Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Carolina zdolala Rangers 2:0 a rovnakým pomerom vedie v sérii

Carolina Hurricanes oslavuje gól do prázdnej bránky proti New York Rangers. Foto: TASR/AP

V druhom zápase semifinále Západnej konferencie bol stav medzi Calgary a Edmontonom po druhej tretine nerozhodný 3:3.

New York 21. mája (TASR) - Hokejisti Caroliny zdolali v druhom domácom stretnutí 2. kola play off NHL New York Rangers 2:0 a rovnakým pomerom vedú na zápasy v semifinále Východnej konferencie. Brankár Antti Raanta dosiahol čisté konto vďaka 21 zákrokom, víťazný gól strelil v 36. minúte Brendan Smith a poistku pridal v závere do prázdnej bránky Sebastian Aho.

Veľkou prekážkou pre hráčov Rangers bol opäť Raanta. V prvom zápase im dovolil iba jeden gól z 27 striel, tentoraz si udržal stopercentnú úspešnosť. Do sezóny pritom vstúpil v pozícii brankárskej dvojky za Frederikom Andersenom, ktorý sa však 16. apríla zranil. "Je pozoruhodné, čo dokázal. Prišiel a chopil sa šance a ukázal, že je tiež fantastický brankár," povedal obranca Hurricanes Brendan Smith pre web nhl.com.

Chválou na fínskeho brankára, ktorý prišiel do Caroliny pred sezónou 2021/2022 a v minulosti chytal aj za Rangers, nešetril ani tréner Rod Brind´Amour: "Prísť o brankársku jednotku pred najdôležitejšou časťou sezóny nie je práve to, čo si želáte. My však vidíme, že máme dvoch skvelých brankárov. Ani sme nemohli očakávať, že Raanta bude lepší, no dôverujeme mu a ukazuje, že je pre nás kľúčový hráč." Aj vďaka nemu Carolina zvládla "domácu úlohu" a na ľad Rangers príde s náskokom 2:0 na zápasy. "Po prvom kole play off som sa začal cítiť pohodlnejšie, snažím sa chopiť príležitosti. Vždy, keď som bol v pozícii dvojky na striedačke, som sa sám seba pýtal: čo spravím, keď dostanem šancu chytať? Budem na to pripravený? Pripravoval som sa na to, aby som bol pre tím prospešný, keď ma bude potrebovať, a som rád, že to zatiaľ vychádza," uviedol Raanta.

V druhom zápase semifinále Západnej konferencie zvíťazil Edmonton na ľade Calgary 5:3 a vyrovnal stav série na 1:1. Hostia prehrávali 0:2 i 1:3, ale strelili záverečné štyri góly duelu, o ktorého osude rozhodli dvoma zásahmi v tretej tretine. Obranca Duncan Keith aj útočník Leon Draisaitl sa podieľali na víťazstve tromi bodmi za gól a dve asistencie.

Aj v tomto stretnutí padol víťazný gól v oslabení, o ktorý sa v 51. minúte po úniku postaral útočník Zach Hyman. Kapitán Edmontonu Connor McDavid prispel bilanciou 1+1 a ziskom 20. bodu si upevnil pozíciu najproduktívnejšieho hráča play off. Rýchlejšie než McDavid získali 20. bod v jednej vyraďovacej časti v histórii NHL iba Wayne Gretzky a Mike Bossy, ktorí to stihli za osem zápasov. Gretzky dokonca štyrikrát.

"Connor je najlepší hráč na svete a dokazuje to aj teraz v play off. Keď ste najlepší, tak ostatní spoluhráči idú za vami a zlepšujú sa. On je hráč, ktorý chce víťaziť viac než ktokoľvek iný," povedal Hyman.

Flames nenadviazali na divoké víťazstvo 9:6 z prvého zápasu a pred tretím duelom je "bitka o Albertu" vyrovnaná. "Je to play off. Nikto nemôže očakávať, že každý deň odohráme dokonalý zápas. Každý duel je iný. My sa v ďalších zápasoch musíme vrátiť k tým prvkom, vďaka ktorým sme zvíťazili v prvom stretnutí," dodal útočník Calgary Tyler Toffoli.


2. kolo play off NHL - 2. zápasy:


semifinále Východnej konferencie:



Carolina Hurricanes - New York Rangers 2:0
(0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 36. B. Smith (Aho, Teräväinen), 60. Aho. Brankári: Raanta - Šesťorkin, strely na bránku: 22:21, 19.332 divákov

/stav série 2:0/



semifinále Západnej konferencie:



Calgary - Edmonton 3:5 (2:1, 1:2, 0:2)

Góly: 4. Stone (Gaudreau, Tkachuk), 7. Ritchie (Gudbranson, Lewis), 23. Toffoli (Lindholm, Gaudreau) - 14. Keith (McDavid, Draisaitl), 24. McDavid (Keith, Draisaitl), 36. Bouchard (Keith, Kane), 51. Hyman (Nugent-Hopkins), 53. Draisaitl (M. Smith). Brankári: Markström - M. Smith, strely na bránku: 40:40, 19.289 divákov

/stav série 1:1/