Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Newcastle si po 20 rokoch zahrá Ligu majstrov, Howe: Obrovská úľava

Na snímke vľavo útočník Leicestru Jamie Vardy hlavičkuje, vpravo hráč Newcastle United Sven Botman v zápase 37. kola anglickej Premier League vo futbale Newcastle United - Leicester City (0:0) v meste Newcastle v pondelok 22. mája 2023. Foto: TASR/AP

Slovenský brankár Martin Dúbravka sedel v dueli s Leicestrom na lavičke Newcastlu, prednosť opäť dostal Nick Pope.

Newcastle 23. mája (TASR) - Futbalisti Newcastlu United sa po 20 rokoch opäť predstavia v Lige majstrov. Miestenku v prestížnej súťaži si definitívne zabezpečili vďaka bezgólovej domácej remíze s Leicestrom City v 37. kole Premier League. Pred záverečným zápasom sezóny na pôde Chelsea majú pred piatym Liverpoolom v tabuľke najvyššej anglickej súťaže štvorbodový náskok.

Slovenský brankár Martin Dúbravka sedel v dueli s Leicestrom na lavičke Newcastlu, prednosť opäť dostal Nick Pope. "Straky" mali počas celého zápasu územnú prevahu a vypracovali si množstvo vyložených šancí, hostí viackrát zachránila žrď. Po zápase vypukli na tribúnach St. James Parku veľké oslavy, fanúšikovia skandovali meno trénera Eddieho Howea, ktorý absolvoval s hráčmi oslavné kolo a mávali transparentmi s jeho podobizňou.

"Je to nádherný večer, cítim obrovskú úľavu. Pred začiatkom sezóny sme v kútiku duše snívali o účasti v európskych klubových súťažiach, no nečakali sme, že by sme mohli skončiť v prvej štvorke. V minulej sezóne sme sa zachraňovali a za hlavný cieľ sme si dali skonsolidovať mužstvo. Celý tím si zaslúži obrovský kompliment, chalani boli neskutoční," uviedol Howe pre akreditované médiá.

Postup do Ligy majstrov označil za kolektívne dielo: "Hráči museli zvládnuť veľkú fyzickú záťaž. Okrem Premier League bojovali aj v anglickom Ligovom pohári, v ktorom postúpili až do finále. Počínali si naozaj bravúrne, obdivuhodne to zvládli aj mentálne. Tvrdo pracovali a postup medzi európsku smotánku je sladkou odmenou za všetku tu drinu." Newcastle je tretí o bod pred Manchestrom United, ktorý má zápas k dobru.

Leicester je prvý pod čiarou zostupu na 18. mieste a záchranu už nemá vo svojich rukách. V záverečnom kole privíta West Ham a zachrániť sa môže už iba na úkor Evertonu, ktorý má o dva body viac a na záver súťaže bude hostiť Bournemouth. "Chceli sme, aby sme aj pred záverečným kolom mali šancu na záchranu, čo sa nám podarilo. O tom, že v Newcastli sme sa sústredili vyložene na obranu, sa nechcem baviť, účel svätil prostriedky. Teraz nám nezostáva nič iné, ako zdolať West Ham a čakať na zakopnutie Evertonu," povedal dočasný tréner Leicestru Dean Smith.