Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Nemeckí hráči si na protest zakryli ústa na tímovej fotografii

Nemeckí futbalisti si zakrývajú ústa na tímovej fotografii pred zápasom základnej E-skupiny Nemecko - Japonsko na MS v katarskej Dauhe v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Podľa všetkého tak urobili na protest proti Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), ktorá tesne pred štartom šampionátu zakázala nosiť dúhové pásky.

Dauha 23. novembra (TASR) - Nemeckí futbaloví reprezentanti si zakryli ústa na tímovej fotografii pred výkopom stredajšieho duelu s Japonskom na MS v Katare.

Podľa všetkého tak urobili na protest proti Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), ktorá tesne pred štartom šampionátu zakázala nosiť dúhové pásky. Tie chcelo použiť viacero reprezentácií a vyjadriť tak podporu LGBTI+ komunite, ktorá je v Katare diskriminovaná. Takzvané "One Love" pásky sú symbolom inklúzie a diverzity a počas zápasov ich mali mať na ramenách siedmi kapitáni európskych tímov.

FIFA však v pondelok varovala tímy, že kapitáni by v takom prípade okamžite dostali žltú kartu. Jej rozhodnutie sa stretlo s veľkou kritikou, aj zo strany trénera Nemecka Hansiho Flicka a prezidenta národnej federácie Bernda Neuendorfa.

Organizátor z Kataru čelí už od pridelenia kritike za nedodržiavanie ľudských práv a kriminalizáciu homosexuality. Informovala agentúra AP.
Na snímke nemeckí futbalisti, ktorí majú na kopačkách dúhové farby pred zápasom základnej E-skupiny Nemecko - Japonsko na MS v katarskej Dauhe v stredu 23. novembra 2022.
Foto: TASR - AP