Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Nestarnúci Giroud efektne posunul Chelsea bližšie k postupu

Futbalista Chelsea Olivier Giroud, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Duel sa pre cestovné obmedzenia španielskej vlády odohral v rumunskej Bukurešti, a hoci bol na vyložené šance skúpi, rozhodujúci zásah Girouda stál zato.

Madrid 24. februára (TASR) - Aktívny pressing, pozorná defenzíva a Olivier Giroud, to boli hlavné faktory víťazstva Chelsea Londýn v úvodnom stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2020/2021 nad Atleticom Madrid 1:0. Duel sa pre cestovné obmedzenia španielskej vlády odohral v Bukurešti, a hoci bol na vyložené šance skúpy, rozhodujúci zásah Girouda stál zato.

Francúzsky útočník začal netradične v základnej zostave, no naplno potvrdil, že v európskych súťažiach mu to sype. V 68. minúte sa pokúsil Mario Hermoso odkopnúť loptu pred Masonom Mountom, namiesto toho ju však nešťastne posunul k Giroudouvi, ktorý efektnými nožničkami prekonal Jana Oblaka. Jeho zásah najprv postranný rozhodca neuznal pre jasné postavenie mimo hry, no videorozhodca si všimol, že Mount sa lopty nedotkol a gól uznal. "Neviem, čo na to povedať. Sústredil som sa, aby som trafil loptu a potešilo ma, keď tam padla. Chceli sme tento zápas vyhrať, vedeli sme ako na nich. Boli sme dobrí vzadu a z víťazstva máme radosť," povedal pre web UEFA Giroud, ktorý sa stal vo veku 34 rokov a 146 dní najstarším strelcom Chelsea vo vyraďovačke LM.

V modrom drese dosiahol pätnásty zásah v šestnástom európskom súboji a šiesty v uplynulých štyroch v LM. "Trénuje ako dvadsaťročný, má správny prístup, tréning berie vážne, ale s dávkou zábavy. Vždy je pozitívny a je dôležitý člen kolektívu," pochválil ho tréner Chelsea Thomas Tuchel. Nemecký kormidelník nahradil koncom januára Franka Lamparda a v novom pôsobisku ešte neprehral. V ôsmich zápasoch jeho zverenci inkasovali iba dvakrát: "Nenechali sme ich dýchať. Vedeli sme, že budú brániť s veľkým počtom hráčov, takže sme sa snažili udržiavať vysoké tempo a zároveň sme si dávali pozor na protiútoky. Odmenou je pre nás priaznivý výsledok, pretože prekonať obranu Atletica je vždy veľká výzva."

Madridčanom už pred zápasom skomplikoval situáciu koronavírus. Španielska vláda zaviedla obmedzenia pre krajiny, v ktorých sa šíria jeho mutácie. Duel tak museli presunúť na neutrálnu pôdu do Bukurešti. Po zápase však nehľadali výhovorky, podľa trénera Diega Simeoneho rozhodli maličkosti: "Bolo to veľmi vyrovnané. Oba tímy poctivo dreli a vypracovali si minimum príležitostí. Jednu využil súper. Hrali sme dobre v obrane a mali sme aj dobrú prechodovú fázu a zopár šancí." Kým Simeone hodnotil zápas, kapitán Koke sa sústredil už iba na odvetu, ktorá je na programe 17. marca v Londýne: "Do Anglicka pôjdeme s víziou víťazstva. Chceme im to vrátiť. Máme za sebou ťažký víkend, ale musíme ďalej bojovať. Vieme, že v Londýne musíme vyhrať, ak strelíme dva góly, postúpime."

Ak však chce v Londýne pomýšľať na úspech, musí zabrať v útoku. V stredu sa príliš neukázali Joao Felix ani Luis Suarez. Uruguajský kanonier zvyčajne púta pozornosť dôležitými gólmi, no tentoraz zaujal britský bulvár iným počinom a pripomenul časy, keď sa do súperov doslova zahryzol. V stredu však prišiel s "novým postupom", keď televízne zábery odhalili, ako uštipol Antonia Rüdigera do vnútornej strany stehna. "Je šikovný, ak je to správny výraz. Rozhodca sleduje tvár a skutočné nebezpečenstvo číha niekde zospodu, ako na ulici," citoval Daily Mail bývalého obrancu Ria Ferdinanda. "Keď poviete deťom, aby nehrýzli a oni namiesto toho začnú štípať, robíte to správne," glosoval Joe Cole.