Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

NHL: Černák prispel asistenciou k víťazstvu Tampy v Nashville

Slovenský obranca v drese Tampy Bay Lightning Erik Černák (vpravo), jeho spoluhráči Yanni Gourde (vľavo) a Blake Coleman sa tešia po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Nashville Predators - Tampa Bay Lightning v Nashville v pondelok 8. februára 2021. Foto: TASR/AP

V ôsmich tohtosezónnych vystúpeniach nazbieral dva kanadské body (0+2).

New York 9. februára (TASR) - Slovenský hokejový obranca Erik Černák prispel v zámorskej NHL jednou asistenciou k víťazstvu Tampy Bay na ľade Nashvillu 4:1. Obhajca titulu vybojoval piaty triumf v rade a upevnil si post lídra Centrálnej divízie.

Dvomi gólmi sa pod výhru Lightning podpísal center Anthony Cirelli, v závere pri neúspešnej power play domácich skórovali do prázdnej bránky Blake Coleman a Steven Stamkos. Hostia sa mohli spoľahnúť na brankára Curtisa McElhinneyho, ktorý pri sezónnom debute zlikvidoval 23 striel "predátorov". Prekonal ho iba obranca Dante Fabbro v 52. minúte. "Nastúpil som po dlhšom čase a dôležité bolo čo najrýchlejšie sa aklimatizovať na zápasový rytmus. Chlapci odviedli v defenzívnej činnosti perfektnú prácu a najmä v úvode mi pomohli," povedal podľa tsn.ca McElhinney, ktorý bol takmer dva týždne na "covid" listine. Deväť úvodných zápasov tak odchytal Andrej Vasilevskij, ktorý konečne dostal voľno. Černák asistoval pri prvom presnom zásahu Cirelliho, spomedzi hráčov Tampy mal druhý najvyšší "icetime" - 22:28 min. Vyslal tri strely na bránku, pripísal si tri plusky a zblokoval tri strely súpera. V ôsmich tohtosezónnych vystúpeniach nazbieral dva kanadské body (0+2). Predators chýbal obranca Mattias Ekholm, ktorého tím pustil k manželke, pretože očakávajú narodenie dieťaťa. Obaja súperi sa stretnú opäť v Nashville aj v noci na stredu.

V ďalšom zápase, ktorý sa hral v noci na utorok, domáce Toronto zdolalo Vancouver 3:1. Víťazný gól Maple Leafs strelil Auston Matthews, ktorý tak natiahol svoju gólovú šnúru už na osem stretnutí. Center "javorových listov" necelých 10 minút pred koncom tvrdou strelou spomedzi kruhov po prihrávke Mitchella Marnera dostal svoj tím do vedenia 2:1. Bol to jeho jedenásty gól v tejto sezóne, čím si upevnil post najlepšieho kanoniera NHL, a 300. bod v kariére (169+131). O jedenásť sekúnd neskôr zvýšil na konečných 3:1 Alexander Kerfoot. Toronto podržal brankár Frederik Andersen, autor 31 úspešných zásahov. "Po dvoch tretinách bol stav 1:1 a nehrali sme veľmi dobre. V hre nás držal Freddie, dodal nám sebavedomie. Po dobrom vstupe do tretej tretiny sme dostali krídla a zlomili sme ich," uviedol 23-ročný Matthews, ktorý počas svojej série strelil 10 gólov. Medzitým pre zranenie hornej časti tela aj vynechal jeden duel proti Edmontonu (22. januára). Za posledných 25 rokov skórovalo v ôsmich zápasoch za sebou len päť hráčov, medzi nimi aj bývalý slovenský reprezentant Miroslav Šatan (1998-99). Na čele tejto tabuľky je Teemu Selänne (11 zápasov) pred druhým Jaromírom Jágrom (9).

Semjon Varlamov sa stal prvým brankárom New Yorku Islanders, ktorý v jednej sezóne dvakrát "vygumoval" hráčov mestského rivala Rangers. Ruský brankár zaznamenal 30 zákrokov a pomohol svojmu tímu k víťazstvu 2:0. Tréner "ostrovanov" Barry Trotz dosiahol svoje 850. víťazstvo v NHL, čím predbehol Kena Hitchcocka a dostal sa na tretie miesto historických tabuliek. Pred ním sú už len Scotty Bowman (1244) a Joel Quenneville (931). "Za úspech vďačíme Varlymu. Bol dnes fantastický," povedal Trotz po víťazstve v Madison Square Garden. O góly Islanders sa postarali hráči zo štvrtého útoku, Casey Cizikas a Matt Martin skórovali v tretej tretine v priebehu 2 minút a 5 sekúnd. Jediným brankárom Islanders s dvomi shutoutami proti Rangers v základnej časti bol doteraz Jaroslav Halák. Slovenský brankár Bostonu ich však dosiahol v dvoch rôznych sezónach (2014-15 a 2017-18). Billy Smith vychytal jedno čisté konto v základnej časti (1975-76) a jedno v play off (1982-83).

