Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

NFŠ sa premení na jazdeckú arénu, predstaví sa svetová elita

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Štvordňový jazdecký festival bude hostiť 230 koní s elitnými jazdcami zo 17 krajín sveta.

Bratislava 6. júna (TASR) - Na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave sa od 8. do 11. júna uskutoční II. ročník Danube Equestrian Festival a v rámci neho aj Pohár národov Longines EEF Series. Už druhýkrát sa tradícia jazdeckých pretekov vráti do centra Bratislavy, vlani sa konali na Tyršovom námestí na pravom brehu Dunaja.

NFŠ sa premení na veľkolepú jazdeckú arénu, ktorá vo svete nemá obdobu. Súťažiť sa bude priamo na trávnatej ploche futbalového štadióna. "Na ploche bude vytvorená špeciálna piesková aréna s rozlohou 50 x 90 m. Na jej vytvorenie bolo potrebných 75 nákladných áut špeciálnej pieskovej zmesi. Podobne bude vytvorené aj opracovisko s rozlohou 28 x 55 m. Kone budú ustajnené v boxoch na uliciach Kalinčiakova a Viktora Tegelhofa. Kamióny na prepravu koní budú parkovať na štadióne Interu. Ďakujem aj futbalovému klubu ŠK Slovan, že nám umožnil usporiadať preteky v areáli NFŠ," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii riaditeľ podujatia Peter Pukalovič.

Do piatkového Pohára národov nastúpi predpísaný počet 10 tímov. Okrem Slovenska sa predstavia aj jazdci a kone z Českej republiky, Maďarska, Holandska, Dánska, Írska, Rakúska, Nemecka, Švajčiarska a Egypta. "Záujem prejavili aj krajiny, ktoré sa pravidelne zúčastňujú na olympijských hrách, ako Kanada, Fínsko, Švédsko, nemohli sme ich však prijať," informoval športový riaditeľ Róbert Pál. V širšej nominácii pre štvorčlenný slovenský tím je 5 pretekárov: dvojnásobný účastník svetových jazdeckých hier Radovan Šillo, slovenský reprezentant Bronislav Chudyba, úradujúca majsterka Slovenska kategórie žien Dominika Gálová, slovenský reprezentant pôsobiaci v Česku Radovan Cibere, ako aj najmladší nominovaný jazdec nášho tímu David Horváth. Pôvodne bol nominovaný aj úradujúci dvojnásobný majster Slovenska Tomáš Kuchár, ale v nedeľu na pretekoch spadol a zranil sa. "Účasť v Pohári národov je pre mňa mimoriadna udalosť, bude to výborná propagácia nášho športu. Je aj kvalifikáciou na nadchádzajúce ME v Miláne. Máme veľmi dobrý tím, dúfam, že mu pomôžem, aby sme dosiahli dobrý výsledok. Verím, že po niektorých pretekoch budeme počuť aj slovenskú hymnu," mieni skúsený Šillo.

Nedeľňajšie preteky Longines EEF Series sú súťažou Pohára národov, v ktorej tímy zložené zo 4 jazdeckých dvojíc súťažia v dvoch identických kolách obtiažnosti CSIO 3.

Štvordňový jazdecký festival bude hostiť 230 koní s elitnými jazdcami zo 17 krajín sveta. Autorom parkúrov bude svetoznámy staviteľ Elio Travagliati z Talianska, ktorý staval parkúr aj na OH v Tokiu. Najlepší jazdci a družstvá si rozdelia celkovú finančnú dotáciu 180.000 eur. Na programe je spolu 20 súťaží obtiažnosti CSI1* a CSIO3* siahajúcich až do výšky 155 cm. Vstup je bezplatný, ale je potrebné stiahnuť si bezplatný lístok cez stránku www.ticketportal.sk pod názvom CSIO Slovakia 2023.

"Toto podujatie nadnárodného významu prináša aj obrovskú marketingovú podporu a kredit našej krajiny. Očakávame televízne prenosy do šestnástich krajín. Som rád, že toto podujatie žije," uviedol generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika. Čestný prezident pretekov, ktoré mali tradíciu v jazdeckom areáli Slávie STU, je bývalý pretekár a organizátor Pohára národov CSIO Andrej Glatz. "Viem, čo to je usporiadať takéto preteky, preto klobúk dolu, páni," pochválil terajších organizátorov.

Širšia nominácia tímu SR do Longines EEF Series Pohára národov: Radovan Šillo, Bronislav Chudyba, Dominika Gálová, Radovan Cibere, David Horváth

Program Danube Equestrian Festival:

štvrtok 8. júna: 8.30 Small, 10.00 Middle, 11.30 Big, 13.30 CSIO3*Gold, 16.00 6/7 vo, 20.30 CSIO3*Silver

piatok 9. júna: 10.00 6/7vo, 12.00 Small, 15.00 CSIO3*Silver, 19.00 CSIO3*Pohár národov

sobota 10. júna: 8.30 Small, 10.00 Middle, 11.00 6/7vo, 13.00 CSIO3*Silver, 15.00 CSIO3*Gold, 18.00 Big

nedeľa 11. júna: 8.30 Big, 11.00 CSIO3*Silver, 14.00 CSIO3*Gold Grand Prix, 17.00 Middle