Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Nezvyčajný pohľad na štadión DAC, klub ráta finančné i emočné straty

Na snímke vpravo Zsolt Kalmár (DAC) a Kyriakos Savvidis (MFK) v zápase 1. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o titul medzi DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Zemplín Michalovce 13. júna 2020 v Dunajskej Strede. Foto: TASR - Michal Svítok

Dunajská Streda privítala pri reštarte najvyššej slovenskej súťaže v 1. kole skupiny o titul MFK Zemplín Michalovce.

Dunajská Streda 13. júna (TASR) - Na domovský stánok futbalistov FC DAC 1904 Dunajská Streda bol v sobotu netradičný pohľad v porovnaní so zápasovými dňami pred koronavírusovou krízou. Klub, ktorý má takmer 5000 permanentkárov a v tejto sezóne Fortuna ligy dosahoval priemernú návštevnosť takmer 8000 divákov, mohol tentoraz na štadión pustiť iba hŕstku šťastlivcov.

Dunajská Streda privítala pri reštarte najvyššej slovenskej súťaže v 1. kole skupiny o titul MFK Zemplín Michalovce. "Čo sa týka technických záležitostí, riadili sme sa manuálom od Fortuna ligy. Sú dodržané všetky hygienické predpisy vrátane dezinfekčných prostriedkov či rozstupov medzi fanúšikmi. Takisto sme na striedačke opáskovali sedačky, takže hráči medzi sebou vynechávajú jedno miesto," povedal manažér pre vonkajšie vzťahy DAC Krisztián Nagy. Pre TASR zdôraznil nespokojnosť klubu s obmedzením počtu ľudí na štadiónoch: "Prioritne musíme povedať, že sme veľmi nespokojní s touto situáciou a pevne veríme, že vláda si čím skôr uvedomí, že na Slovensku existujú aj šport a futbal. Keď sa na diskotéky a do nočných klubov môžu napchať stovky ľudí, prečo nemôže na otvorených štadiónoch sedieť aspoň na každom treťom, štvrtom mieste človek? Toto je absolútne nepochopiteľné a našim klubom to spôsobuje obrovské straty."

Do konca júna sa na hromadných podujatiach vrátane športových môže zúčastniť maximálne 500 ľudí, od 1. júla to bude maximálne 1000 osôb. Fortunaligisti však bojujú za to, aby sa toto číslo zvýšilo: "Okrem obrovských finančných strát je to, samozrejme, aj obrovská strata z pohľadu emócií. Vieme, ako to tu u nás prežívajú fanúšikovia, je nám veľmi ľúto, že nemôžu prísť na zápasy. Pevne veríme, že tieto opatrenia nebudú dlho trvať, pokúsime sa sem dostať fanúšikov čo najskôr. Je to určite smutné pre slovenský futbal."

Nagy dodal, že po vyčlenení miest pre mužstvá a ďalších priamych účastníkov duelu mohol klub umožniť vstup do MOL Arény približne trom stovkám priaznivcov. Tí vítali hráčov DAC na súťažnom zápase prvýkrát od 7. marca: "Museli sme sa prispôsobiť tomuto nezmyselnému obmedzeniu a chceli sme sa to vyriešiť tak, že 500 povolených osôb sme sa snažili rozdeliť približne rovnomerne do troch skupín. Jedna sú samozrejme hráči, realizačné tímy a všetci aktéri zápasu, rovnakým pomerom sme sa snažili rozdeliť zvyšných zhruba 300 miest medzi držiteľov permanentiek VIP a držiteľov štandardných sezónnych permanentiek. Štandardných je 150, riešili sme to žrebovaním, vybrali sme 75 výhercov a tí mohli prísť v sprievode jednej osoby."