Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Nemeckí futbalisti sú bod od postupu, Dánom by mohla stačiť i remíza

Nemeckí futbalisti Foto: TASR/AP

Dáni po bravúrnom úvode a triumfe nad Holandskom nezvládli záver duelu s Portugalskom, keď prehrali 2:3 a teraz sa o svoj postup musia triasť.

Charkov 15. júna (TASR) - Nemecká futbalová reprezentácia potrebuje v poslednom vystúpení skupinovej fázy európskeho šampionátu na zaistenie miestenky do štvrťfinále už iba bod. Ich nedeľňajšiemu súperovi z Dánska by remízový scenár rovnako vyhovoval, ale iba za predpokladu, že Holanďania v druhom zápase B-skupiny, hranom v rovnakom čase, zdolajú Portugalčanov.

Spoliehať sa však zrejme ani jeden z tímov na vyústenie ďalšieho duelu nebude a to je dobrou správou pre futbalového fanúšika. "Najvýnimočnejšie na tejto celej situácii je to, že každý tím pre svoju istotu bude chcieť vyhrať," reagoval na vývoj v B-skupine dánsky kormidelník Morten Olsen.

Dáni po bravúrnom úvode a triumfe nad Holandskom nezvládli záver duelu s Portugalskom, keď prehrali 2:3 a teraz sa o svoj postup musia triasť. Vikingom bude chýbať skúsený krídelník Dennis Rommedahl, ktorý má natiahnutý sval a zastúpi ho Tobias Mikkelsen. Tréner Morten Olsen má hlavu v smútku aj pre štítového stredopoliara Nikiho Zimlinga, ktorý musel predčasne z trávnika v dueli proti Portugalčanom a pre problémy s palcom na nohe zrejme nezasiahne do posledného skupinového merania síl.

"Nemecko je na všetkých postoch tak silné, že je takmer nemožné hľadať slabé stránky, v každej formácii sú svetové hviezdy futbalu. A k tomu ešte v superfazóne hrajúci Gomez na hrote," povedal novinárom skúsený Jakob Poulsen, ktorý by mal zatmeliť dieru po Zimlingovi. "Potrebujeme malý zázrak. Bude to veľmi ťažký zápas, máme však sebavedomie a myslíme na svoje šance," povedal ďalší z trojice Poulsenovcov v dánskom tíme Christian.

Nemci ťahajú sériu 13 víťazných súťažných zápasov, keď naposledy prehrali v semifinále MS 2010 v Juhoafrickej republike. V prvom dueli sa rozbiehali trochu pomalšie, ale proti Holanďanom to už bol napriek chudobne vyzerajúcej výhre 2:1 relatívne dominantný výkon. Šesť bodov však stále v spletitej skupine nestačí na postup a prehra s Dánmi by dokonca mohla byť šokujúco osudná pre tím Joachima Löwa. To za predpokladu, že Portugalčania "dajú" Holanďanov a postúpia tak spoločne s Dánmi. V takomto scenári by sa zbúrali papierové predpoklady, lebo Nemci budú jasným favoritom duelu. V radoch majú strelecky disponovaného Maria Gomeza, spoločne s Mariom Mandžukičom a Alanom Dzagojevom s troma gólmi vedúceho kanoniera šampionátu, ktorý si formu z klubu preniesol aj do reprezentácie.

"Dve víťazstvá, obzvlášť proti Holandsku a Portugalsku, vyjadrujú kvalitu nášho mužstva. Nie sme však ešte 'tam' a proti Dánom sa bude vyžadovať znovu tvrdá práca od každého," vyjadril sa kapitán Philipp Lahm. "Možno budú potrebovať niektorí trochu oddychu, aby boli čerství na štvrťfinále. To však musíme ešte vybojovať," netajil malú obavu z extrémneho scenára s nemeckým vypadnutím Löw. Pokiaľ v zápase nastúpi Lukas Podolski, oslávi reprezentačné jubileum, keď si pripíše proti Dánsku 100. štart za Nationalelf. Určite však proti Dánom nebude hrať krajný obranca Jerome Boateng, pretože pauzuje pre dve žlté karty. "Lahm môže hrať napravo a Marcel Schmelzer naľavo, alebo Boatenga zastúpi Lars Bender. Nerobím si starosti, máme kvalitnú lavičku," dodal Löw.

B-skupina, Ľvov, 17. júna, 20.45 SELČ:
Dánsko - Nemecko
predpokladané zostavy:

Dánsko: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Kvist, J. Poulsen - Mikkelsen, Eriksen, Krohn-Dehli - Bendtner
tréner: Morten Olsen

Nemecko: Neuer - Bender, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil, Podolski - Gomez
tréner: Joachim Löw
rozhodca: Carlos Velasco Carballo (Šp.)

tabuľka:
1. Nemecko 2 2 0 0 3:1 6
2. Portugalsko 2 1 0 1 3:3 3
3. Dánsko 2 1 0 1 3:3 3
4. Holandsko 2 0 0 2 1:3 0