Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Nemci naďalej nesúhlasia s návratom Rusov na medzinárodnú scénu

Olympijské kruhy sú rozmiestnené na námestí Trocadero s výhľadom na Eiffelovu vežu, deň po oficiálnom oznámení, že letné olympijské hry 2024 budú vo francúzskej metropole, v Paríži, Francúzsko, vo štvrtok 14. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Trvajú na tom, že ešte nie je správny čas na zrušenie obmedzení.

Berlín 1. marca (TASR) - Nemecká konfederácia olympijských športov (DOSB) zdôraznila svoj nesúhlas s možným návratom ruských a bieloruských športovcov na medzinárodnú scénu. Trvá na tom, že ešte nie je správny čas na zrušenie obmedzení.

"Z nášho pohľadu nie je teraz správny čas na to, aby sme ruským a bieloruským športovcom opäť umožnili štartovať na medzinárodných súťažiach. Vojnové zločiny páchané oboma krajinami na Ukrajine sa v posledných dňoch zintenzívnili. Podstatou športu je budovanie mostov, poslaním olympijského hnutia je spájať ľudí v mierovom súťažení," uviedol pre britské médiá šéf DOSB Torsten Burmester.

Skupina 35 krajín vrátane Nemecka a hostiteľa olympijských hier Francúzska podpísala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila "vážne znepokojenie" nad účasťou ruských a bieloruských športovcov a vyzvala Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na väčšie objasnenie definície neutrality. MOV zdôraznil, že športovci z Ruska a Bieloruska by museli "plne rešpektovať Olympijskú chartu", čo znamená, že nemôžu aktívne podporovať vojnu na Ukrajine a musia dodržiavať Svetový antidopingový kódex. Všetci prihlásení športovci by sa mali podrobiť individuálnym kontrolám, pričom v prípade nesplnenia týchto podmienok by ich medzinárodné federácie museli vyradiť zo súťaže a oznámiť incident MOV.

Športovcov z týchto dvoch krajín vo veľkej miere vylúčili zo svetovej športovej scény v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. MOV, ktorý vedie bývalý prezident DOSB Thomas Bach, zvažuje, že im umožní súťažiť pod neutrálnou vlajkou na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

Nemecko umožní Ukrajincom prípravu na svojich športoviskách



Nemecké ministerstvo vnútra umožnilo ukrajinským olympionikom trénovať na športoviskách v krajine počas prípravy na OH 2024 v Paríži.

"Umožníme ukrajinským športovcom a športovkyniam trénovať v Nemecku a pripravovať sa na medzinárodné súťaže. Ukrajinskí športovci budú mať v rámci prípravy na olympijské a paralympijské hry prístup do olympijských tréningových základní, ktoré sa nachádzajú po celom Nemecku," uviedla v oficiálnom vyhlásení pre agentúru AFP nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Tá ďalej dodala, že Nemecko týmto spôsobom prejavuje solidaritu s ukrajinskými športovcami ťažko zasiahnutými ruskou agresívnou okupáciou.

Ukrajinský minister športu Vadym Gutzeit koncom januára odhadol, že od začiatku vojny vo februári 2022 ruské okupačné vojská zabili 220 olympijských športovcov a trénerov, okrem toho zničili najmenej 320 tréningových základní a zariadení.

Nemci sa podobne zachovali v minulosti voči sýrskym športovcom, ktorí utiekli pred občianskou vojnou v období pred OH 2016 v Riu de Janeiro.