Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Nemci napriek prehrám nebijú na poplach, Španieli si hudú svoje

Joachim Löw Foto: TASR/AP

Zverenci trénera Joachima Löwa v tomu roku prehrali oba zápasy - vo februári doma s Francúzskom a minulú sobotu so Švajčiarskom.

Bratislava 29. mája (TASR) - Necelé dva týždne pred štartom EURO 2012 vo futbale (8. júna - 1. júla) dolaďujú jeho účastníci posledné herné detaily v prípravných zápasoch.

Niektorým to ide lepšie, iným horšie, do kategórie menej úspešných patria prekvapujúco Nemci. Ich fanúšikovia sa však spoliehajú na železné pravidlo, že "Nationalelf" je turnajovým mužstvom, aj keď výsledky z prípravy príliš veľa dôvodov na optimizmus nedávajú.

Zverenci trénera Joachima Löwa v tomu roku prehrali oba "skúškové" zápasy - vo februári doma s Francúzskom (1:2) a minulú sobotu so Švajčiarskom 3:5, ktoré uspelo vo vzájomnom zápase s Nemeckom po 56 rokoch. Mementom bazilejského súboja je pre Nemcov päť inkasovaných gólov, preto si v generálke na ME proti Izraelu (31. mája v Lipsku) chcú napraviť chuť.

"Nemôžeme na túto prehru len tak ľahko zabudnúť, ale zasa jej ani nepripisujeme zbytočne veľký význam a nebijeme na poplach. Skrátka sme nehrali dobre, to sa niekedy stáva," povedal legionár Realu Madrid Sami Khedira. "Nemyslím si, že päť gólov v našej sieti bolo len chybou brankára a obrany. Neboli sme kompaktní a nepomáhali sme si, to sa musí zlepšiť," dodal Khedira.

V opačnej situácii ako Nemci sú úradujúci majstri Európy a sveta zo Španielska, ktorí zvíťazili v prípravnom stretnutí na neutrálnej pôde v St. Gallene nad Srbskom 2:0. Španieli rozhodli o svojom úspechu dvoma gólmi po zmene strán, keď v rozmedzí desiatich minút skórovali Adrian a Cazorla. Futbalisti z Pyrenejského polostrova budú na finálovom turnaji EURO 2012 hrať v základnej C-skupine spoločne s Talianskom, Írskom a Chorvátskom.

V stredu 30. mája si v Berne zmerajú sily s Kórejskou republikou. "Mužstvo má už dlhé roky svoju tvár, zostávame verní rovnakému hernému systému, ktorý nám priniesol úspech na posledných dvoch veľkých turnajoch. Je však dobré, ak vyskočia noví hráči, lebo EURO 2012 je dlhý turnaj a pokles formy môže postihnúť každého hráča," vyhlásil španielsky tréner Vicente del Bosque.

Úspešný debut na lavičke anglickej reprezentácie zažil Roy Hodgson v zápase s Nórskom, ktorý rozhodol presný zásah Ashleyho Younga. "Bol to úžasný štart do funkcie. Nóri neprehrávajú veľa zápasov, o to je naše víťazstvo cennejšie. Ešte musíme popracovať na rýchlejšom rozvíjaní našich útočných štruktúr, ale celkovo mi ukázal zápas s Nórskom veľa pozitív," nadchýnal sa Hodgson, ktorého tím čaká generálka na šampionát 2. júna vo Wembley proti Belgicku.

Tím prebral len pred pár týždňami po Talianovi Fabiovi Capellovi, ktorý sa vzdal funkcie po medializovanom sa postavení na stranu exkapitána Johna Terryho.