O víťazstve Columbusu nad Carolinou 3:2 rozhodol necelých päť minút pred koncom po nádhernej individuálnej akcii Jack Roslovic. Dvadsaťštyriročný center, ktorý prišiel z Winnipegu v rámci výmeny za Pierra-Luca Duboisa, bodoval v piatom zápase za sebou, čím si vytvoril kariérne maximum. Napriek víťazstvu sa po zápase najviac skloňovalo meno trénera Blue Jackets Johna Tortorellu. Ten totiž už v priebehu druhej tretiny "posadil" fínskeho útočníka Patrika Laineho, ktorý záverečných 26 minút duelu sledoval len zo striedačky. V predchádzajúcich dvoch zápasoch pritom strelil Laine, ktorý prišiel s Roslovicom z Jets, tri góly. "Toto zostane u nás v kuchyni. Cítil som, že to musím spraviť, ale verte, že posledná vec, ktorú chcem urobiť, je posadiť hráča," vysvetľoval Tortorella. Hurricanes nastúpili len so 17 korčuliarmi, pretože pre zranenie dolnej časti tela nemohol hrať útočník Vincent Trocheck. V polovici zápasu skóroval v oslabení z trestného strieľania Cam Atkinson. Bol to jeho štrnásty gól v početnej nevýhode, čím vyrovnal klubový rekord Ricka Nasha.

Edmonton triumfoval v Ottawe 3:1, k čomu pri svojom sezónnom debute pomohol 27 úspešnými zákrokmi brankár Mike Smith. Ten sa vrátil do súťažného diania po nešpecifikovanom zranení, ktoré utrpel 13. januára na rozcvičke pred zápasom s Vancouverom. V NHL nastúpil prvýkrát od 11. marca 2020. Hviezdy Edmontonu Leon Draisaitl (1+1) a Connor McDavid (asistencia) bodovali v desiatom zápase za sebou. Oilers z uplynulých piatich duelov vyhrali štyri.

Arizona vyhrala na ľade St. Louis 4:3 po nájazdoch, hoci Blues mali víťazstvo na dosah. Necelú sekundu pred koncom riadneho hracieho času však pri hre 6 na 4 vyrovnal Clayton Keller a poslal zápas do predĺženia. Duel rozhodli až nájazdy, v ktorých sa za hostí presadili Connor Garland a Chris Dvorak. Keller skóroval 0,7 sekundy pred koncom, čo je najneskorší vyrovnávajúci gól v histórii klubu. Rekord držal obranca Moe Mantha, ktorý 18. januára 1984 vyrovnal proti Pittsburghu Penguins dve sekundy pred sirénou. Výrazne sa pod víťazstvo Coyotes podpísal brankár Darcy Kuemper, ktorý chytil 40 striel. Kapitán Blues Ryan O'Reilly strelil dva góly, ten druhý na 3:2 bol jeho jubilejný 200. v kariére.

Sumáre NHL:



COLUMBUS BLUE JACKETS - CAROLINA HURRICANES 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Góly: 19. Harrington (Stenlund, Texier), 31. Atkinson (z tr. strieľania), 56. Roslovic (Gavrikov, Jones) - 27. Niederreiter, 33. McGinn (Foegele, Martinook). Brankári: Korpisalo - Nedeljkovic, strely na bránku: 22:24.

NEW YORK RANGERS - NEW YORK ISLANDERS 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Góly: 52. Cizikas (Martin, Pelech), 54. Martin (Clutterbuck, Barzal). Brankári: Šesťorkin - Varlamov, strely na bránku: 30:30.

OTTAWA SENATORS - EDMONTON OILERS 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 26. Dadonov - 36. Draisaitl (Kahun), 47. Ennis (Lagesson, Draisaitl), 59. Archibald (McDavid). Brankári: Murray - Smith, strely na bránku: 28:35.

TORONTO MAPLE LEAFS - VANCOUVER CANUCKS 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Góly: 7. Rielly, 50. Matthews (Marner, Sandin), 50. Kerfoot (Michejev) - 30. Pettersson (Hughes, Boeser). Brankári: Andersen - Holtby, strely na bránku: 19:32.

NASHVILLE PREDATORS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Góly: 52. Fabbro (Duchene, Granlund) - 10. Cirelli (Killorn, ČERNÁK), 34. Cirelli (Sergačov, Maroon), 59. Coleman, 60. Stamkos (Point). Brankári: Rinne - McElhinney, strely na bránku: 24:35.

ST. LOUIS BLUES - ARIZONA COYOTES 3:4 pp a sn (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 14. O'Reilly (Perron, Faulk), 29. Perron (Barbašov, O'Reilly), 44. O'Reilly (MacEachern) - 22. Garland (Keller, Schmaltz), 32. Dvorak (Schmaltz, Chychrun), 60. Keller (Dvorak, Chychrun), rozh. nájazd Dvorak. Brankári: Binnington - Kuemper, strely na bránku: 43:26.

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa) 22:28 0 1 1 +3 3 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/