s vedením mesta Bratislava sa tieto preberali s ohľadom na výrazne zhoršenú epidemiologickú situáciu na Slovensku, prijatie nových reštrikčných opatrení vrátane zmeny podmienok organizácie hromadných podujatí. Tieto nastali vyhláškou č. 258 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), ktorou sa nariaduju opatrenia pri ohrozeni verejneho zdravia k obmedzeniam hromadnych podujati z 18. 11. 2021. Táto nadobudla účinnosť od pondelka 22. 11. 2021 iba pár dní pred konaním podujatia," uviedli organizátori v tlačovej správe. "Mali sme pripravené viaceré scenáre zorganizovania pretekov v klasickej forme, ale vzhľadom na kapacitné limity určené ÚVZ SR (200 pretekárov), zhoršenie situácie aj na území Bratislavy, a vyššie uvedené skutočnosti a aj s najaktuálnejšími informáciami o možnom celoštátnom uzatvorení krajiny veľmi krátko už po zajtrajšom rokovaní vlády SR plánovanom na doobeda dňa 24.11.2021, sme dospeli k finálnemu rozhodnutiu, že jubilejný TIPOS Národný beh Devín – Bratislava nakoniec v tradičnej forme nie je možné dňa 28.11.2021 uskutočniť."

Organizátori si však chcú tradíciu podujatia, založenú pred sto rokmi, pripomenúť. V nedeľu 28. novembra preto predbežne plánujú aspoň symbolický beh spod devínskeho brala do centra Bratislavy. "I jeho usporiadanie závisí od opatrení, ktoré budú známe asi až po rokovaní vlády SR plánovanom predpoludním 24. 11. 2021. Sto organizátormi vybraných bežcov by malo byť veľmi rozmanitých – rodovo, vekovo aj výkonnostne vrátane zdravotne znevýhodnených športovcov. Naša snaha je zapojiť aj bežecké osobnosti, ktoré v minulosti uspeli na „Devíne“, súčasných popredných slovenských bežcov vrátane veteránov, ale i mladé bežecké talenty," informovali organizátori vo vyhlásení. Celé vyzbierané štartovné od prihlásených účastníkov bude venované iniciatíve KtopomozeSlovensku. "Chceme i takto verejne podporiť zdravotníkov a zdravotníčky a ukázať, že nám na nich záleží."

Doteraz riadne prihlásení účastníci sa môžu zapojiť do náhradnej, virtuálnej formy podujatia. Usporiadatelia v nasledujúcich hodinách zverejnia detaily ohľadne organizácie virtuálnych pretekov či refundácie štartovného, ak o ňu ktokoľvek požiada. TASR informoval Organizačný tím Národného behu Devín – Bratislava (STaRZ, SAZ, SOŠV, BE COOL).