Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Newcastle si po 47 rokoch opäť zahrá finále anglického Ligového pohára

Na snímke vpravo brazílsky stredopoliar Newcastlu Bruno Guimaraes odchádza z ihriska po tom, ako dostal červenú kartu v druhom zápase semifinále anglického Ligového pohára Newcastle United - FC Southampton v Newcastle 31. januára 2023. Foto: TASR/AP

Na domácu trofej čaká Newcastle od roku 1955, keď vyhral FA Cup.

Nwwcastle 1. februára (TASR) - Futbalisti Newcastlu United si po 47 rokoch opäť zahrajú finále anglického Ligového pohára. V semifinálovej odvete zdolali FC Southampton 2:1 a nadviazali na víťazstvo 1:0 z ihriska súpera. V nedeľu 26. februára vo Wembley nastúpia s najväčšou pravdepodobnosťou proti Manchestru United, ktorý uspel v prvom semifinále na pôde Nottinghamu Forest 3:0.

"Straky" sa naposledy tešili zo zisku cennej trofeje v roku 1969, keď vyhrali Pohár veľtržných miest (neskôr Pohár UEFA). V odvete proti Southamptonu položili základ úspešného výsledku už v prvom polčase, keď sa dvakrát strelecky presadil Sean Longstaff. Newcastlu sa darí aj v Premier League, v ktorej figuruje na treťom mieste a živí šance na účasť v Lige majstrov.

"Newcastle v tejto sezóne potvrdzuje, že je na vzostupe. Každý postup do finále pomáha zvýšiť prestíž klubu, ktorý sa stáva pre hráčov lákadlom. Utorňajší zápas sa vyznačoval vysokou intenzitou. Mali sme skvelý začiatok a do stavu 2:0 sme predvádzali výborný futbal. Hráči sú hladní po úspechoch a do každého duelu idú s cieľom zvíťaziť," pochvaľoval si tréner Eddie Howe.

Na domácu trofej čaká Newcastle od roku 1955, keď vyhral FA Cup. Postup do finále anglického Ligového pohára oslavovali na tribúnach zaplneného St. James Parku aj klubové legendy Alan Shearer či David Ginola. "Newcastlu fandím od detstva a postupom do finále sa mi splnil chlapčenský sen. Keby nám niekto pred 12 mesiacmi povedal, že budeme hrať o cennú trofej a Ligu majstrov, asi by sme ho vysmiali. Prežívame veľmi emotívne a výnimočné obdobie," zdôraznil Longstaff.

Slovenský brankár Martin Dúbravka proti Southamptonu nefiguroval na zápasovej súpiske. Príležitosť opäť dostal Nick Pope, ktorý si v predchádzajúcich desiatich súťažných zápasoch udržal čisté konto, no v 29. minúte ho prekonal Che Adams. V závere však Pope tím podržal pri šanci škótskeho útočníka a postupové oslavy Newcastlu neskalilo ani vylúčenie Bruna Guimaraesa v 82. minúte.