Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NBA: Warriors zvíťazili v piatom finálovom súboji v Toronte

Na snímke hráč Golden State Warriors Stephan Curry. Foto: TASR/AP

Toronto nevyužilo prvú možnosť na spečatenie zisku premiérového titulu.

Toronto 11. júna (TASR) - Basketbalisti Golden State Warriors stále živia šancu na obhajobu majstrovského titulu v zámorskej NBA. V noci na utorok vydreli v piatom zápase finále play off na palubovke Toronta Raptors víťazstvo 106:105 a znížili stav série na 2:3. Séria sa tak vracia do Oaklandu, šiesty duel je na programe v noci na piatok (3.00 SELČ).

Toronto nevyužilo prvú možnosť na spečatenie zisku premiérového titulu. Raptors síce viedli tri minúty pred koncom o šesť bodov, no potom zaúradovala dvojica Stephen Curry a Klay Thompson. "Splash Brothers" tromi trojkami za sebou otočili skóre a doviedli hostí k triumfu, ktorým sa udržali v hre o majstrovskú trofej. Curry celkovo v zápase nazbieral 31 bodov, Thompson pridal 26. "Žiť alebo zomrieť. Tak boli pred zápasom rozdané karty. V druhom polčase to nebolo z našej strany pekné, dokázali sme však premeniť kľúčové strely," vyslovil sa líder Warriors Curry.

Udalosťou bol "comeback" Kevina Duranta po zranení lýtka na pravej nohe, pre ktoré vynechal predošlých deväť duelov play off. Jeho návrat však netrval dlho, krídelník Warriors sa zranil už v druhej štvrtine a zápas sa pre neho predčasne skončil. Podľa agentúry AP si poranil achilovku a ak vyšetrenie magnetickou rezonanciou potvrdí jej roztrhnutie, bude ho zrejme čakať operácia a niekoľkomesačná rehabilitácia. "Som zranený hlboko v duši," napísal Durant krátko po stretnutí na Instagrame. "Je to na porazenie. Je mi ho ľúto. Bude nám chýbať. Je to však bojovník a verím, že sa čoskoro vráti. Musíme to vyhrať pre neho," povedal na adresu Duranta spoluhráč Thompson. "Na jednej strane som pyšný na chalanov, ukázali srdce a odolnosť, na druhej strane som zronený zranením Kevina. Je to bizarný pocit - neuveriteľné víťazstvo a zároveň v tom istom čase hrozná strata," poznamenal tréner Golden State Steve Kerr.

Domácim nepomohlo ani 26 bodov a 12 doskokov Kawhiho Leonarda. Stále sú však v lepšej pozícii ako ich súper. "Netreba zúfať. Ak by mi niekto pred začiatkom tohto všetkého povedal, že budeme vo finále viesť 3:2 na zápasy, tak by som to zrejme bral všetkými desiatimi," citovala agentúra AP kouča Raptors Nicka Nursea.

5. zápas finále play off NBA 2018/2019:



TORONTO RAPTORS - GOLDEN STATE WARRIORS 105:106 (28:34, 28:28, 22:22, 27:22)

Najviac bodov: Leonard 26 (12 doskokov), Lowry 18, M. Gasol 17 - Curry 31, Thompson 26, Cousins 14, 20.144 divákov.

/stav série: 3:2/

Ďalší program finále play off NBA:

6. zápas piatok 14. júna o 3.00 h: Golden State - Toronto

prípadný 7. zápas pondelok 17. júna o 2.00 h: Toronto - Golden State