Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Neymarovi hrozia až dva roky za mrežami a mastná pokuta

Brazílsky futbalista Neymar Foto: TASR/AP Photo

Prípad rieši Španielsky najvyšší súd, ktorý skúma tiež obvinenia voči Neymarovmu otcovi.

Madrid 23. novembra (TASR) - Španielski vyšetrovatelia chcú poslať futbalového útočníka Neymara na dva roky za mreže a dať mu pokutu 10,6 milióna eur. Informácie priniesla agentúra AP.

Dôvodom sú údajné podvody pri prestupe hráča z brazílskeho Santosu do FC Barcelona, ktoré sa mali uskutočniť v rokoch 2011 až 2013. Prípad rieši Španielsky najvyšší súd, skúma tiež obvinenia voči rodičom Neymara, bývalému prezidentovi FCB Sandrovi Rosellovi, proti katalánskemu klubu i Santosu.

Vyšetrovatelia požadujú pre Rosella, ktorému priťažilo ďalšie obvinenie zo sprenevery, až trest na päť rokov, pre Barcelonu pokutu 8,4 milióna eur. Domnievajú sa, že obvinení okradli brazílsku investičnú spoločnosť DIS, tá v čase prestupu v lete 2013 vlastnila 40 percent práv na hráča. DIS žiadala ešte prísnejšie tresty: päť rokov Neymarovi s rodičmi, osem Rosellovi aj súčasnému prezidentovi FCB Josepovi Mariovi Bartomeuovi, odškodné od Barcelony až do výšky 200 miliónov amerických dolárov. Okrem toho chce v prípade dokázania viny dočasné suspendovanie útočníka z futbalových ihrísk.

Bartomeua vylúčili žalobcovia, podľa nich nefiguroval v transfere priamo. Súd prijal obvinenia z podvodu proti Barcelone, Santosu i bývalému prezidentovi brazílskeho klubu Odiliovi Rodriguesovi. Tomu hrozia tri roky odňatia slobody, klubom pokuty 8,9 milióna, resp. 7,4 milióna USD. Žalobcovia ďalej žiadajú odškodné takmer 3,4 milióna pre DIS, rok vo väzení a pokutu 10,6 milióna pre matku Neymara, ktorá je spoluvlastníčka spoločnosti zastupujúcej futbalistu. Firma má zaplatiť 1,4 milióna.

Podľa Barcelony bola suma za Brazílčanov prestup 57,1 milióna eur, z čoho 17,1 putovalo Santosu. Žaloba však tvrdí, že Katalánci zaplatili Santosu 25,1 milióna, čo by DIS oprávňovalo na 3,2 milióna navyše. Rozdiel údajne pochádza z financií, ktoré Barcelona zaplatila za budúce nákupy hráčov a prípravné zápasy medzi týmito dvoma tímami.