Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Nemecko zdolalo Dánsko v A-skupine, jediný gól strelil Michaelis

Na snímke nemecký hokejista Marc Michaelis (vpravo) sa teší z gólu počas zápasu A-skupiny medzi Nemeckom a Dánskom na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách 19. mája 2022. Foto: TASR/AP

Nemci majú po štyroch zápasoch v "slovenskej" A-skupine deväť bodov a priebežne sú na 3. priečke.

Helsinki 19. mája (TASR) - Hokejisti Nemecka zvíťazili na Dánskom 1:0 v zápase základnej A-skupiny MS vo Fínsku. Jediný gól strelil v presilovke v 33. minúte útočník Marc Michaelis. Jedným z hlavných rozhodcov bol Slovák Peter Stano.

Začiatok posunuli o 100 minút na 17.00 SELČ, keďže na štadióne vypukol menší požiar, pre ktorý museli divákov i hráčov evakuovať. Duel odštartoval po tom, čo bezpečnostné zložky vyhodnotili situáciu ako bezpečnú.



Nemci majú po štyroch zápasoch v "slovenskej" A-skupine deväť bodov a priebežne sú na 3. priečke. Dáni doteraz nazbierali šesť bodov a sú štvrtí. Nemci nastúpia na ďalší zápas už v piatok 20. mája od 20.15 SELČ proti Kazachstanu, Dáni budú hrať v sobotu od 11.20 proti Francúzsku.


A-skupina (Helsinki):

Nemecko - Dánsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Góly: 33. Michaelis (Noebels, Fischuch). Rozhodovali: STANO (SR), Hekinen - Sormunen (obaja Fín.), Davis (USA), vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2570 divákov.

Nemecko: Grubauer – Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner – Plachta, Michaelis, Ehliz – Fischbuch, Pföderl, Noebels – Karachun, Loibl, Schmölz – Ehl, Kastner, Soramies

Dánsko: Dahm – M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen, M. Jensen – Blichfeld, Nielsen, Ehlers – Storm, Regin, Scheel – Bau Hansen, Bjorkstrand, Meyer – Asperup, Jakobsen, Poulsen – Aagaard


Na snímke hokejista Stefan Loibl (vpravo) z Nemecka a Nikolai Meyer z Dánska počas zápasu A-skupiny medzi Nemeckom a Dánskom na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách 19. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Prvá tretina priniesla vlažný hokej, ktorý divákov príliš nenadchol. Zaujímavých situácií bolo minimum a nad hokejovým kumštom dominovala bojovnosť a obojstranný dôraz na defenzívu.

Dianie v prostrednej časti prinieslo zaujímavejší obraz. Skóre neotvoril Dán Meyer v úniku dvoch proti jednému, na opačnej strane gól nepadol zo závaru počas signalizácie trestu. V 27. minúte neskóroval v sľubnej šanci Ehlers a o päť minút padol gól na opačnej strane. Presilovkovú kombináciu zakončil Michaelis, ktorý usmernil strieľanú prihrávku Noebelsa - 1:0.

Nemci umne bránili tesný náskok a v zostávajúcom priebehu zápasu mali viac výrazných gólových príležitostí. Dánov nepúšťali na dostrel Grubauerovej bránky, ktorý si napokon pripísal čisté konto. Dánom k vyrovnaniu nepomohla ani hra bez brankára v závere zápasu.

Na snímke nemecký hokejista Maximilian Kastner (vľavo) a Emil Kristensen z Dánska počas zápasu A-skupiny medzi Nemeckom a Dánskom na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách 19. mája 2022.
Foto: TASR/AP


hlasy (zdroj: IIHF):


Philipp Grubauer, brankár Nemecka: "Podobná situácia bola aj v zápase so Slovenskom, keď sme viedli 2:1. Takéto situácie sú vzrušujúce a zábavnejšie než výsledky ako 5:0. Dnes každý z tímu robil správne veci. Výborne nám vyšla presilovka, v ktorej sme dali gól. Výborní sme však boli aj počas hry piatich proti piatim. My hráme každý zápas ako play off. Každým zápasom sa zlepšujeme a sme čoraz lepší tím. Vidíme to na našich výsledkoch. Snáď len zápas s Francúzskom bol krok späť."

Oliver Larsen, obranca Dánska: "Taký je hokej - niekedy dáte gól, inokedy nie. Musíme sa sústrediť na veci, ktoré vieme. Myslím si, že dnes to z našej strany nebol zlý zápas, výkon bol v poriadku. Žiaľ, nemali sme veľa šancí na skórovanie. Musíme sa viac snažiť o zakončenie."




Tabuľka A-skupiny:


1. Švajčiarsko 4 4 0 0 0 19:7 12

2. Kanada 3 3 0 0 0 16:5 9

3. Nemecko 4 3 0 0 1 9:8 9

4. Dánsko 4 2 0 0 2 11:9 6

---------------------------------

5. Francúzsko 4 1 1 0 2 8:9 5

6. SLOVENSKO 4 1 0 0 3 9:14 3

7. Taliansko 4 0 0 1 3 5:15 1

---------------------------------

8. Kazachstan 3 0 0 0 3 4:14 0